Bilo gde da se čita o Feng Šuiju, uvek se mogu primetiti reči harmonija, ravnoteža, ravnoteža, harmonija: harmonija sa ukućanima, sa prijateljima, skladni odnosi sa kolegama, komšijama, itd.
Nekada se postiže lako, a nekada teže... Ali kad je hrana pitanju...
"Konačno trijumfujemo; zahvaljujući tehničkom napretku ostvarila se ljudska mašta: dovoljno hrane za svačiji ukus, u kućama je toplo, prijatno, život se provodi u mekanim foteljama, automobilima, pred televizorom sa daljinskim upravljačem i..., i... svuda nas prate tri ''Džentlmena" - USLUGA, KOMFOR, DIZAJN... Nikotin, alkohol, mišićna neaktivnost, neizbalansirana, neracionalna i nekvalitetna ishrana - to su privlačne ubice, zanosni rušitelji našeg zdravlja" Batecko S.A. i Derevjanko N.A. "Dvanaest koraka do zdravlja" - Filosofija zdravlja i tajne Istoka.
Zaista nisu optimistične ove konstatacije, ali uz Feng Šui kuhinju i harmoniju u tanjiru, sve se može popraviti. Po Feng Šui filosofiji hrana se deli na jang i jin namirnice:
JANG NAMIRNICE - JIN NAMIRNICE
banana breskva
beli luk grožđe
mladi luk nar
đumbir limun
biber šljiva
brašno lubenica
govedina grašak, tikvica, kupus
med šargarepa, peršun
krompir plavi patlidžan
kravlje mleko pečurke
mahunarke spanać
kokošije jaje svinjetina
kruška tovlje i šaran
smokve kefir, voda, so
repa sirće
čaj: zeleni i crni smuđ
orah krastavac
pšenica urma
pirinač tikva
kukuruz paradajz
Svaka od ovih namirnica ima svoj element, pa se u donjoj tabeli može pogledati i koristiti hrana koja pripada vašem elementu:
ELEMENT VATRA ZEMLJA METAL VODA DRVO
bosiljak krompir celer riba pavlaka
žalfija žitarice rotkvica so zelje
muskat kupus đumbir soja sos kupus
nar urma senf sir limun
paprika šargarepa beli luk jaja kivi
majoran piletina divlji ren jagnjetina rukola
čaj,kafa pasulj alge maslačak
crveno vino paradajz
lekovito bilje
Korišćenje hrane trebalo bi da se podudara s vašim elementom ili bar da koristite više jang namirnica ako ste jin osoba i obratno, jin hranu ako ste jang osoba.
Bitno je da u tanjiru budu namirnice sa različitim ukusima, teksturama i naravno što više prirodnih mirisa i začina. Kada dođe do nekih nemilih situacija i stresa dobro je konzumirati jin hranu, ili jang hranu da se izadje iz pasivnosti. Naročito se preporučuju začini Elementa Vatra, ali naravno umereno!
Još jedna veoma bitna stvar je servis za ručavanje. Uvek koristite najlepše servise, čaše, salvete, posuđe, stolnjake i to odmah i sada, jer kako se odnosite prema hrani i posluženju, tako se odnosite prema najbližima i prema sebi. Kinesko posuđe i servisi za ručavanje su oslikani prelepim cvetnim motivima, simbolima sreće i dugovečnosti, ustvari na svim detaljima je nešto što obećava sreću.
Setila sam se vaze, koju sam davno videla i na kojoj je pisalo: "Nikad nije bilo da nam nekako nije bilo i nikad neće biti da nam nekako neće biti". Vaza mi se jako svidela, ali bez obzira koliko je Veliki Pisac bio u pravu, ipak je danas ne bih unela u stan. Treba da bude lepo, a ne nekako...
Slobodna sam da vam preporučim da u ovim letnjim danima pročitate knjigu "Napravite svoje sopstvene merdevine" Dr Toni Čajs.
Budući da je reč o pripremanju hrane, htela bih vas podsetiti da ne koristite mikrotalasnu pećnicu i da je najbolje da je izbacite iz svog doma. Ako je ipak ponekad koristite, onda izađite iz kuhinje kad je mikrotalasna uključena.
Ako u svojoj kuhinji imate "lepo, sjajno", lagano, aluminijumsko posuđe koje se može jeftino kupiti, treba da znate da ono može ispuštati otrov u hranu pa i njega odstranite.
Šporet mora uvek biti besprekorno cist i ispravan. Feng Šui majstori savetuju da se iznad šporeta postavi ogledalo koje će doneti sreću i novac. Šporet nikada ne postavljajte naspram sudopere ili frižidera ili pored istih. Na taj način izbegavate sukob Vatrenog i Vodenog Elementa.
U kutiju sa brašnom stavite metalni nož ili metalnu kašiku jer je na ovaj način brašno dugo ostaje čisto i zaštićeno od raznih insekata.
Izbegavajte da jedete u kuhinji budući da je to veoma jang prostor. Izbegavajte da kupujete gotovu hranu.
Na kuhinjskim prozorima držite saksije sa cvećem da prizovete pozitivnu chi.