Gradnja koja povezuje društvo sa prirodom i jača ekološku svest

Više slika

Više slika

Pabellon Centro de Cultura Ambiental (CCA) je arhitektonski objekat koji direktno odgovara na široko rasprostranjeni nedostatak ekološke svesti u našem društvu.

CCA ima za cilj da stvori model urbanog upravljanja koji postiže dinamičnu ravnotežu između sociokulturnih, ekoloških, teritorijalnih, ekonomskih i aspekata javne politike. Istovremeno, tera nas na razmišljanje: kako možemo brinuti o nečemu što ne razumemo i ne poznajemo?

Ključna tačka za transformaciju iskustva u ekološku svest je etnobotanička bašta koja okružuje paviljon. U ovoj bašti su izložene glavne biljne vrste meksičke doline koje čine biokulturno nasleđe. Biljke su podeljene u pet kategorija: namirnice, otrovi, verske, medicinske i one koje pomažu u izgradnji.

Pogled na etnobotaničkou baštu kulturnog centra u Meksikuphoto: Jorge Yáñez

Ova bašta ističe prirodne resurse i vidikovce koji se nalaze u kompleksu. Vidikovci su prstenovi od bazaltnog kamena koji sadrže sedam originalnih endemskih ekosistema regiona. Glavna konstrukcija paviljona koristi hibridni sistem koji uključuje betonske ploče sa niskim emisijama CO2, vertikalne čelične elemente i zidove od oksidisanog bazalta koji funkcionišu kao nosači i zamene tradicionalne stubove.

Etnobotanička bašta se prostire kao produžetak paviljona prema spolja. Parcelacije u obliku pravougaonika su postavljene na nizu platformi koje prate prirodni pad terena, harmonično se integrišući kao omaž piramidalnim temeljima tradicionalne kulture regiona.

Pogled na Kulturni centar Meksika koji uključuje etnobotaničku baštu i bio ribnjakphoto: Jorge Yáñez

Sistem za navodnjavanje koristi prednost visinskih razlika između platformi. Voda iz bio-ribnjaka, napajana vodom iz Lago Menor, gravitaciono se dovodi do svake parcele, olakšavajući održavanje, smanjujući operativne troškove i vraćajući višak vode u podzemlje putem infiltracione močvare.

CCA predstavlja prostor koji pruža uslove za posetioce da uživaju u biodiverzitetu, dok istovremeno podiže svest o aktuelnoj situaciji klimatskih promena i omogućava razmenu znanja o dostupnim alatima dizajniranim da se suoče sa izazovima i promenama u životnoj sredini.

Kulturni centar  predstavlja prostor koji pruža uslove za posetioce da uživaju u biodiverzitetuphoto: Jorge Yáñez

Povezane teme

12.02.2024 Gradnja

Za transformaciju svakog prostora: trendy 3D zidne obloge od mermera

Ove obloge omogućavaju vam da stvarate intrigantne vizuelne efekte, ističući određene delove prostorije ili stvarajući iluziju dodatne dimenzije.

09.02.2024 Gradnja

Vinil ili laminat - šta odabrati?

Proizvođači promovišu oba proizvoda kao izdržljive, jeftine, prijatne proizvode, a čak i izgledom mogu biti veoma slični, pogotovo ako se laminati uporede s novim luksuznim vinil p...

06.02.2024 Gradnja

Funkcionalni i otporni na vlagu: ovo su najbolji podni materijali za vaš podrum

Od vinil-daske za sofisticirani izgled do keramičkih pločica za vešeraj, saznajte koje vrste podova najbolje zadovoljavaju potrebe podrumskog prostora.

03.02.2024 Gradnja

Prirodni kamen ili kameni furnir - šta odabrati?

Oba materijala donose neospornu estetiku i funkcionalnost kako eksterijerima, tako i enterijerima, ali različite prednosti i nedostaci često čine odluku o tome koji od njih odabrat...

02.02.2024 Gradnja

Nikad svetlija budućnost Beogradskog sajma: evo kako će izgledati obnovljena Hala 1!

Slobodno možemo reći da će čuvena Hala 1 Beogradskog sajma u narednom periodu doživeti spektakularnu transformaciju.

31.01.2024 Gradnja

Transformacija kore krompira u održivu dasku budućnosti

Svojim inovativnim pristupom, dizajneri koji stoje iza projekta Chips Board koriste otpadne kore krompira kako bi razvili ekološku alternativu jednokratnim materijalima poput medij...

28.01.2024 Gradnja

Brisolej: efektan ukras ali i važan element pasivne arhitekture

U savremenoj arhitekturi brisoleji čine veoma važan element pasivne arhitekture - arhitekture koja je ekološka, koristi prirodne načine da sačuva energiju ili smanji njenu potrošnj...

25.01.2024 Gradnja

10 najboljih opcija za podne obloge u vašoj kuhinji

Raznovrsnost prelepih materijala, opcija i dostupnih stilova, mogu da učine izbor kuhinjskih podova potpuno neodoljivim iskustvom.

22.01.2024 Gradnja

Napreduje izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu

Velika dvorana, s kapacitetom od 1450 mesta, planirana je kao multifunkcionalni prostor sa sadržajima poput loža na drugom spratu, medicinskog bloka, teretane i svlačionica.

19.01.2024 Gradnja

Ne ignorišite ovih 5 opasnih električnih kvarova u domu

Bilo koju, pa i najmanju nepravilnost u radi vaših električnih uređaja ne bi trebalo ignorisati.

16.01.2024 Gradnja

Čarolija drvenih plafona: stvaranje elegantnog i prirodnog ambijenta u vašem domu

Postoji mnogo zanimljivih ideja za implementaciju drvenih plafona u enterijeru, a svaka prostorija može postati istaknuta njegovim dizajnom i dekorativnim kvalitetom.