Stilski načini oblaganja kamina u savremenom domu

U poslednje vreme sve više cveta ljubav savremenih ljudi prema detaljima kao što su kamini.

Oni nas na suptilan način vraćaju korenima i okreću ka prirodi. Kamini su zapravo modernija vrsta ognjišta, koja su nekad davno bila glavno mesto oko kog se okupljala cela porodica. Savremeni domovi u velikom broju slučajeva koriste električne kamine, a kada to nije slučaj, potrebno je pronaći način za oblaganje kamina koji ga čini istovremeno stilskim i bezbednim za korišćenje. Danas ćemo podeliti sa vama ideje za oblaganje kamina različitom paletom materijala, u nadi da ćemo vam pomoći da pronađete najbolji pristup za vas.

KAMEN

Kamen je bevremenska klasika. Ovakav pristup odgovara većini enterijera, a sama površina kamena će prostoru u kom se nalazi dati neophodnu teksturu. Ako vašim dnevnim prostorom vlada rustični, vintage, chalet ili možda moderan stil, ovakav kamin će u njemu izgledati vrlo zanimljivo. Kamenje vam je dostupno u širem spektru varijanti, pri čemu ćete lako pronaći najprivlačniji stil.

METAL

Oblaganje kamina metalom predstavlja smelu i modernu ideju, koja vam garantuje sigurnost. Po vašem izboru to može biti pocinkovani čelik ili sjajni bakar, što zavisi od boja koje se protežu kroz vaš enterijer i svakako od vašeg ličnog ukusa. Tamnije boje metala su savršene za izrazito muške ili industrijske enterijere, dok minimalistički prostori vole nešto svetlije nijanse.

DRVO

Drvo je zanimljiva ideja za oblaganje kamina, ali sa njim morate biti oprezni. Budući da je drvo zapaljiv materijal potrebno ga je dovoljno udaljiti od središnjeg dela kamina. Kamin obložen metalom ili kamenom kao osnovom, sa nadogradnjom u vidu drveta je dobra opcija, ako volite zaista prirodan osećaj u prostoru.

PLOČICE

Pločice su pored kamena jedna od najpopularnijih opcija za oblaganje kamina. One mogu biti sa uzorkom koji emitira drvo ili metal, ali i savremenih varijanti sa upečatljivim dezenom. Ako odaberete tamniju vrstu pločica pružićete priliku kaminu da dođe do izražaja, dok će bele ili neutralne pločice učiniti da se on stopi sa svojim okruženjem.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme