Feng Šui saveti za postavku kuhinje

Feng Šui, kao drevna kineska veština, ima za cilj stvaranje pozitivnog protoka energije u jednom domu.

Takođe, on nastoji da uspostavi temelje za uravnotežen i skladan život porodice. Nije iznenađujuća činjenica da kuhinja igra važnu ulogu u Feng Šuiju. Lokacija, dizajn i Feng Šui osnove kuhinje smatraju se važnim za ukupnu dobrobit porodice. Kuhinja je deo takozvanog "Feng Šui trojstva" koji čine osim nje, još spavaća soba i kupatilo. Ove prostorije se smatraju mestima od najveće važnosti za zdravlje i uspeh porodice.

Dobri i loši Feng Šui planovi

Sposobnost kreiranja savršenog Feng Šuija u kući vam je očigledno ograničena, sem ako kuću ne gradite od nule. U već napravljenom domu, trebaće vam vremena da se pozabavite izazovnim lokacijama i potražite odgovarajuća rešenja za eliminaciju negativne energije.

Kako postići dobar Feng Šui u kuhinji?

U kuhinji je potrebno da šporet, frižider i sudopera formiraju jedan radni trougao. Ovakav princip koristi većina dizajnera enterijera koja se bavi uređenjem prostora u skladu sa Feng Šui metodama. Osim ovim principom, možete se povesti i postavkom šporeta na mestu u kuhinji, na kom kada stojite niste leđima okrenuti ka vratima

IZBEGAVAJTE POSTAVLJANJE KUHINJE BLIZU ULAZNIH VRATA

Najgora moguća postavka kuhinje je ona u kojoj se kroz glavna vrata ulazi direktno u kuhinju. Ako je kuhinja prvi prostor koji se vidi kada se uđe u jedan dom, to ne može biti dobro. Da stvar bude još gora, ako je šporet okrenut ka ulaznim vratima, to je najcrnji oblik Feng Šuija. Ako ne možete ni na koji način da promenite položaj šporeta, pobrinite se onda makar da bude "nevidljiv". 

IZBEGAVAJTE POSTAVLJANJE KUPATILA U BLIZINI KUHINJE

Još jedna loša lokacija za kuhinju je ona blizu kupatila. Kada su kuhinjska i kupatilska vrata okrenuta jedna ka drugima, dolazi do sudara energije u njima. Ako su pritom šporet ili kuhinjsko ostrvo okrenuti ka vratima kupatila, to je još gori scenario. Vatrena eneriga kuhinje se gasi kada dotakne tečnu energiju kupatila i na taj način se negativno odražava na porodični sklad.

DRUGE PROBLEMATIČNE STAVKE

  • lokacija kuhinje u blizini stepeništa
  • lokacija kuhinje u neposrednoj blizini vešeraja ili garaže
  • kuhinja u centralnom delu kuće

Ž.J.

Izvor: The Spruce

Povezane teme