Došli su topli dani, i sve više i više vremena provodimo u bašti...
Obzirom da u vrtu uvek treba nešto raditi, nije na odmet napraviti mesto gde ćemo moći spaljivati suvo lišće, granje i sličan organski otpad. Naravno, isto ognjište postaće idealno mesto za roštiljanje ili pripremu ukusnog paprikaša u kotliću, sa porodicom i prijateljima. Ceo posao se može odraditi preko vikenda i uz relativno male troškove.
Šta nam je potrebno za ovo ognjište – roštilj?
- čelični lim
- Određeni broj opeka ili granitnih kocki
- tucanik (šoder)
- cementni malter
- lepak za keramičke pločice
- kamene ploče za ukras
Postupak izrade:
Krenimo redom, odredimo dimenzije našeg budućeg roštilja tj. njegov poluprečnik i iscrtajmo ga na zemlji. To radimo što u središte zabijemo neki štap, metalnu polugu ili sl. i za nju zavežemo kanap određene dužine. Ta dužina je poluprečnik budućeg roštilja. Hodajte u krug držeći zategnut kanap i svako malo označite zemlju kako bi iscrtali krug (kao sa šestarom).
Pre nego krenete sa slaganjem opeke, pripremite ih tako da određenu količinu prepolovite, a zatim na iscrtani prostor složite opeke.
Nakon toga lopatom zasecite zemlju pored opeka, sklonite ih, i iskopajte kanal dubine 25-30 cm. Središnji deo kruga iskopajte nešto pliće, na dubinu od 15 cm, a nakon toga kanal zaspite tucanikom, i ako nemate ovakvu alatku, improvizujte nešto čime ćete ga malo nabiti i poravnati.
Nakon toga na tucanik slažite opeke po sistemu jednu celu, pa jednu polovičnu, i uz pomoć libele pazite da budu vodoravne. Kada ste uspešno složili prvi red, uz pomoć građevinskog lepka postavite drugi, treći, četvrti...
Kada ste uspešno ozidali roštilj, sa unutrašnje strane postavite limenu ploču (vidi sliku preseka) i sve zaspite tucanikom. Na raju sve završite lepljenjem ukrasnih komada kamenih ploča na vrh zida od opeke.
Ovaj roštilj će definitivno atraktivno izgledati u bilo kojem vrtu i što je najbolje, biće vam sigurno od velike koristi tokom toplih dana...