Digitalna izrada sa ljudskim dodirom: 3D štampane keramičke fasade

Revolucija u svetu arhitekture kroz inovativan pristup i upotrebu najnaprednijih tehnologija...

U radionici dizajnerskog studija RAP, smeštenoj u Roterdamu, spoj stručnjaka iz oblasti arhitekture, dizajna, robotike, programiranja i istraživanja radi zajedno na ostvarivanju jedinstvenih arhitektonskih vizija. Studio je postao prepoznatljiv po svojoj hrabrosti i inovativnosti kada je 2016. godine završio prvu robotski proizvedenu zgradu u Holandiji - veliki trezor sastavljen od 225 jedinstvenih drvenih panela!

Nedavni projekat u čuvenoj amsterdamskoj PC Hooftstraat ulici, poznat kao Keramička kuća, svedoči o njihovoj sposobnosti da brišu granice tradicije i inovacije. Ovaj projekat koristi vlastitu tehnologiju 3D štampe kako bi kreirao keramičku fasadu butika u ovoj luksuznoj trgovačkoj ulici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studio RAP (@studio.rap)

Algoritamski dizajn ovog projekta spojio je tradiciju i inovaciju, stvarajući potpuno novi arhitektonski izraz. Interni algoritmi digitalnog dizajna omogućili su istraživanje dekorativnih kvaliteta i dizajnerskog rečnika glazirane keramike na revolucionaran način.

Čelnici studija naglašavaju inovativnost njihovog algoritma koji parametrima upravlja kreiranjem oblika keramičkih pločica. Parametri uključuju aspekte poput amplitude talasa pločica, efekte prelaza i teksture, čijom manipulacijom algoritam stvara jedinstvene i vizuelno privlačne dizajne pločica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studio RAP (@studio.rap)

 

Fasada Keramičke kuće, inspirisana tekstilom i pletenjem, postiže se kroz 3D štampanje keramičkih pločica. Ove pločice dizajnirane su tako da svojim vezom, naborima i teksturom podsećaju na umetnost trikotaže, stvarajući organski, talasasti kvalitet fasade. Ova tehnika 3D štampe omogućava Studio RAP-u postizanje veoma prepoznatljivih i algoritamski dizajniranih detalja.

Naglasak na digitalnoj izradi ne znači izostanak ljudskog dodira. Studio RAP integriše sopstvenu tehnologiju 3D štampe sa veštim rukama koje izvode zanatske procese zastakljivanja i rukovanja. Roboti u studiju nisu samo sredstvo za postizanje masovne proizvodnje keramičkih pločica, već sofisticirani alati koji poboljšavaju sposobnost studija da oblikuje izvanredne panele. Ovaj jedinstveni digitalni proces proizvodnje, razvijen tokom godina, uključuje stvaranje naprednih robotskih sistema koji su suštinski deo tima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studio RAP (@studio.rap)

Fasada Keramičke kuće sastoji se od većih 3D štampanih keramičkih pločica na nivou ulice, dok na višim spratovima zgrade fasadu čine 3D štampane cigle u tri različite nijanse crvene boje. Ovaj dizajn odražava siluetu originalne fasade i održava trodelnu strukturu duž cele ulice.

Kroz svoju viziju, Studio RAP teži obogaćivanju sveta novim arhitektonskim jezikom. Njihova upotreba tehnologija u usponu, kao što je 3D štampanje, omogućava im da stvore novi jezik i sredstva izražavanja, pomerajući granice u oblasti arhitektonskog dizajna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studio RAP (@studio.rap)

 

Povezane teme

28.03.2024 Gradnja

Budućnost gradnje: ekološki prihvatljiva hibridna rešenja

Projekat spaja visoku i nisku tehnologiju kako bi stvorio hibridna rešenja koja su ne samo efikasna već i ekološki prihvatljiva.

25.03.2024 Gradnja

Počeli radovi na rekonstrukciji tržnog centra Ušće

Nakon dugog iščekivanja, projekat rekonstrukcije najpoznatijeg tržnog centra u Beogradu napokon je dobio zeleno svetlo i radovi mogu da počnu!

22.03.2024 Gradnja

Zašto su prozori izrađeni po meri pametna odluka tokom procesa gradnje?

Često zanemareni kao samo funkcionalni elementi, prozori imaju moć da transformišu izgled i atmosferu vašeg doma. Oni nude mogućnost da unesete prirodno svetlo, spektakularne pogle...

19.03.2024 Gradnja

Produžetak Bulevara Zorana Đinđića u bloku 20 je konačno otvoren!

Nova saobraćajnica u bloku 20 na Novom Beogradu se prostire na 420 metara i ima po tri trake za svaki smer, kao i obostrane trotoare i biciklističke staze.

16.03.2024 Gradnja

Početak obnove trga Nikole Pašića: osveženje urbanog središta

Obnova trga neće značajno menjati njegov trenutni izgled, već će se fokusirati na takozvane funkcionalne intervencije.

13.03.2024 Gradnja

10 najboljih opcija podova za vaš dom u 2024. godini

Sa tekućim inovacijama u industriji podnih obloga, i vlasnici kuća i dizajneri imaju pristup mnogo uzbudljivoj paleti opcija u godini koja je pred nama.

10.03.2024 Gradnja

Održivi materijali iz mora: revolucija u građevinskoj industriji

Danas se mnoga istraživanja i razvojna praksa fokusiraju na kreiranje materijala koji su bazirani na biološkim izvorima, koristeći otpad i nusprodukte iz proizvodnje hrane kao pote...

07.03.2024 Gradnja

Inspirativna kolekcija keramičkih podnih i zidnih obloga inspirisana visokom modom

U svetu dizajna enterijera, nove kolekcije Iris Ceramica predstavljaju višestruke i eklektične površine koje transformišu različite inspiracije u prostore sa izražajnom ličnošću.

04.03.2024 Gradnja

Prvi pogled na stambeno - poslovni kompleks Tempo Tower na Bežanijskoj kosi

Kompleks "Tempo Tower" dominiraće svojim modernim izrazom, sa tri volumena na zajedničkoj osnovi i najvišom kulom od 34 sprata.

01.03.2024 Gradnja

Održiva gradnja i njeni ključni aspekti

Fokusirajući se na obnovljive izvore energije, recikliranje materijala, smanjenje emisije ugljen-dioksida tokom izgradnje i ekološki prihvatljive građevinske prakse, možemo znatno...

27.02.2024 Gradnja

Najpopularnije boje i dizajn fugni za vaše pločice

Sa pravilnim odabirom boje fugni, možete postići iznenađujuće efekte koji će dodati karakter i stil vašem domu.