Planetarijum u srcu Strazbura: savršeno mesto za početak razgovora o astronomiji

Više slika

Više slika

Planetarium du Jardin des sciences nije samo obična zgrada u strcu Strazbura...

To je remek - delo koje spaja nauku, umetnost i prirodu u jedinstveno iskustvo koje će oduševiti generacije posetioca. Zamislite nebo, kosmos i duboke tajne astronomije - dimenzije ovog programa, nalik snu, bile su izvor nadahnuća za tim arhitekata na čelu sa frenak+jullien i m+mathieu holdrinet, koji su zajedno oblikovali ovu jedinstvenu strukturu.

Ova arhitektonska kreacija, smeštena u samom srcu prestižnog Univerziteta u Strazburu, nije samo zgrada, već svetionik znanja i inspiracije unutar grada koji uspešno povezuje nebo i zemlju. Zgrada se nalazi između impresivnih instituta za zoologiju i geologiju, i sastoji od dva kontrastna volumena koji se ističu među bujnim zelenilom bašte.

Skraćeni konus kućišta za projekciju sa 138 sedišta i njegova elegantna ulazna galerija nagoveštavaju putovanje u svemir, dok se cilindrični volumen koji čini predvorje Planetarijuma otvara prema svetlosti i blještavosti, ukazujući na mnoge edukativne resurse koje nudi Jardin des Sciences. Ovaj planetarijum je posvećen širenju naučne kulture unutar univerziteta i daje kompleksu jednu novu i vidljivu dimenziju.

Ova struktura, inspirisana mašinskim građevinama 19. veka, podseća nas na astronomske merne instrumente kao što je astrolab. Za prolaznike, metalni disk konusa reaguje na promenjlive boje neba, privlačeći poglede i stvarajući dinamičnu vezu sa okolinom. Za lokalne stanovnike koji promatraju ovu zgradu izdaleka, njena fasada podseća na astronomske instrumente postavljene u prelepom vrtu.

Planetarium i recepcija, iako dele neke zajedničke komponente, dizajnirani su na suprotne načine. Planetarijum je fokusiran na unutrašnjost, gdje je periferija prazna dok je središnji deo ispunjen auditorijumom koji nudi neverovatno iskustvo. S druge strane, recepcija je usmerena prema otvorenom prostoru bašte, sa praznom sredinom koja okružuje atraktivnu salu i obližnje zgrade. Ovaj kontrast stvara dinamičku igru između svetla i tame, stvarajući veštačko nebo u okruženju kosmičkog teatra.

Unutar planetarijuma, posetioci su uronjeni u jedinstveno iskustvo koje kreće od svetlosti dvorane do polutame koja je neophodna za kosmički teatar. Drveni paneli strukture uzdižu se do visine od 17 metara, stvarajući impozantne fasete koje vas pripremaju za putovanje u svemir. Blago nagnuta rampa vodi posetioce do vrha gledališta ispod projekcijske kupole, čija suspensija i nagib poboljšavaju osećaj uronjenosti.

Minimalno osvetljenje stvara noćnu plavu atmosferu s visokim koeficijentom apsorpcije. Šest digitalnih projektora postavljenih oko perimetra omogućava posetiocima neverovatno iskustvo koje okružuje čitavu prostoriju.

Ovaj projekt nije samo arhitektonska kreacija već i tehnički podvig. Ugnežđene zapremine poput konusa, kupole i platna za projekcije zahtevale su posebna rešenja i preciznu izgradnju. Ovo uključuje i nekonvencionalnu logiku montaže, poput postavljanja metalne kupole planetarijuma pre nego što se postavi ograda pokrivene kupole.

Briga za životnu sredinu i estetika kombinuju se u izboru materijala - drvo i aluminijum spolja, svetle drvene ploče i gips iznutra - ovi materijali su jednostavni, ali kontrastni. Spoljni izgled zgrade, sa svojim vulkanskim tonovima, dobija dodatnu dubinu zahvaljujući ugljenisanim letvicama od jele, čija tamna tekstura igra srebrne odraze pod niskim sunčevim svetlom.

Unutrašnjost definišu svetli drveni paneli koji doprinose svetloj atmosferi dvorane. Kompaktnost zgrade i pozicioniranje otvora na strani hodnika efikasno smanjuju toplotne gubitke, garantujući optimalne ekološke performanse.

Povezane teme

12.02.2024 Gradnja

Za transformaciju svakog prostora: trendy 3D zidne obloge od mermera

Ove obloge omogućavaju vam da stvarate intrigantne vizuelne efekte, ističući određene delove prostorije ili stvarajući iluziju dodatne dimenzije.

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.