Feng shui modifikacije i lekovi za kuhinju & spavaću sobu (2. deo)

Kada govorimo o feng shui lekovima odnosno modifikacijama, od presudnog značaja je koncentrisanje na dva najbitnija područja u svakom domu: kuhinju & spavaću sobu...

Nije teško pretpostaviti zašto su upravo kuhinja i spavaća soba označene kao dve najbitnije prostorije u okviru jednog doma – one ne samo da su zadužene za privlačenje dobre energije već su i u direktnoj vezi sa sektorom zdravlja, sreće i bogatstva. A to su, složićete se, stavke koje svakog čoveka najviše i zanimaju. Razumevanje principa feng shui tehnike omogućava nam dizajniranje umirujućih prostora ispunjenih dobrom “či” energijom a to nas dalje vodi ka mnogo srećnijem životu.

Ukoliko ste spremni da izmenite postojeću (ustajalu) energiju u svom životnom prostoru, a uz to ste posebno zainteresovani za promene u okviru kuhinje i spavaće sobe, evo nekih proverenih saveta koji vam u tome mogu biti od pomoći:

U dobroj feng shui praksi – južni, jugozapadni, severni ili severoistočni deo doma najbolja su mesta za položaj kuhinje. Jednom kada vaša kuhinja zadovolji ovaj pravac, potrudite se da je temeljno očistite i zamenite sve polomljene predmete u njoj. Feng shui poseban akcenat stavlja na čistoću, pa će prljava kuhinja ispunjena pokvarenim aparatima ili polomljenim predmetima biti idealno mesto za taloženje negativne energije.

Obavezno očistite svoju kuhinju i popravite sve što se popraviti može kako bi došlo do slobodnog protoka pozitivne energije. U opremanju koristite boje koje su u skladu sa kuhinjskim elementom – klonite se plave (povezana sa elementom vode) ali i crvene i narandžaste (povezane sa elementom vatre) jer one mogu izazvati neravnotežu. Ubedljivo najbolja boja za ovaj deo stana jeste žuta koja pripada elementu zemlje. Sudopera i šporet nikako ne smeju biti jedno pored drugog upravo iz gore pomenutog razloga – voda i vatra se jednostavno ne mešaju dobro.

Slobodni ste postaviti malo zemljanog elementa u svoju kuhinju, i to u vidu zelenog tepiha jer se na taj način neutralizuje negativna energija. Takođe, uverite se da vaš šporet besprekorno radi – u suprotnom očekujte loše finansije i nestabilnost u poslovnom smislu. I ovde se predlaže korišćenje ukrasa od zemlje i drveta (dreveni stalak, drvene kutije za začine, daske za sečenje, itd) kako bi se ojačala pozitivna energija ali i ojačale veze između članova porodice. Korišćenje predmeta poput pločica u boji zemljanog elementa stvoriće dodatnu toplinu i prosperitet, a u centru kuhinje slobodno možete držati činiju sa voćem ili uzgajati začinsko bilje – ovo su odlične modifikacije za oživljavanje (i zdravlje) prostora.

Kada je u pitanju spavaća soba, od presudne važnosti je postavka kreveta (koji mora biti što grandiozniji), pa se zato uverite da je on centralno postavljen, te da nikako nije u pravcu vaših vrata. U opremanju ovog dela doma dobro je koristiti tihe i umirujuće tonove boja, kao i prirodne posteljine i ekološki prihvatljive materijale. Spavaća soba od vas zahteva i što manje elektronskih uređaja, a protok vazduha bi u svakom trenutku trebao da bude optimalan (ni previše hladno a ni previše toplo).

Kada je osvetljenje u pitanju, valjalo bi izbegavati previše svetle sijalice i direktno svetlo, a opredeliti se za neke prigušenije varijante kao i sveće (po mogućstvu mirišljave). Sve fioke i vrata bi u ovom delu stana trebalo zatvoriti kada se ne koriste, a ogledalo nikako ne bi smelo biti u vidnom polju kreveta. Polica sa knjigama takođe ne bi trebala da se nalazi u spavaćoj sobi, a ukoliko ste neku knjigu već odabrali – onda se potrudite i da je zaista čitate, a ne da mesecima stoji na vašem noćnom stočiću.

Povezane teme