Koliko je važan pravac rerne u kuhinji prema Feng Šuiju?

Znate sigurno da kuhinja predstavlja jednu od najvažnijih prostorija u domu, kada je reč o uređenju prema Feng Šuiju.

Jedan detalj često zna da zbuni vlasnike savremenih kuhinja kada žele da prate principe Feng Šuija, a to je pravac u kom je postavljen šporet odnosno rerna. “Usta rerne” predstavljaju nedoumicu za mnoge, zbog čega ovom prilikom razotkrivamo misteriju koja se iza toga krije.

Kao prvo osim ako ne planirate da potpuno renovirate svoju kuhinju i samim tim promenite pravac ka kom je rerna usmerena, kako bi sledili Feng Šui pravila, nema razloga da brinete o njegovoj trenutnoj poziciji. U Feng Šuiju postoje mnogo važnije stvari na koje treba obratiti pažnju, a pravac “usta rerne” teško da se nalazi među prvih 10. Ono što je važno s druge strane je mesto gde se šporet nalazi, jer on donosi snažno prisustvo vatrenog Feng Šui elementa.

LOKACIJA

Prvi i najvažniji aspekt Feng Šuija u vezi sa šporetom je njegovo mesto na Bagua mapi. Budući da šporet predstavlja vatreni element, potrebno ga je postaviti na mestu koje je kompatibilno sa njegovom vatrenom energijom. Južna i jugo-zapadna Bagua područja smatraju se idealnim za postavku šporeta.

POLOŽAJ

Druga važna stavka je položaj odnosno postavka šporeta na mestu koje omogućava dobar pogled na vašu kuhinju. Kada ste pored svog šporeta i bavite se kulinarskom veštinom ne treba da budete okrenuti leđima ka svemu drugom što se oko vas dešava. To se ne smatra dobrim Feng Šuijem.

BLIZINA

Još jedan važan detalj vezan za vaš šporet u kuhinji je blizina njega i sudopere. Znate sigurno da je sudopera najjači izraz vodenog elementa. Ako se šporet i sudopera nalaze suviše blizu jedno drugom, one stvaraju energiju sukoba vodenog i vatrenog elementa. Setite se da se vatra gasi vodom. Što se smera odnosno “usta” tiče, važniji od njihovog pravca su izvori energije. Ako se utičnice koje napajaju šporet nalaze na severnom zidu to znači da se šporet napaja energijom sa severa.

Ž.J.

Izvor: The Spruce

Povezane teme