Reef Rocket: održiva alternativa tradicionalnom cementu

Dizajnerka Meri Lempres predstavila je revolucionarnu biocementnu strukturu pod nazivom Reef Rocket...

Inspirisana zamršenom i otpornom prirodom grebena ostriga, Reef Rocket je dizajniran za borbu protiv obalnih poplava, filtriranje morske vode i podsticanje biodiverziteta. Struktura koristi principe biomimikrije da oponaša funkcionalnost grebena ostriga koji se pojavljuje u prirodi.

Struktura se sastoji od dva biocementna modula sa izbočenim površinama koji se mogu slagati kako bi formirali prepoznatljiv oblik poput rakete kada se sastavljaju pod vodom. Meri Lempres je sarađivala sa bio-geotehničkim specijalistom Ahmedom Miftahom na razvoju jedinstvene metode za izradu cementa biljnog porekla, povlačeći paralele sa sistemima za navodnjavanje koji se koriste za uzgoj biljaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Lempres (@marylempres)

Biomimikrija, praksa traženja rešenja za izazove ljudskog dizajna u prirodi, vodila je dizajnerku u kreiranju grebenastih modula koji oponašaju obalne grebene ostriga. Ovi grebeni prirodno filtriraju alge iz morske vode, privlače vodene organizme, rasipaju energiju talasa, ublažavaju olujne udare i upravljaju erodirajućim obalama.

Bio-cementni moduli se formiraju izlivanjem netoksičnog rastvora koji sadrži sirovi ekstrakt iz globalno uzgajanih biljaka preko drobljenog agregata. Agregat, nabavljen u Njujorku, sastoji se od drobljenog stakla i školjki od ostriga izvučenih iz lokalnih restorana i njujorške luke.

Lempres je objasnila da supstrat, zasićen tri do devet dana, postaje prirodni beton jer ekstrahovani biokatalizator uzrokuje da minerali formiraju „mineralne mostove“ između stakla i otpada od školjke. Dobijeni proizvod je vodootporan, izdržljiv i uporediv sa standardnim betonom, ali uz dodatnu prednost što je ekološki prihvatljiv i održiv.

Ono što izdvaja Reef Rocket je njegova sposobnost da raste u bilo kom okruženju bez potrebe za toplotom ili sagorevanjem fosilnih goriva. Bio-beton deli hemijske sličnosti sa materijalom koji kamenice koriste za uzgoj svojih grebena, ali ključna razlika leži u brzini rasta, pri čemu je Reef Rocket-u potrebno samo nekoliko dana u poređenju sa milenijumima za prirodne grebene ostriga.

Lempres i njen tim eksperimentisali su sa stotinama prototipova pre nego što su se odlučili na prefabrikovane kalupe za module. Ovi kalupi omogućavaju pakovanje i postavljanje biocementa bez potrebe za toplotom ili hemikalijama, nudeći pristupačan i efikasan proces montaže.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Lempres (@marylempres)

Sam dizajn Reef Rocket-a daje prednost maloj veličini, laganoj konstrukciji i lakoći sklapanja, sa ciljem da inovativno rešenje učini dostupnim širokoj publici.

Povezane teme

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.

01.03.2024 Gradnja

Održiva gradnja i njeni ključni aspekti

Fokusirajući se na obnovljive izvore energije, recikliranje materijala, smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom izgradnje i ekološki prihvatljive građevinske prakse, možemo znatno...

27.02.2024 Gradnja

Najpopularnije boje i dizajn fugni za vaše pločice

Sa pravilnim odabirom boje fugni, možete postići iznenađujuće efekte koji će dodati karakter i stil vašem domu.