Ideje za iskorišćenje lučnih prozora – sa svim prednostima i manama

Prilikom instaliranja prozora na kući, važno je da znate kakve sve vrste prozora postoje.

Dok su jedni samo tu da ispunjavaju svoju praktičnu funkciju i propuštaju svetlost u vaš dom, drugi mogu da vam ponude i malo više od toga. Upravo lučni prozori spadaju u tu drugu kategoriju, a ideje za njihovo iskorišćenje donosimo vam u redovima koji slede. Takođe predočićemo vam i sve prednosti i mane ove vrste prozora, kako biste mogli izvesti zaključak da li takvo nešto želite u svom domu.

ŠTA SU LUČNI PROZORI?

Najjednostavnije rečeno, lučnim prozorom se smatra prozor zakrivljen ka spolja u obliku luka. Obično ovakvi prozori obuhvataju najmanje 3 staklene površine i čine luk koji doseže i do 180 stepeni, mada je često manji od toga. Spolja gledano deluju kao da je neko naduvao balon i zalepio ga za kuću. Ove vrste prozora bile su izuzetno popularne 1700-1800-tih, što se može zaključiti na osnovu sačuvanih dvoraca širom planete koji ih imaju.

PREDNOSTI LUČNIH PROZORA

Zahvaljujući ovakvom prostoru možete da stvorite inspirativni kutak za čitanje, koji će uvek biti ispunjen svetlošću. Takođe ako želite dodatno mesto za odlaganje stvari u domu, ovakav jedan prostor vam to bez mnogo buke može obezbediti. Budući da ovakvi prozori dodaju nekoliko metara vašem domu oni mogu da vam posluže kao proširenje dnevnog boravaka. U njima svoje mesto može da pronađe vaša kolekcija sobnih biljaka, knjiga, kao i kućna kancelarija. Osim toga ako se ovaj prozor nalazi blizu kuhinje kraj njega možete da kreirate jedinstvenu malu trpezariju. Ovakvi prozori su vrlo primetni na kući, tako da će sasvim sigurno učiniti da vaša kuća bude prepoznatljiva u kraju.

NEDOSTACI LUČNIH PROZORA

Iako vam lučni prozori obzebeđuju veliku količinu svetlosti, zbog svoje zakrivljenosti i načina postavke oni se obično ne otvaraju, što predstavlja veliku manu. Ako biste hteli varijantu sa otvaranjem, treba da znate da je ona dosta skuplja. Nameštaj koji biste hteli da smestite u prostoru lučnog prozora mora takođe da bude zakrivljen, jer vaš standardni kauč neće lepo izgledati na datoj lokaciji. Takođe zamračivanje ovakvih prozora može da bude izazovno, pa je poželjno o tome dobro razmisliti pre njihove ugradnje.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme