Svetlost, prostranost i optimizam: sve zahvaljujući belom enterijeru

Monohromatski prostori su i dalje popularan trend kada je dizajn enterijera u pitanju, no da li potpuno bela boja unutar jednog doma može zadovoljiti ove “modne” standarde?

Možda zvuči kao najjednostavnije ukrašavanje sobe, ali dobijanje potpuno belog enterijera zapravo predstavlja pravu malu umetnost. Mešavina belih tonova (poput mlečnih i hladno belih, ledenih nijansi) može delovati prilično harmonično ali samo onda kada je pravilno kombinovana sa ostalim materijalima kao što je pod, nameštaj ali i ostatak kućnog dekora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo (@the_white_floral_home)

Odabir pravog nameštaja i ukrasnih predmeta u nekoliko tonskih varijacija predstavlja ključ za to da se beli kućni enterijer učini toplim i udobnim a ne oštrim i sterilnim. Pitanje koje se samo nameće glasi: koja je bela boja prava?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jo (@the_white_floral_home)

Međutim, odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan i najčešće glasi: zavisi od toga šta uopšte želite postići. Primera radi, nije nikakva tajna da upotreba mlečno bele boje u kući može sakriti nedostatke na starim zidovima ali i učiniti da prostori (poput manje kuhinje) postanu vizualno veći i prostraniji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Home with rue (@homewithrue)

S druge strane, ledeno bela biće odličan izbor za sve one male i mračne dnevne sobe koje deluju umorno i beživotno. Uz pravu kombinaciju sa staklom, i prozorima od poda do plafona, beli zidovi su garancija da će sunčeva svetlost dospeti i u najzabačenije kutke prostorije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @simplymyabode

Hladne bele boje izgledaju oštro i doslovno hladno, pa je čuveno njihovo korišćenje u predelima u kojima ljudi osećaju potrebu da se ohlade (setite se samo fasade kuća na Santoriniju). S druge strane, tople bele nijanse najčešće srećemo u seoskom i takozvanom rustičnom stilu uređenja enterijera, gde se savršeno stapaju sa bogatim drvenim završnim obradama.

Prednost bele boje je njena laka kombinacija sa ostalim nijansama. Miks bele i crne ili sive boje dodaće osećaju savremenosti i elegancije. Mešanje sa smeđom ili bež bojom načiniće dom toplijim i mekanijim, dok će zeleni i plavi miks omogućiti da sve deluje tradicionalnije i šarmantnije.

Naš današnji predlog je dom koji je pametno iskoristio belu i to na milion načina. Bilo da se radi o prostranoj dnevnoj sobi sa belom bibliotekom i belim nameštajem, ili je reč o kuhinji kojom preovladavaju radne površine od belog mermera – sve je uređeno tako da naglasi svetlost, prostranost ali i optimizam.

Povezane teme

08.07.2024 Enterijer

Ženstvene spavaće sobe

Ženstvene spavaće sobe obično odišu elegancijom, toplinom i sofisticiranošću, kombinujući različite elemente dizajna kako bi stvorile harmoničan i udoban prostor.

06.07.2024 Enterijer

Police za knjige za svaki prostor

Od brilijantnih polica koje su ugrađene u stepeništu, od polica koje se prostiru od poda do plafona, do zanimljivih polica za dnevne sobe, biblioteke su inspirativne poput tomova k...

04.07.2024 Enterijer

Inspirativne dnevne sobe u boho stilu

Ovakav stil podrazumeva balans između egzotičnog i modernog, a ako znate kako da njime upotpunite svoj dom, ostvarićete jednu sasvim nesvakidašnju atmosferu.

02.07.2024 Enterijer

Saveti za uređenje dečije sobe

Dečije sobe su funkcionalni prostori u kojima treba obezbediti dobre uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. Vrlo je važno uključiti decu u uređenje njihove sobe.

30.06.2024 Enterijer

Prirodni materijali u enterijeru

Prirodni materijali u enterijeru sve više dobijaju na popularnosti zbog svoje estetske privlačnosti i ekološke održivosti. Drvo, kamen, bambus i prirodna vlakna poput lana i pamuka...

28.06.2024 Enterijer

Morski stil u enterijeru

Za sve one koje muči pitanje, koja je boja idealna za njihov enterijer, ova kombinacija je zaista savršeno rešenje. Od spokojnih do senzacionalnih, danas vam donosimo plavo-bele in...

26.06.2024 Enterijer

Šest ideja za uređenje spavaće sobe

Vaša spavaća soba je u većini slučajeva vaše utočište, to je poslednji prizor koji vidite pre nego što zaspite i prvi koji ugledate kada ujutru otvorite oči

24.06.2024 Enterijer

Beli i sivi enterijeri modernog minimalističkog stila

Bela boja pruža čistu i svetlu osnovu, dok siva dodaje dubinu i toplinu, balansirajući oštrinu bele. Zajedno stvaraju harmonično i umirujuće okruženje, čineći prostore većim i otvo...

22.06.2024 Enterijer

Kako da iskoristite ćoškove u domu?

U svakom stanu, kući, vikendici, uglovi često ostaju prazni i obično smatramo da je to samo deo bačenog prostora, koji ne može služiti ničemu. Ali, grdno se varamo!

20.06.2024 Enterijer

Šta sve može stati u 20m2?

Uređenje malog stana od 20 kvadratnih metara zahteva pažljivo planiranje kako bi se postigla funkcionalnost i organizovanost prostora. Ključ je u maksimiziranju svakog kvadratnog c...

18.06.2024 Enterijer

Saveti za lepši dnevni boravak

Stil i uređenje dnevne sobe reflektuju lični ukus i stil ukućana, što je - na kraju krajeva - i čini tako posebnim mestom u kući.