Gradnja koja opominje: holandski nacionalni spomenik žrtvama holokausta

Lavirint zidova od cigle i ugaonih ogledala definiše holandski nacionalni spomenik žrtvama holokausta koji je studio arhitekte Danijela Libeskinda završio u Amsterdamu...

Smešten u ulici Weesperstraat, u blizini Jevrejske kulturne četvrti, Memorijal je realizovao Studio Libeskind sa lokalnim studijom Rijnboutt u znak sećanja na 102.000 holandskih žrtava Holokausta. Žrtve, koje su uglavnom bili Jevreji, Sinti i Romi, ubili su nacisti tokom Drugog svetskog rata i nemaju poznatih grobova.

Da bi se odala počast svakoj od ovih žrtava pojedinačno, zidovi memorijala izgrađeni su od 102.000 cigli na kojima su ispisana imena žrtava, a pored ovih cigli, 1000 dodatnih praznih komada je ostavljeno kako bi se spomenuli i svi oni koji su ostali nepoznati.

Cigle su raspoređene u niz zidova visokih dva metra koji su krunisani sa četiri reflektujuće zapremine od nerđajućeg čelika. Raspored zidova od cigle Studio Libeskind dovodi do dinamičnog lavirinta prolaza preko lokacije koje posetioci mogu da istraže.

Konstrukcije u obliku ogledala dizajnirao je Studio Libeskind u nameri da oponašaju četiri hebrejska slova, koja čine reč koja se prevodi kao „u sećanju na“ kada se posmatraju zajedno odozgo. Takođe su dizajnirani da izgledaju kao da lebde iznad zidova, što studio kaže da predstavlja "prekid u istoriji i kulturi holandskog naroda".

Kombinacija cigle i nerđajućeg čelika na spomen obeležju je takođe simbolična. Cigla, sveprisutni građevinski materijal u Holandiji i gradovima zapadne Evrope, uparen sa visoko reflektivnim i geometrijskim oblicima čeličnih slova upućuju na vezu između prošlosti i sadašnjosti Amsterdama.

Oko zidova od cigle isprepleteni su lomljeni kamen, drveće i monolitna sedišta koja dopunjuju geometrijske uglove spomenika, dok je granica lokacije obložena živim ogradama i pločama u boji bronze.

Holandski Memorijal imena Holokausta naručio je holandski komitet Aušvica i zvanično je otvoren 19. septembra 2021.

Izvor: dezeen

Povezane teme