Feng Shui saveti za odabir umetničkih dela za vaš životni prostor

Postavljanje umetničkog dela koje je za vas posebno sigurno će popraviti vaše raspoloženje i obogatiti vaš životni prostor.

Tekstil i zidne zavese, drvene rezbarije i metalni predmeti, vaze i posude, porcelan i keramika, prikazi božanstva i skulpture - sve to čini umetnička dela. Umetnost čini izražajnu fokusnu tačku u jednoj prostoriji, tako da izbor ne treba da bude ograničen isključivo na slike.

Kada želite da nabavite svoje posebno umetničko delo ili da odlučite gde da ga postavite, možete se sa sigurnošću oslanjati na principe estetskog dizajna feng šui-ja: tako ćete sebi olakšati posao i doneti najbolju moguću (dekorativnu) odluku za svoj dom. Feng šui stručnjaci odmah na početku upozoravaju: najvažnije je da osećate povezanost i naklonost prema njemu, da ono drži vašu pažnju, i da pozitivno rezonujete sa njim.

Feng šui stručnjaci savetuju da umetnička dela u vašem domu moraju biti odabrana s ljubavljuphoto: iStock

Umetnička dela koja će najverovatnije upotpuniti vaš životni prostor su bezvremenska i privlačna, sa svetlošću ali i senkom, akcijom ali i smirenošću, površnim interesovanjem i dubljim slojevima koji se kombinuju kako bi kreirali savršen balans jina i janga. Koristite tonove umetničkih boja da biste stvorili vezu sa svojim dekorom. Neutralne teme će biti harmonično oživljene komplementarnim akcentima svetlijih nijansi u umetničkim delima. Takođe možete kreirati estetsku kompoziciju sa dobro izbalansiranom grupom umetničkih dela.

Pošto u osnovi svi mi moramo da osećamo povezanost sa prirodom, cveće i prirodni prizori imaju tendenciju da veoma dobro funkcionišu u stanovima bez spoljašnjeg prostora (terasa ili balkona) i u urbanim životnim prostorima. Umetnička dela u vašem domu trebaju da vam služe kao inspiracija, da vam podižu raspoloženje, i da se gledajući u njih osećate lepo, romantično i srećno. Zato izbegavajte predmete koji odaju utisak agresije, tuge ili usamljenosti i dosadne, zastrašujuće, grube ili ružne slike.

Za svoj dom birajte ukrase i umetnička dela koja u vama bude sreću i zadovoljstvophoto: iStock

Važno je da vaše umetničko delo ulepšava lokaciju na kojoj je postavljeno i da je u skladu sa svojom bliskom okolinom. Dajte mu adekvatan prostor, svetlost i vidljivost, tako da možete u potpunosti uživati u gledanju. Dodatak strateški pozicioniranih, direktnih ili indirektnih izvora osvetljenja i dobro postavljenih ogledala će osvetliti i uvećati njegovu lepotu. Okvir za slike je takođe sastavni deo umetnosti, pa ga pažljivo birajte kako biste upotpunili predmet, njegove tonove i elemente teksture.

Izaberite neko posebno umetničko delo za svoj dom i vodite računa o tome da se, dok birate svoj omiljeni ukras, osećate ispunjeno i zadovoljno. Naš odgovor na umetnost je odgovor koji dolazi iz srca - zato bi i umetnička dela koja postavljamo u svom domu trebala da budu usklađena sa našim životnim stilom i stvarima koje zaista volimo.

Feng šui stručnjaci savetuju da svoj dom ispunite bezvremenskim i privlačnim umetničkim delimaphoto: iStock

Povezane teme

08.02.2024 Feng shui

Kreiranje harmoničnog ulaza u dom za pozitivnu energiju i uspeh u karijeri

Sledite ove Feng Shui smernice kako biste stvorili pozitivan i energetski uravnotežen prostor u blizini ulaznih vrata.

05.02.2024 Feng shui

Simbolika konja u feng šuiju

Efikasno postavljanje slika ili figura konja po feng šuiju, može doneti snagu, i energiju ovih poštovanih bića u vaš dom.

02.02.2024 Feng shui

Koje su srećne feng šui boje za 2024. godinu?

Zmaj, kao moćan simbol, kombinovan sa energijom drveta, naglašava snagu i vitalnost. Očekujte da će ova godina biti obeležena rastom, obnavljanjem i jačanjem.

30.01.2024 Feng shui

Feng šui saveti za jačanje sektora braka i prijateljstva u domu

Feng šui učenje se primeniti na različite aspekte života, uključujući i sektore koji se odnose na brak i prijateljstvo.

27.01.2024 Feng shui

Kako uz pomoć feng šuija prizvati sreću i zaštitu?

Lepota feng šuija je u tome što se on može menjati i prilagođavati vašim potrebama u zavisnosti od toga šta trenutno smatrate važnim u svom životu.

24.01.2024 Feng shui

Orhideje u feng šuiju: simbol savršenstva, ljubavi i harmonije

Orhideje predstavljaju savršenstvo, prirodnu lepotu i ljubav. U praksi feng šui, orhideja se uglavnom koristi za poboljšanje porodične sreće a posebno je važna kada je plodnost u...

21.01.2024 Feng shui

Feng šui upozorenje: ove stvari nikako ne treba držati u kući!

Postoji nekoliko nesrećnih feng šui predmeta koje svi mi imamo u svojim kućama, a kojih bi trebalo da se otarasimo čim pre - upozoravaju stručnjaci.

18.01.2024 Feng shui

Leptir: feng šui simbol sreće, preobražaja i pozitivnih promena

Leptir sa svojim raznobojnim krilima unosi dobru energiju i svežinu u svaku zajednicu, rasplamsava strast i romantiku, čime ujedno poništava rutinu svakodnevnice koja polako nestaj...

15.01.2024 Feng shui

Fikus Bendžamin je jedna od omiljenih feng šui biljaka, a evo i zašto!

Prema Feng Šui filozofiji, fikus Bendžamin se oseća kao kod kuće kada je smešten u jugoistočnom delu stana, odakle pomaže svim ukućanima da mudro razmišljaju, donose promišljene od...

12.01.2024 Feng shui

Feng šui i terapija bojama

Feng šui terapija bojama priznaje da svaka boja nosi sa sobom određene energije koje mogu značajno uticati na mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje pojedinca.

09.01.2024 Feng shui

Feng šui saveti za bolji i kvalitetniji san

Prema feng šuiju, način na koji dizajniramo naše domove takođe može uticati na način na koji spavamo.