Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

U novembru prošle godine, usvojen je izmenjeni Plan detaljne regulacije za deo Bežanijske kose između Autoputa i Ulice Partizanske avijacije.

Ovaj deo grada, gde se planira izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa poznatog kao "Tempo Tower", predstavlja ključnu lokaciju sa ogromnim urbanističkim potencijalom. Investitor, "PD Tempo Company" iz Beograda, angažovao je poznati beogradski arhitektonski studio "Bureau Cube Partners" da izradi idejno rešenje budućeg kompleksa na osnovu novih parametara usvojenih u revidiranom planu.

3D prikaz budućeg kompleksa “Tempo tower” na Bežanijskoj kosiphoto: BeoBuild

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata. Lokacija ovog kompleksa ima strateški značaj i izuzetan urbanistički potencijal, budući da se nalazi na granici između različitih tipova reljefa i na prirodnom uzvišenju, što ga čini potencijalnim urbano-ikoničnim obeležjem grada. Revizija urbanističkih parametara proizašla je iz inicijative građana tog dela Novog Beograda, koji su se suprotstavili inicijalnom planu koji je podrazumevao izgradnju klastera od tri kule visoke do 120 metara.

3D prikaz budućeg kompleksa “Tempo tower” na Bežanijskoj kosiphoto: BeoBuild

Novo arhitektonsko rešenje "Bureau Cube Partners" studija zadovoljava kriterijume atraktivnosti budućeg kompleksa. Projekt obuhvata elegantne i fluidne linije sa modernim fasadama. Poštujući nove urbanističke parametre, zadržana je jedna kula visine do 120 metara, dok su ostali volumeni niže visine. U prizemlju kompleksa projektovan je multifunkcionalni prostor koji je koncipiran kao urbana oaza, otvorena ka okolini, sa ciljem promovisanja zajedništva i urbanih interakcija. Ovaj prostor obuhvata raznovrsne javne sadržaje, poput prostora za događaje, edukaciju i kulturne manifestacije.

3D prikaz budućeg kompleksa “Tempo tower” na Bežanijskoj kosiphoto: BeoBuild

Moderno oblikovanje kompleksa upotpunjeno je kombinacijom različitih fasadnih konstrukcija, pri čemu dominiraju staklo i zeleni balkoni. Poslednje tri etaže najviše kule namenjene su komercijalnim sadržajima, uključujući bazen, spa centar i panoramski restoran, dok bi na prvom spratu aneksa bio smešten depandans dečije ustanove. Parterno uređenje obuhvata zelenilo, vodene površine, dečija igrališta i druge sadržaje za odmor i rekreaciju. Održivi materijali i sistemi za sakupljanje kišnice doprinose očuvanju životne sredine.

Ukupna bruto površina kompleksa "Tempo Tower" prema idejnom rešenju iznosi gotovo 112.000m2, sa podzemnim etažama od oko 27.000m2. Podzemne etaže obuhvataju garažu sa 710 parking mesta, od kojih je 46 namenjeno osobama sa posebnim potrebama, kao i tehničko-tehnološku infrastrukturu potrebnu za nesmetano funkcionisanje kompleksa.

3D prikaz budućeg kompleksa “Tempo tower” na Bežanijskoj kosiphoto: BeoBuild

Ovo arhitektonsko rešenje predstavlja savremeni odgovor na urbanističke izazove, kombinujući estetiku i funkcionalnost kako bi stvorilo dinamičan i održiv stambeno-poslovni kompleks na Bežanijskoj kosi.

Povezane teme

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...

03.04.2024 Gradnja

Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

Aerodrom Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.