Profesionalci dele svoje tajne za dobro dizajniran enterijer

Kada uđete u savršeno uređen prostor, lako je zaboraviti da iza tog predivnog enterijera stoje sati planiranja, promišljanja i kreativnosti profesionalnih dizajnera enterijera.

Oni poseduju jedinstveni skup veština i znanja koja im omogućavaju da svaki prostor transformišu u funkcionalno i estetski privlačno okruženje. Ali koje su to tajne koje koriste da bi postigli tako zapanjujuće rezultate? Od pažljivog odabira boja i materijala, do igranja sa svetlom i proporcijama, profesionalni dizajneri koriste niz trikova i tehnika koji svaki prostor čine posebnim. U nastavku otkrivamo neke od njihovih najčuvanijih tajni koje vam mogu pomoći da poboljšate izgled svog doma.

NAMEŠTAJ

Možete odrediti pravu veličinu i položaj svojih omiljenih komada nameštaja bez previše matematike. Primera radi, u trpezariji bi trebalo da bude dovoljno prostora za udobno hodanje kada su stolice zauzete. To znači da stolu pripada najmanje tri trećine od zidova ili drugog nameštaja. U dnevnom boravku, pre kupovine kauča koji vam se dopada, važno je da imate realnu sliku o tome kako će on izgledati u sobi. Označite širinu, visinu i dubinu trakom na podu i zidu, a zatim popunite obris nameštajem ili kutijama kako biste dobili osećaj volumena. Koristite ovaj trik i sa drugim potencijalnim komadima nameštaja, kao što su ormari i stolovi.

TEPISI

Ako planirate da pokrijete veći deo poda, ivice tepiha treba da budu udaljene oko dva metra od zidova. Ako apsolutno volite starinski tepih ili prostirku koja je jednostavno premala, razmislite o tome da je postavite preko većeg tepiha od prirodnih vlakana za slojevit izgled. A ako imate veliki prostor otvorenog koncepta, ocrtajte udobne prostore za razgovor koristeći nekoliko prostirki ili tepiha umesto jednog ogromnog komada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rugs USA (@rugs_usa)

OSVETLJENJE

Jedna od najvažnijih tajni profesionalnih dizajnera enterijera za postizanje savršeno osvetljenog doma je slojevito osvetljenje. Slojevito osvetljenje podrazumeva korišćenje različitih izvora svetlosti na različitim visinama i sa različitim intenzitetom kako bi se stvorila dubina i atmosfera u prostoru. Cilj ambijentalnog osvetljenja je da dom bude ravnomerno osvetljen. Fokusirano osvetljenje vam pomaže da obavljate specifične zadatke poput kuvanja, čitanja ili rada. Akcentno osvetljenje služi za isticanje određenih elemenata u prostoru, kao što su umetničke slike, arhitektonske karakteristike ili biljke. Na kraju, u dekorativno osvetljenje spadaju svetiljke neobičnog dizajna, lusteri ili lampioni.

KUHINJSKI PRIBOR I UREĐAJI

Da biste kreirali idealnu koheziju u enterijeru, sledite osnovno pravilo dizajna kuhinje: vaša sudopera, frižider i šporet treba da formiraju trougao, a svaka strana ovog trougla ne bi trebalo da prelazi dva ipo metra. Ispunjavate svoj prostor za kuvanje ostrvom? Imajte na umu koliko je blizu vaših ormara po obodu - postavljanje na metar do dva udaljenosti bi trebalo da uradi posao. To će vam omogućiti da otvorite vrata i koristite uređaje i još uvek imate prostora za lako hodanje.

Povezane teme

08.07.2024 Enterijer

Ženstvene spavaće sobe

Ženstvene spavaće sobe obično odišu elegancijom, toplinom i sofisticiranošću, kombinujući različite elemente dizajna kako bi stvorile harmoničan i udoban prostor.

06.07.2024 Enterijer

Police za knjige za svaki prostor

Od brilijantnih polica koje su ugrađene u stepeništu, od polica koje se prostiru od poda do plafona, do zanimljivih polica za dnevne sobe, biblioteke su inspirativne poput tomova k...

04.07.2024 Enterijer

Inspirativne dnevne sobe u boho stilu

Ovakav stil podrazumeva balans između egzotičnog i modernog, a ako znate kako da njime upotpunite svoj dom, ostvarićete jednu sasvim nesvakidašnju atmosferu.

02.07.2024 Enterijer

Saveti za uređenje dečije sobe

Dečije sobe su funkcionalni prostori u kojima treba obezbediti dobre uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. Vrlo je važno uključiti decu u uređenje njihove sobe.

30.06.2024 Enterijer

Prirodni materijali u enterijeru

Prirodni materijali u enterijeru sve više dobijaju na popularnosti zbog svoje estetske privlačnosti i ekološke održivosti. Drvo, kamen, bambus i prirodna vlakna poput lana i pamuka...

28.06.2024 Enterijer

Morski stil u enterijeru

Za sve one koje muči pitanje, koja je boja idealna za njihov enterijer, ova kombinacija je zaista savršeno rešenje. Od spokojnih do senzacionalnih, danas vam donosimo plavo-bele in...

26.06.2024 Enterijer

Šest ideja za uređenje spavaće sobe

Vaša spavaća soba je u većini slučajeva vaše utočište, to je poslednji prizor koji vidite pre nego što zaspite i prvi koji ugledate kada ujutru otvorite oči

24.06.2024 Enterijer

Beli i sivi enterijeri modernog minimalističkog stila

Bela boja pruža čistu i svetlu osnovu, dok siva dodaje dubinu i toplinu, balansirajući oštrinu bele. Zajedno stvaraju harmonično i umirujuće okruženje, čineći prostore većim i otvo...

22.06.2024 Enterijer

Kako da iskoristite ćoškove u domu?

U svakom stanu, kući, vikendici, uglovi često ostaju prazni i obično smatramo da je to samo deo bačenog prostora, koji ne može služiti ničemu. Ali, grdno se varamo!

20.06.2024 Enterijer

Šta sve može stati u 20m2?

Uređenje malog stana od 20 kvadratnih metara zahteva pažljivo planiranje kako bi se postigla funkcionalnost i organizovanost prostora. Ključ je u maksimiziranju svakog kvadratnog c...

18.06.2024 Enterijer

Saveti za lepši dnevni boravak

Stil i uređenje dnevne sobe reflektuju lični ukus i stil ukućana, što je - na kraju krajeva - i čini tako posebnim mestom u kući.