Kako da mali stan načinite elegantnim i udobnim mestom za život?

Čak i ukoliko imate ograničen budžet za renoviranje životnog prostora, postoji nekoliko proverenih načina da vaš dom istovremeno izgleda elegantno, toplo i udobno...

Odabir pravih boja za dekoraciju, izbegavanje jeftinih artikala lošeg kvaliteta i mudra kupovina su najbolji trikovi koje dizajneri enterijera koriste za kreiranje vrhunskih dizajna. Odvojite vreme da napravite budžet za svaki deo vašeg doma, razmišljajući o uštedama koje možete da postignete kupovinom u manjim prodavnicama. Ko zna - možda ćete biti prijatno iznenađeni onim što ćete pronaći i koliko vam je lako da stvorite elegantan osećaj kod kuće čak i sa malim budžetom. Ovih 5 saveta vam sigurno mogu pomoći u tome:

DETALJI SU VAŽNI

Sve je u detaljima. Kada je u pitanju uređenje doma koji izgleda vrhunski, detalji su ključni. U slučaju doma čije fotografije danas delimo sa vama, detalji se kriju u obradi plafona. Nepretenciozne a ipak elegantne krune i lajsne su učinile da dnevni boravak izgleda savršeno – plafon i zidovi su spojeni na krajnje sofisticiran način koji naglašava otmenost domaćina. Bez ovog završnog dodira, sobe imaju tendenciju da izgledaju jeftino ili nedovršeno. Na sreću, oblikovanje plafona na ovaj način je relativno jeftino, što ga čini pristupačnim za skoro svaki budžet. Postoji mnogo širina koje možete izabrati, ali ako želite veći uticaj, izaberite najširu oblogu koju vaš budžet dozvoljava. Za vrhunski glamur, pokušajte da dodate sve vrste lajsni u svoj dom, npr. visoko postolje, plafonske grede, stubove, medaljone, krune i slično…

I BOJA JE VAŽNA

Izbor idealne boje je možda jedna od najtežih odluka za uređenje sobe, posebno kada će se preostali dekor zasnivati na odabranoj paleti. Međutim, ako je elegancija ono što tražite, postoje određene boje koje vašem domu dodaju trenutni glamur. Izaberite jednu od ove dve opcije boja: smele i dramatične ILI meke i neutralne nijanse. Ove nijanse vam omogućavaju da svom domu dodate trenutnu eleganciju. Jednostavan savet glasi: odaberite boju koja najviše odgovara vašem stilu. U slučaju stana čije fotografije danas delimo sa vama elegancija se krije u svetlo sivim i belim nijansama. Ali, primera radi, i farbanje unutrašnjih vrata u crno je još jedna odlična ideja. Automatski stvara osećaj luksuza, bez nanošenja velike štete vašem novčaniku.

ZAVESE SU NEOPHODNE

Jednostavno je - dom bez adekvatnih zavesa na prozorima izgledaće nedovršeno i jeftino. Srećom, ovo je jedan od najisplativijih načina da svom domu dodate malo elegancije, kao i preko potrebnu privatnost. Kada birate zavese, potrudite se da uključite što kvalitetnije materijale jer će u suprotnom vaši prozori delovati jeftino. Providni materijali obično nisu dobra opcija, dok su postavljene draperije uvek elegantna i sofisticirana opcija, čak i u slučaju da ste je jeftinije platili. Držite se, dakle, elegantnih materijala kao što su prirodna svila, lan i pamuk (poliester ili veštačke tkanine obično izgledaju jeftino). Ako draperije nisu za vas, probajte tkane bambusove nijanse ili drvene roletne. Samo budite sigurni da "obučete” svoje prozore - oni osiguravaju da vaš dom izgleda elegantno i dobro dizajnirano.

DRVO ODNOSI PREVLAST NAD TEPIHOM

Istina je da je tepih od zida do zida u kući topao i mekan, ali nije jednak faktoru elegancije kao čvrsti, blistavi podovi od tvrdog drveta. Tvrdo drvo oraha daje klasičan, elegantan izgled i može se naći po pristupačnoj ceni. Kupovina tvrdog drveta za vaš dom biće krupna investicija, ali je svakako mudra i neophodna. Laminat je još jedna opcija, ali obavezno kupite najbolji laminat na tržištu kako biste osigurali trajni kvalitet. U stvari, ako je u pitanju izbor između laminata ili plišanog tepiha, kažemo da izaberete plišani tepih. Da biste dobili najviše za svoj novac, poželećete da pogledate različite vrste drveta, jer neke mogu biti prilično skupe. Na primer, breza i hrast su obično jeftiniji od trešnje. Takođe, razmislite o izboru tamne boje za luksuzniji izgled, ali obavezno dodajte nekoliko prostirki da biste povezali celokupni dizajn sobe od poda do plafona.

PRISTUPAČAN ALI KVALITETAN NAMEŠTAJ

Iako mnogi ljudi smatraju da ulaganje u skupe kauče nije u okviru njihovog budžeta, kupovina jeftinijeg nameštaja bi vas na kraju mogla koštati više. Imaju tendenciju da izgledaju jeftino i loše se sastavljaju (što znači da se brže i raspadaju). Ako želite da imate elegantan komad nameštaja u svom domu, moraćete da izdvojite izvesnu sumu novca da svom domu to i priuštite. Možda ćete želeti da ponovo tapacirate nameštaj kako bi odgovarao vašem dekoru. Za koju god verziju da se odlučite, postoji i jedan sasvim besplatan savet koji mnogi zaboravljaju: čist, uredan i minimalistički uređen dom je uglavnom ekvivalent udobnosti i eleganciji. To važi i za nameštaj. Zato birajte mudro, i držite stvari pod kontrolom.

Povezane teme