Maksimalizam VS neuredan dom: ideje za uređenje doma u maksimalističkom stilu

Maksimalizam je blistav stil - sastavljen od raznobojnih šara, prostirki, tapeta, slika i fotografija...

Ovaj način dekorisanja enterijera nam u potpunosti dozvoljava da zasijamo, i to mnogo svetlije nego u minimalističkom prostoru. Za ljubitelje eklektičnog dizajna, maksimalizam je od vitalnog značaja i olakšava razmetanje svim onim stvarima koje oni vole. Umetnost, delovi propratnog kućnog dekora, nameštaj pa i različite boje, sve je tu kako bi se stvorila neka vrsta elegantne topline.

Suprotno minimalizmu, maksimalizam se može sažeti kao “više” pa čak i “mnogo više”. Ovaj stil novog doba ohrabruje i tera na zauzimanje cele prostorije koja se tako pretvara u žarišnu tačku i dalje kombinuje različite teksture, boje i uzorke. I naravno – svaka soba ima puno pravo da ugosti maksimalistički stil i to u punom sastavu!

Primera radi, dnevni boravak je uvek idealan prostor za malo preterivanja, ali i ostale sobe (poput spavaće) mogu lako izaći na kraj sa ovakvim stilom uređenja. U ovom slučaju je važno zaboraviti na bebi ružičaste stolice sa jastučićima i odlučiti se za neke veće i upadljivije komade nameštaja sa istaknutim umetničkim delima ili posterima koji će celom prostoru dati neki neočekivan šmek.

Kuhinja se može oplemeniti jakim bojama, različitim nijansama i tonovima, a kupatilo se adekvatnim dodacima i hrabrijim bojama može učiniti jedinstvenim i istaknutim. Uvek imajte na umu da je mešavina različitih boja od velikog značaja kada je stvaranje vesele maksimalističke atmosfere u pitanju!

Pa ipak, za kraj vam skrećemo pažnju da se ovaj vid dekoracije enterijera umnogome razlikuje od pretrpanog doma. Maksimalistički domovi ispunjeni su širokim spektrom nameštaja i dekora, dok su pretrpane kuće ispunjene brdom nameštaja, neusklađenim dekorom i drugim nasumičnim predmetima. Slobodni ste zadržati one stvari koje volite, ali ukoliko vam se nešto više ne dopada – otarasite ga se jer stvara samo nered! Odložite sve što nije neophodno, u suprotnom – vaš nesuđeni maksimalizam može izgledati samo kao neuredan pokušaj uređenja doma.

Budite izražajni, idite sa smelim kombinacijama boja i egzotičnim nijansama, kombinujte što življe i efektnije boje kako biste stvorili privlačan izgled. Pritom ne zaboravite da obavezno uparite boje sa nameštajem i zelenilom u kući (koje takođe predstavlja idealan način da zaokružite svoju “maksimalističku prostoriju” i upotpunite njen izgled.)

Izvor: decoist

Povezane teme