Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Današnja istraživanja i napori usmereni su na razvoj materijala baziranih na biološkim izvorima, počevši od prirodnih resursa, uz posebnu pažnju na očuvanje lanaca vrednosti hrane.

Jeste li ikada uživali u dagnjama, ali ste se mučili sa njihovom "bradom"? To dosadno vlakno, nalik plastici, zapravo je prirodno vlakno poznato kao "Seasilk", koje se koristilo u drevnim vremenima na Mediteranu i koje je rekonstruisala britanska kompanija Seastex za modernu upotrebu.

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao potencijalne sirovine. Ovo rešava pitanje visokih nivoa industrijske proizvodnje i prerade hrane, dok istovremeno omogućava korišćenje ovih materijala za zamenu sintetičkih ili fosilnih artefakata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Seastex (@seastex.official)

Među izvorima materijala povezanih sa prehrambenom industrijom, nalaze se i dagnje, školjke i drugi mekušci koji se mogu koristiti kao biološke komponente za inovativne alternative tradicionalnim materijalima.

Bisus filamenti su prirodna vlakna stvorena od određenih vrsta morskih i slatkovodnih školjki, koje koriste bisus kako bi se pričvrstile za stene ili morsko dno. U slučaju jestivih dagnji, bisus poznat kao "brada", obično se uklanja pre kuvanja ili pakovanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Seastex (@seastex.official)

Seastex, osnovan 2021. godine, razvio je revolucionarnu metodu za pretvaranje otpada od pomenutih brada u visokokvalitetne materijale za građevinske svrhe. Ovaj otpad, koji obično sadrži razne delove školjki, alge i sediment, prolazi kroz proces reciklaže kako bi se dobio čist, nov bisus materijal.

U poređenju sa tradicionalnim prirodnim vlaknima poput vune, pamuka ili svile, bisus materijali nude održivu i ekološki prihvatljivu alternativu. Dagnje zahtevaju minimalno održavanje i ne zahtevaju upotrebu antibiotika ili pesticida, što smanjuje njihov negativni uticaj na okolinu. Takođe, dagnje imaju sposobnost da apsorbuju ugljen-dioksid (CO2) tokom svog životnog ciklusa, što doprinosi borbi protiv klimatskih promena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Seastex (@seastex.official)

Jedinstvene karakteristike bisus materijala pružaju veliki potencijal za različite primene. Materijal se može komprimovati u panele različitih oblika i dimenzija, nudeći širok spektar mogućnosti za kreativnu upotrebu. Seastex je predstavio svoj prvi proizvod, "ABC Tiles", na Londonskom festivalu dizajna 2023. godine. Ove pločice pružaju rešenje za akustične izazove u različitim prostorima, dok istovremeno pružaju estetski privlačne opcije.

Kroz svoj kružni poslovni model, Seastex podržava održivost industrije prerađivačkih otpadaka, istovremeno pružajući dodatni izvor prihoda za uzgajivače dagnji. Ova inicijativa ne samo što čisti okolinu, već i podstiče ekonomsku održivost lokalnih zajednica.

 

Povezane teme

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.

26.04.2024 Gradnja

7 saveta za bezbedne električne instalacije

Loši poslovi renoviranja mogu predstavljati pravu zbrku i uneti nesigurnost u vaš dom, ali problemi sa električnim instalacijama mogu doći kao ozbiljan zdravstveni i bezbednosni ri...

23.04.2024 Gradnja

Bakar kao materijal budućnosti

Bakar ima beskrajne fizičke, hemijske i mehaničke osobine i kao rezultat toga, nalazi se u različitim poljima dizajna i arhitekture.

22.04.2024 Gradnja

Zamena dotrajale stolarije smanjuje račune za struju

Pored racionalizacije korišćenja električnih uređaja u domaćinstvu, najbolji i najefikasniji način da umanjite račune za struju u svom domu je zamena stolarije, a proleće i leto su...

18.04.2024 Gradnja

Ovako će izgledati park i podzemna garaža kod renoviranog hotela Bristol

Sa luksuznom podzemnom garažom, preuređenim parkom i bogatim sadržajima, ova revitalizacija obećava da će postati novo srce ovog dela Beograda.

12.04.2024 Gradnja

Novi Beograd dobija novi Nacionalni Bokserski Centar

Nacionalni bokserski centar naći će svoje mesto iza stambenih blokova u Ulici Ivana Ribara, nedaleko od tramvajske okretnice, na prostranoj parceli od oko 22.000 m2.

09.04.2024 Gradnja

Zelene inovacije u keramičkim oblogama: put ka održivim prostorima

Za razliku od mnogih drugih opcija za podne i zidne obloge, keramičke pločice visokog kvaliteta mogu izdržati šetnju, odolevati mrljama i trajati decenijama uz minimalno održavanje...

03.04.2024 Gradnja

Futuristička gradnja vredna pažnje: aerodrom u obliku ptice

Aerodrom Lišui se smatra "šumskim gradom" jugozapadne provincije Džeđijang, poznat po svojoj bujnoj vegetaciji i prelepim dolinama.