Kuhinja po Feng Šui principima

Ako nam se naše kuhinje dopadaju, verovatno ćemo u njima provoditi više vremena, pripremajući obroke koji hrane naša tela i naše duše…

Ipak, ako ih ne volimo, verovatno ćemo biti u iskušenju da samo uđemo i izađemo, što će naškoditi našem zdravlju i našoj figuri. Po feng šuiju, kuhinje su jedan od najvažnijih prostora u domu. One predstavljaju srce prostora, pa moraju biti čiste, dobro osvetljene, jednostavno rečeno, one moraju biti pozitivni prostori u kojima se porodica i prijatelji rado okupljaju i povezuju.

Evo devet feng šui saveta, koji će vam pomoći da zavolite kuhinju i provodite više vremena u njoj.

1. Kreirajte svetli i srećni prostor

Kuhinje su aktivna, odnosno jang područja doma, pa zato iziskuju svetlije boje, aktivno, srećno i inspirativno dekorisane detalje, blistavije osvetljenje i prirodne elemente. Žive biljke ili slike prirode, uvek će inspirisati naše duše.

2. Organizujte se

Kuhinje su magneti za sve što postoji, pa tako u njima morate kreirati prolaz i određeno mesto za svaku sitnicu. Korpe i korpice su idealni pomoćnici za ovo. Naviknite se da svoje ključeve i poštu uvek spuštate na određeno mesto i da sve što upotrebite vratite tamo gde stoji kada sa njim završite.

3. Očistite vrata frižidera

Ako kačite dosta sitnica na vrata svog frižidera i kreirate dominantnu kakofoniju lista i drugih detalja, toga morate da se rešite. Sjajno je kada na frižider možete staviti slatku sliku svog deteta ili nešto slično tome, ali nema potrebe preterivati.

4. Očistite fioke i ormariće

Kuhinje su sjajna mesta u kojima možete na brzinu obaviti čišćenje i pospremanje fioka. Sve što ste spremili u neku od kuhinjskih fioka, a niste koristili ili pogledali tokom šest meseci, spremno je za korpu za otpatke. Kada jednom to uradite, bićete inspirisani da nastavite dalje, pa vam savetujemo da se odmah posvetite kuhinjskim ormarićima i fiokama sa priborom.

5. Očisitite radne površine

Uvedite sebi disciplinu i naviknite se da na radnim površinama u kuhinji ne ostavljate ništa što ne koristite svakodnevno. Sve što vam je ponekad potrebno u ovom prostoru, sada možete odložiti u ormariće i fioke koje ste prethodno očistili, a na njihovo mesto može doći vaza sa svežim cvećem ili nešto što vas stvarno inspiriše. Na taj način, vaša kuhinja će postati jezgro energije.

6. Neka sve bude bezbedno

Sklonite noževe na bezbedno mesto, uklonite sve što vas može povrediti, poput kuka i drugih detalja. Sve što može da se zapali, mora biti udaljeno od šporeta. Na taj način, vaša kuhinja će pružati sasvim drugačiji osećaj i imaće jedinstvenu prijatnu auru.

7. Kuvar koji se oseća važnim je najbolji kuvar

Vaša radna površina i šporet uvek moraju biti čisti i ispravni, kako bi imali svoju snagu i dali vam mogućnost da neometano sprovedete svaku svoju akciju. Ako vi kao kuvar okrećete leđa vratima dok kuvate, postavite ogledalo ili neki metalni predmet sa refleksijom iza šporeta, kako biste mogli da vidite šta se dešava iza vas. Ako planirate redizajn kuhinje, razmotrite opciju smeštanja šporeta u kuhinjsko ostrvo, gde ćete kao majstor kulinarskih veština uvek biti vitalni deo porodice dok pripremate obroke.

8. Uklonite televizor iz trpezarije

Zajednički obrok je svakako najbolji momenat u danu nekih osoba, koji im daje mogućnost da se opuste i uživaju. Potrebno vam je prijatno mesto za svakodnevno obedovanje, gde se možete povezati sa svojim ukućanima i prijateljima i na miru razgovarati sa njima. Udobne stolice i prijatan dekor sobe će u tome dosta doprineti, dok će televizor ometati svaki vid odmora i uživanja u obroku. Ako ne možete da iznesete televizor iz prostora za jelo, naviknite se da ga isključujete dok doručkujete, ručate ili večerate. Ako živite sami, umesto televizora, pustite sebi neku prijatnu muziku i napravite ritual u kom ćete uživati.

9. Unesite prirodne elemente

Na ovaj način ćete prizemljiti energiju, koja će ostati u vašem telu i duhu, a to je veoma važno kada se bavite bilo čime što uključuje vatru i noževe. Ako planirate redizajn kuhinje, dobar izbor za radne površine bio bi granit ili pločice u zemljanim nijansama. Ako posedujete crne granitne ploče, onda odaberite svetlije nijanse za ormariće. Unesite grnčariju, podmetače i druge dekorativne predmete koji su u zlatnoj, žutoj ili zemljanoj nijansi.

Kreiranje prijatne, srećne, organizovane i inspirantne kuhinje podržaće potrebe jedne porodice na više nivoa, čineći je tako pravim srcem vašeg doma.

N.Đ.

Povezane teme