Kako očistiti buđ u kupatilu

Više slika

Više slika

Kako biste sprečili zadržavanje vlage i pojavu buđi, provetravajte kupatilo, koristite odvlaživač vazduha ili ventilator.

Ako redovno održavanje kupatila ne pomaže, posegnite za sredstvima za izbeljivanje. Ako renovirate kupatilo, koristite materijale otporne na buđ.

Koliko god se trudimo ne možemo izbeći plesan u kupatilu. Ružne crne mrljice uglavnom se javljaju na fugama između pločica i uz rubove kade, i neprijatan su estetski odnosno higijenski problem koji nije bezopasan za zdravlje, pogotovo ako se proširi na ostale delove kuće ili stana.

Evo nekoliko korisnih saveta kako buđi možemo stati na kraj.

Kupatilo je pravi rasadnik buđi jer je prostorija vlažna, topla i bez vazduha. Kako bismo sprečili nastajanje buđi, moramo najpre promeniti te uslove. Ostavite malo otvoren prozor ili barem odškrinuta vrata dok se tuširate, ukoliko je to moguće.

Ako nemate prozor, nakon tuširanja koristite odvlaživač vazduha ili ventilator koji je dobro uključiti čak i onda kad vam se ogledalo prilikom tuširanja nije zamaglilo, jer upamtite - i tada je vlaga prisutna u kupatilu!

Nemojte pomisliti da ćete se uspešno odbraniti od buđi samo ako budete svakog dana polirali pločice u kupatilu. Čistićete ih onda kad je to potrebno. Međutim, nekim merama predostrožnosti na svakodnevnoj bazi ipak možete nešto učiniti u borbi protiv tih neprijatnih tamnih naslaga.

Čuvajte površine u kupatilu od prljavštine, a pogotovo od ostataka šampona, ulja i krema za telo. Mokre peškire sušite van kupatila, dok bi zavesa na kadi ili tuš kabini trebalo da bude od sintetičkih materijala koji puno manje upijaju tečnost.

Način na koji ćete se boriti protiv buđi zavisi od toga koliko je ima i koliko dugo je prisutna. Ako je pred vama veliki posao, bolje izaberite sredstva za čišćenje sa manjim udelom opasnih hemikalija kako biste što manje toga udisali. Znalci ističu da su zapravo vaše najefikasnije oružje - voda i krpica od mikrofibera koja ima veliku moć upijanja.

Za uspešno čišćenje uglova najbolji je izbor stara četkica za zube, dok neki preporučuju specijalne sunđere za čišćenje.

Ukoliko ribanje ne daje nikakve rezultate, tada je najbolje rešenje - izbeljivanje. Tri merice vode pomešajte s 1 mericom tečnosti za izbeljivanje ili kupite neko sredstvo za uklanjanje mrlja koje sadrži manju količinu belila.   Ako ni ta metoda ne upali, posegnite za jačim koncentratom. Samo pripazite - nikada ne kombinujte dva različita proizvoda (na primer amonijak i izbeljivač), jer to može izazvati pojavu otrovnog isparavanja koje predstavlja po život opasnu povredu! I parni čistač je dobra ideja, pogotovo s četkastim dodatkom sa kojim se uz pomoć vruće pare možemo rešiti plesni.

Ako ste ispucali sve adute, a tvrdokorna buđ se i dalje vraća, možda je vreme da promenite silikon na rubovima kade (zamenite ga sanitarnim silikonom koji sadrži sredstvo protiv gljivica). Uočite li da su se gljivice zavukle ispod pločica ili vam pak plesan izbija svuda po zidovima, možda je tada najbolje rešenje - adaptacija kupatila. Pritom koristite materijal koji je otporan na plesan, kao što su na primer razne boje i premazi za zid i fuge.  

Nažalost, ako vam je plesan zahvatila ivericu, nećete moći da je spasite. Zato bi bilo najbolje da veći nameštaj u kupatilu držite nekoliko centimetara udaljen od zida.

Povezane teme

19.02.2024 Ideje

Kako brzo i lako očistiti sudoperu od nerđajućeg čelika?

Tu smo da vam otkrijemo najbolje metode čišćenja i damo savete kako da održavate besprekoran izgled ovog jako važnog kuhinjskog elementa i u godinama koje dolaze.

16.02.2024 Ideje

Lako, a praktično: uradi - sam prenosivi rešo od konzerve

Aluminijum, najlakši od svih metala, je ključni materijal u proizvodnji ambalaže za napitke, a danas ćemo ga ponovo iskoristiti kako bismo stvorili prenosivi rešo.

13.02.2024 Ideje

Lepa i praktična: uradi sam dekorativna lampa napravljena od papira

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efektan projekat omogućava vam da izrazite svoju maštu i stvorite jedinstvenu dekoraciju koja će služiti i kao funkcionalan dodatak domu.

10.02.2024 Ideje

10 kreativnih ideja za upotrebu stare šivaće mašine

Stare šivaće mašine se više ne koristi za svoje namene, ali su i dalje divni komadi istorije. Sačuvajte ih od zaborava i dekorišite svoj enterijer na jedinstven način!

07.02.2024 Ideje

Uradi sam ideja zahvaljujući kojoj će vaša rerna uvek biti blistavo čista

Ne morate da pribegavate jakim hemijskim rastvaračima da bi vaša rerna ponovo blistala. Ova potpuno netoksična, jeftina formula se lako meša i, što je najvažnije - zaista funkcioni...

04.02.2024 Ideje

Praktični saveti za održavanje doma koji će vam uštedeti novac

Nudimo vam korisne smernice kako da prepoznate i rešite potencijalne probleme u svom domaćinstvu pre nego što prerastu u skupoceni sanitarni ili građevinski poduhvat.

01.02.2024 Ideje

Napravite sami kit za drvo (smesu za popunjavanje rupa i neravnina na drvetu)

U pitanju je smesa koja nam pomaže da transformišemo drvene površine na nameštaju ali i svim onim drvenim predmetima koji su pretrpela izvesna oštećenja.

30.01.2024 Ideje

Dizajniranje ultimativnog kazina u domu: Vodič za kreiranje stilskog prostora za Igre

Dobrodošli u svet gde se luksuz i zabava susreću - vašem ultimativnom kućnom kazinu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake kako da kreirate elegantan i funkcionalan prostor za igr...

29.01.2024 Ideje

5 ideja za sve koji žele da kamufliraju loš izgled zidova u svom domu

Vremenom, zidovi “ostare”, poružne, dobiju mrlje pa čak i pukotine. Dobra vest je da ne morate odmah krenuti sa farbanjem celog zida ili cele sobe.

26.01.2024 Ideje

Jednostavna uradi - sam ideja: savršena galerija na zidu u vašem stanu

Kreiranje galerije na zidu postalo je ne samo način da se prikažu omiljena umetnička dela, već i lični izraz stila i estetike.

23.01.2024 Ideje

Uradi sam stolica od recikliranih drvenih paleta: savršena za terasu ali i enterijer

Evo jedne lepe uradi sam ideje za izradu jednostavnog nameštaja - stolice od recikliranih drvenih paleta koju možete koristiti i u enterijeru i u svom dvorištu ili na terasi.