Kako koristiti Feng Shui za bolji tok energije u trpezariji

Feng šui uključuje procenu i prilagođavanje energija u svakom delu vašeg okruženja, pa tako i u trpezariji...

Kao što već verovatno i sami znate, feng shui se u velikoj meri odnosi na korišćenje dobro osmišljenih rasporeda prostora i objekata kako bi se proizveo savršen tok prirodne energije u domu. U pitanju je suptilna i složena umetnost, a vešti stručnjaci mogu vam pomoći da stvorite mešavinu energija koja je jedinstveno prilagođena kako vašem životnom prostoru tako i načinima na koje želite da promenite svoj život.

Feng šui vam omogućava da kreirate umirujuće životno okruženje usmeravanjem toka energije na pozitivan i stimulativan način. U suštini, to je umetnost ukrašavanja koja stvara ravnotežu i pozitivnu interakciju između čoveka i prirode, a ovaj drevni orijentalni pristup životu dobro funkcioniše i u trpezariji.

Jedna od najčešćih karakteristika modernih domova je dnevna soba otvorenog plana sa trpezarijom koja se oseća kao produžetak kuhinje ili samog dnevnog boravka. Ovo nije dobra karakteristika kada je feng shui u pitanju, ali to svakako ne znači da se ne može izvući i poneka beneficija iz oba sveta. Korišćenje pametnih pregrada u prostoriji otvorenog plana, odnosno pravljenje manje sobe u okviru većeg prostora je idealan način da se “izleči” neartikulisana zona predviđena za trpezariju.

Osvetljenje je veliki deo svake sobe i njenog celokupnog ambijenta, a to važi i za feng shui. Napravite zato ravnomeran sloj osvetljenja i dodajte prigušene lampe kako biste promenili privlačnost ovog dela doma onda kada vam to bude bilo potrebno. Sveće noću i krovni prozor tokom dana pružaju taj dodatni udar, a strateški postavljeno ogledalo takođe može biti od velike pomoći.

Feng šui nalaže da se trpezarija uvek treba držati podalje od kupatila. Ne radi se samo o povezivanju, već i o tome da biste trebali da obezbedite da kupatilo nije čak ni vidljivo povezano sa trpezarijskim prostorom u bilo kom obliku. Kada su u pitanju vrata, glavna vrata za svečanu trpezariju treba da budu ona koja jasno vode u prostoriju, a glavna stolica mora biti postavljena što je dalje moguće.

Zidna umetnost koja prikazuje hranu u trpezariji može zvučati pomalo staromodno, ali dobro funkcioniše svaki put. Uverite se da imate sliku ili dve neke ukusne hrane, a kombinovanje vatrenih akcenata crvene, narandžaste ili žute sa neutralnim pozadinama stvara idealnu pozadinu. Nemojte se ustručavati da koristite smele boje u trpezariji zajedno sa vašom omiljenom nijansom svetlo plave ili sjajne sive.

Pravougaoni trpezarijski sto je popularan, a posebno modeli koji se mogu proširiti i ponuditi još više funkcionalnosti. Ali feng shui predlaže korišćenje ovalnog trpezarijskog stola. U kvadratnoj ili pravougaonoj trpezariji, tok či energije je najbolji kada koristite trpezarijski sto sa krivinama. Zato se držite okruglog stola i izbegavajte modele sa oštrim ivicama.

I na kraju, pokušajte da trpezariji date ravnotežu elemenata dodavanjem malog unutrašnjeg vodenog elementa u pozadini. Ako vam se to čini malo nerealnim, onda povežite trpezariju sa bazenom i baštom napolju pomoću kliznih staklenih vrata ili staklenih prozora od poda do plafona. Priroda uvek daje umirujuću privlačnost svakom delu doma, pa tako i trpezariji.

photo source: piqsels

Povezane teme