Feng shui saveti za dekoraciju trpezarije

Upoznajte najosnovnija pravila za odabir i postavljanje dekorativnih ukrasa u trpezariji.

Feng shui se ne odnosi samo na postavljanje nameštaja ili odabir savršene boje za neki enterijer. Stvari nisu tako jednostavne, a ova istočnjačka umetnost opremanja doma ide korak dalje i nudi neke zanimljive savete za pravilnu dekoraciju kompletnog doma.

Koliko god neverovatno zvučalo, kada ukrašavate svoj dom - feng shui pravila vam mogu pomoći da donesete pravu odluku o tome gde ćete postaviti svoje omiljene fotografije, umetničke predmete i ostale ukrase.

Trpezarija je vitalni deo našeg doma, odnosno naše celokupne feng šui celine. Ovo je soba koja stvara obilje za celu porodicu, pa samim tim nije teško zaključiti da su neki predmeti koje tu postavljamo izuzetno povoljni, a da druge treba zaobilaziti u širokom luku.

Zvono kao poziv za večeru se smatra veoma povoljnim simbolom, jer zvonjava tri puta pre obroka privlači pozitivnu energiju izobilja. Možete jednostavno postaviti zvono na obližnji sto, ormarić, bife ili čak trpezarijski sto – pozitivan efekat sigurno neće izostati.

Kristalni luster je svetao i reflektujući ukras savršen za privlačenje velike i prosperitetne energije sreće. Posebno dobro funkcioniše ukoliko je postavljen direktno iznad trpezarijskog stola koji bi trebao da bude okrugog ili ovalnog oblika kako bi se dobra energija nesmetano kretala oko njega.

Jedna stvar koju nikada ne želite da stavite u trpezariju je sat. Prisustvo sata u ovoj prostoriji znači da biste mogli ostati bez izobilja kako sat otkucava odnosno vreme prolazi. Neki feng šui praktičari veruju da će sat u trpezariji dovesti do žurnog obroka i biti nezdrav pa ga zato radije izbegavajte.

Umesto sata, svojoj trpezariji obavezno dodajte ogledalo. Poenta ogledala je da udvostruči obilje koje predstavlja trpezarijski sto, odnosno hranu koja se na njemu servira. Uverite se samo da odraz u ogledalu ne “odseče” glave onima koji sede za trpezarijskim stolom jer se to smatra veoma nepoželjnim.

Centralni deo trpezarijskog stola je idealan za postavku svih predmeta koji su u direktnoj vezi sa srećom i bogatstvom. Primera radi, pletene korpe, velike tegle ili visoke vaze napunjene limunima, pomorandžama ili jabukama – sve su ovo elementi koji stvaraju privlačni i odgovarajući središnji deo koji predstavlja hranu i obilje.

Sveže cveće takođe ima živu energiju koja je i više nego potrebna u ovom delu doma, a da bi stvari bile kompletne potrudite se da za svoj trpezarijski sto odaberete boju stolnjaka u skladu sa kompletnim dekorom kako bi prostor delovao udobnije i prijatnije.

photo: shutterstock

Povezane teme