Ideje za savršeno kombinovanje sive i bele u enterijeru

Sivo-beli enterijer bi se slobodno mogao nazvati mestom bezvremenske elegancije...

Bez obzira na to o kom delu doma se zapravo radi, sivo-beli enterijer je nešto nalik onom čuvenom crno-belom klasiku koji jednostavno nikada neće izaći iz mode. Radi se o kombinaciji koja savršeno odgovara gotovo svim stilovima, i koja je idealna za stvaranje nenametljivog elegantnog i sofisticiranog životnog prostora.

Kako se u osnovi radi o dvema neutranim bojama, siva i bela su savršena pozadina na kojoj do mile volje možete eksperimentisati sa svojim omiljenim akcentnim bojama. Jednako dobro se kombinuju sa drvetom i kamenom toplih tonova za prirodni osećaj ili sa hladnim metalima i staklom za elegantniju završnu obradu.

Siva i bela nude mnoštvo opcija: možete da izaberete monohromnu varijantu ili da ih uparite sa istaknutom akcentnom (obično crnom) da biste uneli malo drame u ambijent. Isto tako, u svakom momentu ovu kombinaciju možete umiriti ledeno hladnim ili toplim nijansama, a sve u zavisnosti od toga šta zapravo želite postići u svom enterijeru.

Za prozračni efekat koji vizuelno povećava prostor, koristite najdublju sivu na podnim daskama ili lajsnama i pojačajte nijanse zidova (ali i plafona). Ovaj ombre efekat može delovati izuzetno dobro u dnevnim sobama kao i svim prostorijama kojima je potrebno malo elegancije. To je, reklo bi se, umetnički način da se podigne funkcionalna oblast doma.

Dodavanje nekih srednjih nijansi sive i bele između vaše dve najoštrije suprotstavljene nijanse stvoriće osećaj opuštenosti, a svestran neutralan srednji ton će izgledati odlično čak i u najneočekivanijim okruženjima. Postoji čitav spektar sive i bele, pa je savet da eksperimentišite kako biste bili sigurni da ćete dobiti prave nijanse.

Primera radi, izaberite sivu sa zelenom ili tamno crvenom osnovom za stvaranje toplog i prijatnog ambijenta. Ovakva kombinacija će se jako dobro uklopiti kako u moderne tako i u nešto tradicionalnije enterijere jer nije ni previše tamna a ni previše bleda. Smirene boje omekšane izborom taktilnih tekstura kao što su prirodna ovčja koža, lanena posteljina, sveće i biljke kao i propratni drveni elementi, idealne su za sve one koji žele malo nordijske jednostavnosti u domu.

Obe ove nijanse imaju tople podtonove tako da se kombinuju zaista dobro i čine prostor u maloj dnevnoj sobi privlačnim i fokusiranim. Ovo uparivanje je raznovrsno i lako za oko, tako da ga je lako ugraditi u celokupnu šemu. Ne zaboravite da odaberete umetničko delo ili fotografiju koju volite sa sivim i belim tonovima da biste spojili nijanse u svojoj šemi ili naručite izradu nekog posebnog ukrasa po meri vašeg sivo-belog doma.

Povezane teme