Feng šui i neverovatna moć lotosa

Kao što i sami znate, u drevnoj feng šui filozofiji, svaki cvet, simbol i element ima svoje posebno značenje, koje na svoj svojstven način doprinosi našem blagostanju…

Lotos je prema feng šui filozofiji božanski cvet, simbol mudrosti, božanskog prosvetljenja i čistote, protkan kreativnom energijom i duhovnim prosperitetom. Latice lotosa prema ovom učenju imaju regenerativnu moć za naše telo i duh, kao i moć da nas dovedu u stanje nirvane podarivši nam izobilje dodatne snage. Najveći potencijal ovog cveta krije se u njegovim pupoljcima, dok se sam cvet smatra jednim od najsnažnijih talismana.

U istočnjačkim kulturama, lotos je obožavan cvet i često predstavlja centralni deo mnogih religioznih rituala i legendarnih priča. Mnogi ga smatraju neobičnim atributom božanske moći, jer su na primer, indijski bogovi često pokazivani kako sede sa lotosovim cvetom u rukama – Buda sedi sa lotosom, dok ga Višnu drži u jednoj od svoje četiri ruke, a Brahma počiva na njemu.

U Kini, lotos se poštuje kao simbol božanstva i smatra se svetim cvetom, što je započelo dugo pre širenja budizma. U kineskoj umetnosti, raj je često predstavljen kao jezero pokriveno lotosima, pri čemu svaki cvet koji raste na jezeru predstavlja otelotvorenje duše preminule osobe.

U feng šui filozofiji, cvet lotosa dolazi sa velikom količnom moći, jer ima svojstva koja uklanjaju i pročišćavaju negativne energije Sha i stimulišu stvaranje i rast pozitivne Ki energije. Latice lotosa pozitivnu energiju zadržavaju unutar jedne prostorije i daju joj kružni tok, tako da ona blagotvorno deluje na sve ukućane.

Kinezi veruju da će svaka želju koju zamislite dok mirišete lotos biti ostvarenja i tako predstavljaju njenu neverovatnu energiju. Stručnjaci sa polja feng šui filozofije nam preporučuju da figure u obliku lotosa napravljene od kristala čuvamo na svakom mestu u našem domu, na kom želimo da promovišemo i potpomognemo rast i inspiraciju. U zoni ljubavi, ovaj cvet takođe čini mnogo toga, dajući harmoniju svim porodičnim odnosima.

Beli lotos je simbol plemenitosti i savršenstva, te se smatra svetim, dok je crveni direktno povezan sa čistotom srca i simboliše ljubav. Plavi lotos simbolizuje pobedu i oslikava mudrost i moć znanja. Ako želite da pomognete rastu bilo kojoj od ovih energija, znajte da vam nije potreban ogroman cvet, jer tako, njegovo “dejstvo” neće biti veće i jače. Lotos mora biti harmonično uklopljen u vaš enterijer, i mora vas mamiti svojom lepotom i opojnim mirisima.

N.Đ.

Izvor: fengshuimall.com

Povezane teme