Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Londonski dizajneri, Roen Minkli i Robert Nikoli, koriste kore od krompira koje bi se inače bacile, kako bi kreirali ekološku alternativu jednokratnim materijalima kao što su medijapan ili iverica...

Šokirani uticajem na prirodno okruženje i životnim vekom mnogih materijala koji se koriste samo jednom, dizajneri su se odlučili da razviju materijal koji, ako bi se bacio na isti način, ne bi imao isti negativni uticaj na naš ekosistem.

Chip[s] Board je naziv njihovog projekta, a osmišljen je kao igra reči. Novi materijal je biorazgradiv posle svoje upotrebe, a za razliku od medijapana, ne sadrži formaldehid ili druge toksine i hemikalije. Medijapan je u svakom slučaju korisni materijal, ali je jako štetan po naše okruženje, jer se ne može reciklirati.

Dizajneri veruju da cirkularna ekonomija mora biti početna tačka kada se dizajnira bilo koji novi proizvod ili materijal. Oni su želeli da u jednom projektu kombinuju problem otpadnog materijala i bačene hrane – čak trećina proizvedene hrane završava u kantama za otpatke. Rezultat je održiva zamena za drvo napravljena od kore krompira koja potiče iz industrije koja se bavi njegovom preradom.

Nakon sakupljanja kore od proizvođača, oni koru krompira propuštaju kroz brojne procese obrade kako bi kreirali vezivni agens koji se može naneti na njihova vlakna, koja uključuju koru krompira, bambus, reciklirano drvo ili pivski hmelj. Potom, oni to koriste kako bi kreirali materijal uz pomoć tople prese, kojim ga transformišu u dasku koja se može preraditi i postati deo brojnih drugih proizvoda, poput nameštaja ili građevinskih materijala.

 

Kada dođe do kraja svog životnog veka, njihov proizvod se može poslati industrijskim proizvođačima đubriva, kako bi bio biorazgrađen i pretvoren u dodatak za bašte. Minkli i Nikoli su već podneli zahtev za patentiranje svog proizvodnog procesa, ali dok se on ne završi, nisu u mogućnosti da sa nama podele mnogo detalja o njegovoj kreaciji. Ipak, oni su rekli da proces formiranja i presovanja replikuje uslove u kojima se proizvodi medijapan, sa izostankom toksičnih lepkova na bazi formaldehida.

Dinamični duo uspeo je da razvije snažne i upotrebljive daske, uz pomoć Grega Kupera koji ima iskustvo u biohemiji, a pomogao im je da eksperimentišu sa svakim kreiranim blokom, prefinjujući istovremeno svaki od njih, sve dok nije postao dovoljno dobar za komercijalnu proizvodnju.

Dizajneri se takođe bave razvojem drugih održivih materijala, sa fokusom na bioplastiku koja je probudila mnogo interesovanja u modnoj industriji. Osim toga, zaintrigirani upotrebljivošću kore krompira, dizajneri Simone Karoni, Paolo Stefano Đentile i Petro Gaeli, kreirali su ekološko pakovanje za pomfrit, napravljeno upravo od nje, kao održivu alternativu papiru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chip[s] Board (@chips_board)

Sa pakovanjem koje je napravljeno u celosti od kore krompira, ono je u potpunosti biorazgradivo, i na kraju svog životnog veka postaje đubrivo za biljke ili deo hrane za životinje, baš kao što to čine ove zanimljive ekološke ploče.

Povezane teme

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.

01.03.2024 Gradnja

Održiva gradnja i njeni ključni aspekti

Fokusirajući se na obnovljive izvore energije, recikliranje materijala, smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom izgradnje i ekološki prihvatljive građevinske prakse, možemo znatno...

27.02.2024 Gradnja

Najpopularnije boje i dizajn fugni za vaše pločice

Sa pravilnim odabirom boje fugni, možete postići iznenađujuće efekte koji će dodati karakter i stil vašem domu.