Planiranje Feng šui kuhinje: ključne karakteristike

Skrećemo vam pažnju na glavne tačke planiranja Feng šui kuhinje, jer nije tajna da ova filozofija pomaže u postizanju ne samo dizajnerske estetike, već i prosperiteta i sklada u životu.

Lokacija

Pre svega, morate odabrati ispravnu lokaciju kuhinje: ona ne sme biti neposredno u blizini kupatila ili spavaće sobe, trebalo bi biti u zasebnoj sobi, ujediniti se samo sa trpezarijom i što je najvažnije, ne sme biti nasuprot ulaznih vrata. Ako se poslednje ne može izbeći, držite vrata kuhinje uvek zatvorenim ili okačite zavesu.

Organizacija kuhinjskog prostora

Organizacija kuhinjskog prostora ne sme da spreči cirkulaciju Ki energije. Da biste to učinili, ne koristite mnogo nameštaja i detalja - jednom rečju, trebalo bi da vlada umereni minimalizam. Prateći Feng Shui, napustite stepenice i spuštene plafone.

Tačna interakcija elemenata

Glavni zadatak planiranja kuhinje je stvaranje skladne interakcije elemenata vatre, vode, metala i zemlje. Svi ovi elementi, na ovaj ili onaj način, prisutni su u svakoj kuhinji: vatra (šporet, mikrotalasna rerna), voda (sudopera, mašina za suđe), zemlja (keramičke pločice, kamena ploča), metal (kućni aparati). Važno je da se predmeti različitih elemenata ne dodiruju međusobno direktno - ako negde ne biste mogli da izbegnete, razdvojite ih drvenim predmetom ili biljkom.

Zoniranje kuhinje

Vredi napomenuti da se u Feng šuiju zoniranje kuhinje temelji na trouglastom modelu, koji je takođe prisutan u tradicionalnom dizajnu. Njegova suština leži u formiranju trouglaste figure od frižidera, sudopere i šporeta. Pored toga, treba se pridržavati najvažnijeg načela feng šuija - element Vatra (peć) i element Vode (sudopera) ne bi trebalo biti u međusobnom dodiru. Najvažniji element kuhinje, uređen prema Feng šuiju je peć koja služi kao svojevrsni energetski centar prostorije. Ne radi se samo o kuvanju, već i simbolu ognjišta i dobrobiti kuće. Obratite posebnu pažnju na njegovo postavljanje u unutrašnjosti, učinite to akcentnim dizajnerskim elementom. Prema filozofiji Feng šuija, prilikom planiranja nameštaja za kuhinju potrebno je napustiti oštre uglove i previše složene strukturne elemente. Svi ormari i police trebalo bi da budu zatvoreni, ali ako ne želite potpuno napustiti otvorene police, držite na njima posude za skladištenje i okruglo posuđe.

Izbor boja

Što se tiče šeme boja kuhinje, prednost se daje svetlim pastelnim nijansama, uglavnom toploj paleti. Feng šui ne prihvata svetle i tamne boje, tako da je bolje birati između ugodnih i mirnih prirodnih nijansi. Upotreba bele boje, privlači pozitivnu energiju i ima pozitivan efekat. Žuta se smatra veoma povoljnim u kuhinjskom prostoru.

Rasveta

Kuhinja treba da bude svetla, ali ne previše osvetljena. Manjak dovoljne količine prirodne svetlosti nadoknađuje se veštačkim osvetljenjem: plafonjerom, zidnim lusterima. Tamni, neosvetljeni uglovi ne bi trebalo biti prisutni u kuhinji, jer to može privući negativnu energiju. 

Svuda red

U principu, kuhinja treba da bude čista i uredna, radna površina nije zatrpana, a svu opremu i uređaje treba održavati u besprekornom redu. Ne preporučuje se čuvanje glomaznih predmeta na gornjim ormarima. Svi noževi treba da budu dobro naoštreni i sakriveni.

Ne zaboravite na cveće i biljke

Predivan dodatak bilo kojoj kuhinji biće buketi cveća i sobne biljke koji svojim prisustvom privlače pozitivan protok energije u kuću. Sveže voće postaće simbol plodnosti i zdravlja. Ali bolje je sakriti beli i crni luk, jer su prema Feng šuiju simboli raspadanja.

M.L.

housesdesign.ru

Povezane teme