Materijali budućnosti: šindre, skale i kamene fasade

Ovi projekti pokazuju širinu impresivnih rezultata japanske firme i dubinu njihovog istraživanja materijala...

Arhitektura je definisana materijalima. Način na koji se zgrada oseća, kako se otvara prema svetlosti i njen uticaj na životnu sredinu povezani su sa onim od čega je napravljena. Rad jednog od najznačajnijih dizajnera u savremenoj arhitekturi, Kenga Kume se nadograđuje na nasleđe japanskog zanatstva dok istovremeno preispituje način na koji koristimo materijale.

Njegova arhitektonska firma sa sedištem u Tokiju, Kengo Kuma & Associates, stvorila je raznovrstan portfolio projekata koji izgledaju lagano, uravnoteženo i fluidno. Ne samo da je praksa da se materijali osećaju monumentalno sami po sebi, već oni takođe reinterpretiraju tradiciju i lokalni kontekst. Ovo su neki od najimpresivnijih primeraka...

ZGRADA ZA ISTRAŽIVANJE SVEPRISUTNOG RAČUNARSTVA, TOKIO

Dizajnirana za novu univerzitetsku oblast istraživanja sveprisutnog računarstva, Daiwa Research Building se odvaja od konvencije i stvara „meku zgradu“ napravljenu od drveta i zemlje. Serija ploča od kedrovog drveta nalik na ljusku je formirana kako bi se stvorila nežno talasasta fasada koja je i organska i glatka. Objekat obuhvata galerije i sale za predavanja, kao i zatvorene i otvorene prostore za rekreaciju. U prizemlju se oslobađa prostor za formiranje natkrivene staze za šetnju do bašte iza zgrade. Upečatljiv kontrast u odnosu na druge zgrade koje čine Univerzitet u Tokiju, ritmička uzvišenja istraživačkog centra su prekinuta na različitim mestima gde zastakljivanje dozvoljava prirodnom svetlu da uđe. Fasadne daske od kedra su raspoređene u grupe od po pet ili deset, a zatim dijagonalno postavljene preko trospratne spoljašnjosti zgrade. Zgrada takođe koristi revolucionarnu tehnologiju sa stotinama senzora za praćenje i regulisanje unutrašnjeg okruženja.

VICTORIA & ALBERT MUZEJ, DANDI, ŠKOTSKA

Dajući primer mogućnosti montažnih fasada i sklopova, novi V&A Dundee u Škotskoj napravljen je da dočara lice škotske litice. Zgrada od betona i stakla deo je transformacije obale u Dandiju i prvi je muzej Viktorije i Alberta na svetu van Londona. Centralni fokus muzeja su škotske dizajnerske galerije, koje obuhvataju preko 300 komada iz V&A u Londonu i širom Škotske. Muzej je dizajniran da se integriše sa životnom sredinom kao „dnevni boravak“ za grad. Uz izložbene prostore, u muzeju se nalazi i velika javna sala za koncerte i radionice, prodavnica, kafić i restoran. Kao karakteristični element V&A Dundee, fasada projekta je napravljena od dugih panela od prefabrikovanog betona formiranog mešavinom kamena, cementa i armaturne mreže. Spoljni zidovi obuhvataju 2.500 livenih kamenih panela okačenih na blago nagnute zidove koji se zavijaju vertikalno i horizontalno. Sa montažnim betonskim pločama i zastakljivanjem, fasada čini jednu od najpoznatijih struktura na svetu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artribune (@artribune)

JAPANSKI VRT, PORTLAND

Zasnovan na japanskoj tradiciji monzenmačija (gradovi ispred kapije), gde aktivnost postoji izvan kapija svetinja i kulturnih mesta, dizajn japanskog vrta u Portlandu je kreiran sa slobodnim dvorištem za događaje i obrazovne aktivnosti. Ovaj impresivni projekat je iskoristio postojeći prostor u bašti za stvaranje novog kulturnog sela sa četiri zgrade. Zgrade su obmotane drvenim letvicama i prekrivene nadvišenim, slojevitim krovovima. Kuma je odabrao Port Orford Cedar iz Oregona za prefinjene unutrašnje površine, od nameštaja do plafonskih ploča. Žuti kedar formira sofite, lamele i spoljašnje zidove prekrivene jamatobarima. Napravljene da poštuju pejzaž, sve strukture su LEED sertifikovane i izgrađene kako bi se osiguralo da priroda ostane centralna tačka lokacije. Rezultat je bogato teksturirana paleta materijala i formalni jezik koji pokazuje kako savremeni dizajn može reinterpretirati prošlost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Walker Macy (@walkermacyla)

Povezane teme

02.06.2024 Gradnja

Multifunkcionalni 3D materijal nove generacije

Wood-Skin je nalik tkivu, fleksibilan kao vlakno, ali čvrst kao drvo, kreiran od najlonske podloge i trougaonih oblikovanih ploča.

30.05.2024 Gradnja

Činjenice o montažnim kućama

Njihova jednostavnost, brzina i cena izgradnje, doprinose tome da montažne kuće imaju znatne prednosti u odnosu na tradicionalne vidove gradnje.

27.05.2024 Gradnja

Vinilni podovi sa efektom pločica

Ova svestrana podna opcija imitira izgled keramičkih ili kamenih pločica, i pruža izdržljivost i jednostavnost održavanja po kojima je vinil poznat.

24.05.2024 Gradnja

Vertikalna šuma: revolucionarni koncept gradnje koji spaja ljude i prirodu

Vertikalna šuma je prototip zgrade za novi format arhitektonskog biodiverziteta koji se fokusira ne samo na ljudska bića već i na odnos između ljudi i drugih živih vrsta.

21.05.2024 Gradnja

Početak radova na spajanju Bulevara umetnosti i Bulevara Crvene armije

Ovaj projekat će povezati Bulevar umetnosti i Bulevar Crvene armije ispod železničke pruge, sa planiranim završetkom u avgustu 2025. godine.

15.05.2024 Gradnja

Pasivne kuće - čuvaju okolinu

U poređenju s tradicionalno izgrađenim novim kućama, potreba za grejanjem u pasivnoj kući je i do 75% niža i dobija se iz obnovljivih izvora energije, kao što je solarna.

12.05.2024 Gradnja

Sve prednosti kamena kao građevinskog materijala

Od drevnih spomenika do modernih arhitektonskih čuda, kamen i dalje ostaje popularan izbor za građevinske projekte širom sveta. Njegova prirodna lepota i prirodna snaga čine ga ide...

09.05.2024 Gradnja

Prozori i prirodna svetlost

Pravilno korišćenje svetlosti utiče na naše raspoloženje, volju i energiju, dok njegova odsutnost može imati negativne posledice.

06.05.2024 Gradnja

5 inovativnih primera za održivu upotrebu plastike u procesu gradnje

Mnoge kompanije su već razvile fascinantne tehnologije koje omogućavaju recikliranje plastike i njen preobražaj u funkcionalan (i lep) građevinski materijal.

03.05.2024 Gradnja

Podovi dekorisani u šahovskom stilu

Postavljanje parketa ili pločica sa šahovskim motivom jedan je od najednostavnijih projekata za efektivno renoviranje enterijera – upadljiva šara će za tren oka razbiti monotoniju...

29.04.2024 Gradnja

Čarolija Selfi mostića: nova atrakcija u blizini Kule Beograd

Ova nova atrakcija na području Kule Beograd predstavlja magnet za sve posetioce koji žele da dožive jedinstveno iskustvo uživanja uz reku.