Nekoliko kreativnih načina za uređenje malih stanova

Nema ništa poput kreativnosti koja procveta u ograničenom prostoru...

Male stambene jedinice, poput garsonjera ili malih stanova, izazov su koji često postaje inspiracija za genijalna rešenja. Danas istražujemo svet dizajna enterijera u malom prostoru, gde svaki centimetar ima svoju važnost, a svaka ideja nosi sa sobom potencijal za transformaciju.

Bilo da je u pitanju praktična organizacija prostora, pametno korišćenje svetlosti ili estetski izbori, otkrijmo zajedno kako mali enterijeri mogu postati oaze funkcionalnosti, udobnosti i stila. Spremni ste da se inspirišete i preoblikujete svoj mali kutak u dom koji odražava vašu jedinstvenu ličnost?

KREATIVNOST KOJA KORISTI SVAKI CENTIMETAR PROSTORA

Slika koja govori više od reči - u ovom malom stanu otvorenog koncepta svaki kutak izgleda kao priča za sebe, a opet su svi povezani kao da se prelivaju jedan u drugi. Mala kuhinja, postavljena duž jednog zida, prekida se taman na vreme da bi ostavila dovoljno mesta za udoban mali kauč koji je strateški postavljen odmah do prozora kako bi svi koji sede na njemu mogli da uživaju ne samo u ukusnom obroku, već i u prirodnom svetlu. Osvetljenost stana podržana je i izborom bele boje koja dominira celim enterijerom.

PAMETNO ZONIRANJE PROSTORA

Još jedan primer kako se mali stan ili garsonjera mogu odlično "zonirati" upotrebom kreativnih rešenja. Već smo više puta pisali o tome kako su pregradni zidovi u malom prostoru ponekad suvišni, posebno sada kada je tržište nameštaja preplavljeno multifunkcionalnim rešenjima koja uspešno zamenjuju zidove i paravane. Police za knjige su jedno od popularnih rešenja za zoniranje prostora u malim stanovima, ali u ovu svrhu sasvim dobro mogu poslužiti i sofe ili kauči postavljeni uz mali šank, kao što je prikazano na slici. Dok sofa "radi" u korist zone koja služi kao dnevni boravak, drveni šank u ovom slučaju nudi odlično rešenje za doručak s' nogu u korist manje kuhinje.

SOBA U OKVIRU SOBE

Svi koji žive u minijaturnim garsonjerama verovatno su do sada pronašli niz rešenja kako da prostor za spavanje odvoje od ostatka doma. Jedan od odličnih, i estetski najprivlačnijih načina da se stvori mala spavaća soba u okviru malog dnevnog boravka jeste strateško postavljanje tepiha. Neka vam inspiracija bude ovaj mali stan, u kome su tepisi interesantnih i živahnih boja i dezena postavljeni tako da zavaraju oko i stvore iluziju duple prostorije unutar male garsonjere. Beli zidovi čine prostor neutralnim ali i dobro osvetljenim tako da sve deluje prostranije, dok živopisni tepisi deluju kao dve fokusne tačke koje odlično iskaču na svetloj pozadini.

BIRAJTE MULTIFUNKCIONALNI NAMEŠTAJ...

Na pomen reči "multifunkcionalan nameštaj" većina ljudi pomisli na krevet na razvlačenje, ili krevet sa ugrađenim skladištem koje može pokupiti dosta odeće ili dečjih igračaka. Međutim, multifunkcionalni nameštaj je ponekad mnogo više od toga. Primera radi, dobro je imati udoban krevet koji ne morate uvek razvlačiti, ali koji će odlično popuniti ugao u okviru malog dnevnog boravka, i plus imati kutiju na izvlačenje u koju svakog jutra možete odložiti posteljinu. Dodajte par dekorativnih jastučića preko njega i privucite mali bočni stočić - i niko neće ni primetiti da je to u stvari vaša spavaća soba! Otvorene police iznad ovakvog nameštaja su takođe odlično multifunkcionalno rešenje - tu možete držati sve, od omiljenih ukrasa, preko knjiga, pa sve do zelenih biljaka.

...ILI NAMEŠTAJ PO MERI VAŠEG MALOG STANA

Ukoliko je sve što imate na raspolaganju u okviru svog malog dnevnog boravka samo jedan slobodan zid, onda vam savetujemo da popričate sa dobrim stolarom, odnosno majstorom koji će vam ponuditi najbolje moguće rešenje za iskorišćenje svakog slobodnog centimetra u sobi. Uostalom, pogledajte kako dobro to izgleda u praksi: uska drvena polica koja ide preko celog zida u sebi krije dovoljno prostora za smeštaj svih potrepština, i što je najvažnije - u okviru nje se nalazi udobno sedište koje se može koristiti i kao mala trpezarija. Fantastična ideja koja je u isto vreme i lepa i korisna!

ZABORAVITE NA PODOVE - KORISTITE VISINU ZIDOVA

Do sada ste i sami shvatili - mali prostori ne ostavljaju baš previše prostora za eksperimentisanje sa rasporedom. Kauč, fotelja, stočić: to su osnovni komadi nameštaja koji krase svaki (pa i najmanji) dnevni boravak, ali šta raditi kada to nije dovoljno za odlaganje svih stvari koje želimo da imamo na dohvat ruke? U tom slučaju, vreme je da zaboravimo na kupovinu dodatnih komoda i vitrina koje bi samo zauzimale vredan podni prostor, već da se koncentrišemo na visinu zidova koju (kao što i sami vidite na slici) možemo koristiti do maksimuma. Kombinujte zatvorene i otvorene police i u/na njima držite svoje omiljene stvari - to će vas spasiti pretrpavanja prostora.

OSVETLJENJE RAZBIJA SKUČENOST I OSEĆAJ KLAUSTROFOBIJE

Ukoliko živite u malom stanu, poznat vam je taj osećaj skučenosti i nedostatka prostora koji, ponekad, može rezultirati time da se osećate kao da vas prostorija guši. A ukoliko živite u malom stanu koji ne dobija puno sunčeve svetlosti tokom dana, e onda ste sasvim sigurno do sada iskusili osećaj klaustrofobije koja na duže staze može negativno uticati na vaše zdravlje. Da biste to izbegli, savetujemo vam da osvetlite svoj prostor na svaki mogući način - najbolje korišćenjem takozvanog slojevitog osvetljenja koje će vam pomoći da uvek pri ruci imate bar jedno rasvetno telo koje će zadovoljiti vaše potrebe. Podna lampa, zidna lampa, luster, akcentno osvetljenje - sve su ovo važni saveznici u borbi protiv osećaja skučenosti a istovremeno pomažu da mali dom deluje prozračnije i prostranije.

Povezane teme

08.07.2024 Enterijer

Ženstvene spavaće sobe

Ženstvene spavaće sobe obično odišu elegancijom, toplinom i sofisticiranošću, kombinujući različite elemente dizajna kako bi stvorile harmoničan i udoban prostor.

06.07.2024 Enterijer

Police za knjige za svaki prostor

Od brilijantnih polica koje su ugrađene u stepeništu, od polica koje se prostiru od poda do plafona, do zanimljivih polica za dnevne sobe, biblioteke su inspirativne poput tomova k...

04.07.2024 Enterijer

Inspirativne dnevne sobe u boho stilu

Ovakav stil podrazumeva balans između egzotičnog i modernog, a ako znate kako da njime upotpunite svoj dom, ostvarićete jednu sasvim nesvakidašnju atmosferu.

02.07.2024 Enterijer

Saveti za uređenje dečije sobe

Dečije sobe su funkcionalni prostori u kojima treba obezbediti dobre uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. Vrlo je važno uključiti decu u uređenje njihove sobe.

30.06.2024 Enterijer

Prirodni materijali u enterijeru

Prirodni materijali u enterijeru sve više dobijaju na popularnosti zbog svoje estetske privlačnosti i ekološke održivosti. Drvo, kamen, bambus i prirodna vlakna poput lana i pamuka...

28.06.2024 Enterijer

Morski stil u enterijeru

Za sve one koje muči pitanje, koja je boja idealna za njihov enterijer, ova kombinacija je zaista savršeno rešenje. Od spokojnih do senzacionalnih, danas vam donosimo plavo-bele in...

26.06.2024 Enterijer

Šest ideja za uređenje spavaće sobe

Vaša spavaća soba je u većini slučajeva vaše utočište, to je poslednji prizor koji vidite pre nego što zaspite i prvi koji ugledate kada ujutru otvorite oči

24.06.2024 Enterijer

Beli i sivi enterijeri modernog minimalističkog stila

Bela boja pruža čistu i svetlu osnovu, dok siva dodaje dubinu i toplinu, balansirajući oštrinu bele. Zajedno stvaraju harmonično i umirujuće okruženje, čineći prostore većim i otvo...

22.06.2024 Enterijer

Kako da iskoristite ćoškove u domu?

U svakom stanu, kući, vikendici, uglovi često ostaju prazni i obično smatramo da je to samo deo bačenog prostora, koji ne može služiti ničemu. Ali, grdno se varamo!

20.06.2024 Enterijer

Šta sve može stati u 20m2?

Uređenje malog stana od 20 kvadratnih metara zahteva pažljivo planiranje kako bi se postigla funkcionalnost i organizovanost prostora. Ključ je u maksimiziranju svakog kvadratnog c...

18.06.2024 Enterijer

Saveti za lepši dnevni boravak

Stil i uređenje dnevne sobe reflektuju lični ukus i stil ukućana, što je - na kraju krajeva - i čini tako posebnim mestom u kući.