Najnovije remek delo Zahe Hadid: impresivan most od čelika na reci Jangce

Skulpturalni čelični lukovi podržavaju most na reci Jangce, još jedno maestralno delo arhitekture koje potpisuje čuveni studio Zaha Hadid Architects.

Dva simetrična čelična luka definišu ovaj most koji se proteže 295 metara preko pritoke reke Tuojiang u Čengduu. Pod nazivom Most na reci Jangce, strukturu koriste automobili, biciklisti i pešaci i trebalo bi da postane orijentir za grad u provinciji Sečuan. Zaha Hadid Architects dizajnirala je most tako da se poveže sa postojećim gradskim sistemom puteva i aerodromom.

Njegovi čelični lukovi se protežu 30 metara sa obe strane palube, naginju se zajedno dok se podižu, a podržavaju ih konusni stubovi i oslonci koji doprinose njegovoj skulpturalnoj formi. Dok se podižu, lukovi se naginju zajedno da dodiruju tangencijalno na svojoj kruni, stabilizujući strukturu od bočnih sila vetra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arch-Exist (@archexist)

Dinamična zakrivljenost potpornih stubova i oslonaca mosta se sužavaju u njegove primarne lukove i putnu palubu, definišući skulpturalni orijentir unutar transportne infrastrukture Čengdua.

Most na reci Jangce ima središnji raspon dug 185 metara, dok su sekundarni rasponi koji se spajaju sa obalama reka dugački 55 metara. Konstrukcija je bila pretežno montažna, što znači da je isporučena na gradilište u delovima pre nego što je povezana sa zavarivanjem na licu mesta, što je pomoglo da se skrati vreme izgradnje.

Prema Zaha Hadid Architects, lukovi se koriste u dizajnu jer obezbeđuju najefikasniju strukturu mosta za raspone između 120 i 250 metara. U međuvremenu, spoj dva luka na vrhu mosta je dizajniran za stabilnost protiv bočnih vetrova.

Paluba mosta napravljena je od prefabrikovanih betonskih panela, a njegove ivice su obložene kutijastim nosačima dizajniranim da izdrže spoljne sile svakog luka dok istovremeno smanjuju opterećenje na betonskim temeljima. Zanimljivo je dodati i da u reci preko koje se proteže most nema temelja, već se on nalazi na stubovima na svakoj obali.

Pored svog estetskog dizajna, arhitektonska struktura je namenjena da putovanje učini brzim i lakim, protežući se na suprotne obale reke i stvarajući puteve, biciklističke i pešačke staze.

Povezane teme

12.02.2024 Gradnja

Za transformaciju svakog prostora: trendy 3D zidne obloge od mermera

Ove obloge omogućavaju vam da stvarate intrigantne vizuelne efekte, ističući određene delove prostorije ili stvarajući iluziju dodatne dimenzije.

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.