Najbolji feng šui saveti za uređenje balkona i terase

Gledano iz feng shui perspektive, naši balkoni i terase su savršena mesta za pronalaženje idealne ravnoteže između pozitivne i negativne energije...

Zašto onda ne iskoristiti ovu prednost balkona i ne isprobati bar ona osnovna pravila savršenog feng shui dizajna? Balkon je mesto za apsorpciju životne energije, odnosno prva odbrambena linija doma koja sprečava zle sile da uđu u naš dom. Pošto je najbliži prirodi, prilično je otvoren za protok kako dobre tako i loše energije, pa se zato moramo potruditi da pronađemo savršen balans ukoliko želimo da naš balkon odnosno terasa radi u našu korist.

Svaka kuća bez balkona ima veliki nedostatak – kako u feng shui tehnici tako i u životu. Stoga imajte u vidu da je balkon veoma važan za vas i vašu porodicu, te da njegov pravac, nameštaj i raspored utiču na zdravlje i bogatstvo svih ukućana.

Balkon sa dobrim položajem, ventilacijom, osvetljenjem, širokim pogledom i u najboljoj harmoniji sa prirodom može učiniti da se osećate udobno i lako. Zbog toga je pravac terase veoma važan. Generalno, najbolje su one koje su okrenute prema jugu i istoku, dok bi trebalo izbegavati balkone koji gledaju na sever.

Isto tako, balkonska vrata ne bi trebala da budu okrenuta ka ulazu u dom, odnosno glavnim vratima, a od vas se očekuje da svoj balkon svakodnevno održavate čistim i urednim kako bi dobra energija mogla slobodno da cirkuliše.

Dekorisanje povoljnim feng šui biljkama je lak i efikasan metod koji će vam pomoći da smanjite negativnu energiju u ovom delu doma. Zelene biljke su uvek dobra opcija, pa slobodno isprobajte drvo bambusa, biljku novca, orhideje i slično.

Balkon ne bi trebalo da ima oštre ivice ili uglove. Primera radi, oštra ivica ograde simbol je katastrofa i bolesti, pa je to svakako element koji nijedan feng shui stručnjak ne bi preporučio. Takođe izbegavajte da na balkonu držite sve ono što vam više ne treba u enterijeru: stari nameštaj, osušene biljke, stare novine ili prazne kutije.

I na kraju, vaš balkon bi u svako doba dana trebao da bude udoban i okupan svetlom. Izbegavajte visoke biljke ili nešto što sprečava sunčevu svetlost da uđe u stan. Izlazak sunca donosi nadu i mir, a to su definitivno dve stavke koje biste voleli da osetite u svom životnom prostoru, zar ne?

photo: shutterstock

Povezane teme