Značenje i upotreba tirkiza u feng šuiju

Tirkiz je popularan dragi kamen sa odličnom reputacijom koja obično podrazumeva mir, sreću i zaštitu.

Tirkizno plava boja pruža mnogo više od lepote u enterijeru. Njena energija je smirena i revitalizirajuća pa ne čudi što se tako često može sresti u domovima opremljenim po feng shui pravilima. Tirkiz je neproziran kamen koji se kreće od plave do zelene boje. I dok najvrednije tirkizno kamenje uglavnom ima glatkiju, čvrstu boju, postoje i primerci sa braon žilama koji deluju podjednako atraktivno.

No, ovde se ne bavimo samo estetskim delom priče. Tirkiz je kamen koji šalje umirujuću zaštitnu energiju a upravo ona je od velikog značaja za sve feng shui primene u domu. Ako uzmemo u obzir da se radi o kamenu za koji se kaže da povezuje nebo i zemlju, postaće jasna njegova direktna veza sa duhovnošću, intuicijom i pročišćenjem.

Tirkiz je dobro koristiti posebno u trenucima kada se osećate preopterećeno, kada ste pod velikim stresom ili vam jednostavno fali malo više koncentracije u meditaciji. Tirkizna boja ima snažnu vezu sa grlenom čakrom i pomaže u poboljšanju komunikacije i jasnijeg izražavanja. Tirkiz nam može pomoći da postanemo otvoreniji za ljubav i praštanje, i da oslobodimo obrasce samosabotaže. Odličan je za pronalaženje emotivnog balansa, pomaže nam da se osećamo mirnije i opuštenije.

Feng shui koristi ovaj kamen zajedno sa elementom drveta kako bi naglasio ljubaznost, rast i obnovu. Verovatno već i sami znate da je jedan od sigurnih načina da aktivirate energiju drveta u svom domu upravo dodavanje plavih ili zelenih kristala, kao što je tirkiz. Dok stavljate komad tirkizne boje u svoj dom, postavite nameru da on pozove kvalitete drvenih elemenata u vaš život.

Pošto tirkiz balansira emocije, to je odličan kamen za meditaciju. Osim što ima umirujuću energiju, takođe nam pomaže da ostanemo čvrsto na zemlji tokom duhovnih praksi. Pokušajte da stavite komad tirkizne boje u deo svog doma gde volite da meditirate i povežite se sa kamenom svaki dan kada počnete sa vežbanjem.

Aktivirajte oblast novih početaka postavljanjem plavog i zelenog kamenja koje ima sposobnost da ukloni svu nagomilanu negativnost i blokade u domu. Vaša spavaća soba je deo vašeg doma u kome želite da imate najsmireniju, umirujuću energiju. Naročito ako radite od kuće ili ako imate decu ili druge članove porodice kojima je potrebna veća pažnja, jer vam je u tom slučaju potreban dubinski odmor i relaksacija. Pogađate i sami – malo tirkiza će i ovde biti od velike pomoći!

U feng šuiju, različiti delovi doma predstavljaju različite aspekte vašeg života, a vaša kancelarija je povezana sa vašom karijerom. Zbog uzemljujuće, umirujuće energije tirkizne boje, ovaj kamen može biti koristan dodatak kućnoj kancelariji koji će vam pomoći da ostanete fokusirani. Sposobnost tirkizne boje da poboljša komunikaciju i kreativnost takođe može biti od pomoći, tako da vam stavljanje komada tirkizne boje u kućnu kancelariju može pomoći da ove kvalitete unesete u svoj posao.

photo: shutterstock

Povezane teme