Kako koristiti paravane u skladu sa Feng Šui učenjem

Paravani predstavljaju naširoko korišćenu vrstu nameštaja za deljenje prostora i u Feng Šui učenju su takođe opšte prisutni.

Oni mogu da stvore drastičnu promenu u prostoru i preusmere tok celokupne energije. Najčešće se koriste sklopive i lako prenosne varijante, što isključuje potrebu za klasičnim zidanjem pravih zidova.

Paravani mogu poslužiti za rešavanje brojnih problema sa kojima se Feng Šui susreće. Mogu se koristiti za:

  • blokiranje prolaza sa pogledom kroz kuću

  • zatvaranje pogleda na kupatilo

  • podešavanje naslona garniture ili sofe

  • korišćenje u vidu razdelnika soba u cilju razgraničenja prostora

Na primer, u dnevnim sobama je ponekad nemoguće pronaći idealnu lokaciju za postavljanje kauča, budući da on treba da bude naslonjen na zid. Praktično rešenje u vidu paravana je jednostavno i učikovito. 

Takođe, ako se kuhinjski šporet vidi sa vaših ulaznih vrata što donosi lošu energiju prostoru, paravan vam može poslužiti kao dobra zaštita. Oni se mogu koristiti prema Feng Šuiju i za blokiranje negativne energije koja teži da napadne područje poput vašeg trpezarijskog stola.

IZBOR PREGRADA

Postoje praktični i metafizički faktori koje treba da uzmete u obzir kada birate pregradne panele za vaš životni prostor.

VISINA – prvo što treba da uzmete u obzir je visina panela, odnosno da odlučite da li želite da panel ide od poda do plafona ili da bude kraći. Osim toga postoje i aspekti dizajna koje treba razmotriti. Iz Feng Šui perspektive pregradni ekran bi trebao da bude minimum iznad glave da bi se mogao smatrati  zidom.

TRAJAN ILI PRIVREMENI – izbor pregradnog panela zavisiće od toga da li ćete ga koristiti kao privremeni ili trajni zid. Ako volite fleksibilnost, onda je ovakav zid efikasno rešenje za postavku do momenta kada želite neku promenu u prostoru. Takođe, ako ne želite da opteretite svoj budžet, ovakva jedna trajna instalacija je daleko jeftinija i praktičnija od pravog zida.

ČVRSTOĆA – veoma važan faktor koji treba da imate u vidu kada birate pregradne panele. Ne želite sigurno da usled laganog dodira ili trenutnog naleta vetra u prostoru vaš pregradni zid padne i povredi nekog. Idealan slučaj je mogućnost pomeranja pregrade samo kada vi to poželite, dakle snagom ljudi.

DIZAJN – kada je dizajn u pitanju pregradni zidovi se dele na klasične – kancelarijske i vrlo atraktivne - modne, one koje možete koristiti u vašem životnom prostoru. Pri izboru dizajna treba uzeti u obzir harmoniju 5 Feng Šui elemenata, a glavni aspketi koji utiču na sklad elemenata su boja, dizajn otiska, okvir i broj panela.

Ž.J.

Izvor: Fengshuied

Povezane teme