Kako da vam omiljeni buket cveća traje duže

Za vaš rođendan, za vašu godišnjicu, za rođenje vašeg deteta ... Ko još nije dobio prelepi buket cveća i poželo da mu zauvek traje!

Cveće je poklon koji nas veoma raduje, ali mnogi ljudi samo stave cvrće u vazu, ne posvećujući mu pažnju i, naravno, šta se dešava dešava, ceveće veoma brzo uvene. Ako želite da taj poseban poklon od važne osobe u vašem životu ostane s vama duže, trebali biste dobro zapamtiti sledeće savete o tome kako se brinuti za buket cveća.

Održavanje buketa cveća na duže staze može biti teško, pa ćete morati pažljivo da birate. Izaberite cveće koje cveta. Na primer, ako su to ruže ili lale, birajte one čiji se pupoljci još nisu otvorili.

Buket cveća aranžman u staklenoj vaziphoto: envato

Postavite svoj buket cveća dalje od jakih temperatura i vazdušnih struja. Na taj način cveće se neće brzo osušiti. Takođe, ukoliko ste pušač, trudite se da svoje cveće zaštitite od duvanskog dima jer pušenje ugrožava cveće, baš kao i ljude.

Savetujemo vam da izaberete lepu vazu, sipate vodu i uverite se da je stabljika potpuno pokrivena tečnošću. S druge strane, ne stavljajte čitav buket odjednom u vazu, nego stabljiku po stabljiku tako da postoji dovoljno razmaka između njih.

Takođe, uklonite mrtvo lišće i suve stabljike koje buket može imatii, a da bi stabljike dobro upijale vodu, obavezno ih zasecite pri dnu dijagonalno. Redovno pratite stanje vode - ako primetite da se voda prlja, ili da poprima čudan miris, odmah je promenite.

Buket lala u staklenoj vazi na stoluphoto: envato

Naša voda je puna kamenca, zato i za vazu odaberite vodu koja je prethodno odstajala. Osim toga, preporučuje se da često menjate vodu u vazi u kojoj je buket cveća kako bi se izbeglo stvaranje bakterija. Kažu da ćete to postići ako na litar vode u vazi dodate dve kašike belog sirćeta koji deluje antibakterijski i dve kašike šećera koje će nahraniti biljke.

Ako se na ovaj način budete brinuli o cveću, dobijeni poklon ili buket koji ste sami sebi kupili, trajaće duže.

Povezane teme

02.07.2024 Ideje

Kako da peškiri dugo ostanu mekani?

Sigurno vam je poznata situacija kada kupite gomilu potpuno novih peškira. Oni su novi, paperjasti, penušavi i mekani.

29.06.2024 Ideje

Teksture na zidu uz pomoć metle

Nema potrebe da kupujete skupe alate ili da plaćate dekoratera koji će transformisati sobe u vašem domu. Pored standardnih ukrašavanja uz pomoć samolepljive trake, četke i valjka,...

26.06.2024 Ideje

Ideje za osveženje doma: koliko često treba krečiti?

Krečenje enterijera nije lak zadatak, ali zato može biti odličan "uradi - sam" poduhvat. Šta mislite, koliko često treba krečiti odnosno farbati određene prostorije u domu? 

23.06.2024 Ideje

Ogledala kao savršeni dekor jednog enterijera

Svaki enterijer zahvaljujući ogledalima deluje vizuelno veće i raskošnije. Percepcija prostora se menja i osoba se u sobi sa ogledalom oseća prijatnije jer joj prijateljsko lice uz...

20.06.2024 Ideje

Mirisna sredstva protiv insekata

S problemom muva u stanu i kući bore se apsolutno svi, a kako biste se rešili ovih dosadnih letnjih napasti ne morate kupovati veštačka sredstva neprijatnih mirisa, već ih se možet...

17.06.2024 Ideje

Napravite prelepe glinene tacne

Predstavljamo vam još jedan uradi sam projekat koji se u moru sličnih ipak ističe svojim umetničkim detaljima i prirodnom lepotom...

14.06.2024 Ideje

7 brzih i efikasnih ideja za stvaranje elegantnije dnevne sobe

Vaša dnevna soba je mesto gde se odvija vaš društveni život (unutar doma), pa samim tim ona mora biti dovoljno udobna da primi porodicu, prijatelje i goste.

11.06.2024 Ideje

Ramovi za slike mogu sakriti sve što poželite, a evo i kako!

Šta ako ramove za slike želite da iskoristite na jedan sasvim neočekivan način, i umesto da ga koristite za prikaz omiljenih fotografija odlučite da ih upotrebite kao držače za klj...

08.06.2024 Ideje

Zanimljive ideje za skladištenje i bolju organizaciju u malim stanovima

Od pametnih rešenja za organizaciju garderobe do inventivnih načina za iskorišćavanje vertikalnog prostora, postoji mnoštvo ideja za skladištenje koja mogu transformisati vaš dom u...

05.06.2024 Ideje

Dragoceni saveti za uređenje malog prostora

Posedovanje malih domova je uobičajena stvar danas i ako želite da kreirate privlačan i udoban prostor, trebali biste da znate kako da ga ukrasite kako bi izgledao veće.

02.06.2024 Ideje

Kako da uklonite stare tapete

Iako možda može izgledati kao lak zadatak, uklanjanje starih tapeta ipak predstavlja naporan posao koji iziskuje dosta vremena i strpljenja.