Feng shui saveti za korišćenje žute boje u enterijeru

Kada je feng shui u pitanju, žuta boja je simbol sreće, radosti, veselja, sunčeve svetlosti i topline...

No, kada je opremanje doma po feng shui principima u pitanju, obično se žuta zapravo vezuje za onu tamniju, oker varijantu koja ima zemljanu nijansu. Naravno, to ne znači da vi u opremanju doma ne možete iskoristiti i druge opcije žute (nijansu limuna, senfa, narcisa, banane, zlata ili meda) jer ćete na taj način svakako dodati toplinu i radost u svoj dom.

Žuta nudi svetlu i energičnu jang energiju gde god da je koristite u svom domu ili kancelariji. U feng shui filozofiji, povezana je sa elementom zemlje koji je zadužen za donošenje stabilne energije u naše živote. Energija Zemlje neguje i obezbeđuje doslednost u svim oblastima vašeg života, posebno kada je postavljena u severoistočnom i jugozapadnom sektoru, gde je inače i vladajući element.

Žuta u zlatnoj nijansi je takođe jedna od boja dodeljenih metalnom elementu, tako da ponekad radi dvostruko. Takođe, element zemlje i žutu boju možete iskoristiti i zajedno sa kristalima, i to obično onima koji su žute boje poput jaspisa, kvarca ili citrina. Kako bi se još više naglasila moć Zemlje u vašem domu, dobar savet je da žutu boju koristite i na grnčariji odnosno keramici.

Zbog svih ovih pozitivnih karakteristika, feng shui predlaže korišćenje žute u svim prostorijama koje spadaju u povoljne sektore kojima upravlja element zemlje (jugozapad i severoistok) ili metalni element (zapad i severozapad). Za sobe koje su izvan ovih sektora, i dalje možete koristiti feng šui žutu kada se fokusirate na zidove ili uglove koji su u korelaciji sa zemljom ili metalnim elementima.

Kada je opremanje dnevne sobe u pitanju, dašak žute (posebno u zlatnoj nijansi) biće jedan od najboljih načina da prostoru osigurate bogatstvo i izobilje. Žuta je odlična boja za trpezariju jer će osvetliti prostoriju i dati joj vedar, srećan ambijent koji je idealan za porodične obroke i zabavu gostiju. Slično važi i za kuhinju, s tim što u ovom delu doma ne bi trebalo preterivati sa bojom, već se skoncentrisati na nekoliko žutih akcenata.

S druge strane, možete se slobodno fokusirati na metalnu boju zlata za svoju kancelariju. Izaberite severoistočni ugao sobe za obrazovanje kako biste unapredili svoju karijeru ili izaberite severozapadni ugao da biste pozvali mentora u svoj život.

A ukoliko ste u potrazi za novom vezom i želite da poboljšate svoja ljubavna dešavanja, feng shui savetuje da aktivirate jugozapadni ugao svoje spavaće sobe i to upravo žutom bojom! Zid sa akcentom može biti upravo ono što je potrebno vašoj spavaćoj sobi da “zapali” odnosno aktivira povoljnu chi energiju. Izaberite dramatičnu zlatnu ili boju ćilibara koja će odlično odraditi posao spajanja umesto vas!

photo source: piqsels, houzz

Povezane teme