Zavirite u stan koji je na pravi način iskoristio hladne boje

Temperatura boje inspiriše različita raspoloženja - hladne boje opuštaju, dok tople boje daju energiju...

Razmislite o ovome kada birate šemu boja za određene prostorije u vašem domu. Ili se jednostavno osmelite i svoj enterijer počastite hladnim bojama od poda do plafona, baš kao što je to slučaj sa ovim ljupkim stanom.

Hladne boje se odnose na sve nijanse na krugu boja koje imaju takozvanu „hladnu“ temperaturu. Drugim rečima, one se približavaju plavoj, koja se generalno smatra najhladnijom bojom na pomenutom krugu. Od tri glavne hladne boje, jedna je primarna (plava), a dve su sekundarne (zelena i ljubičasta). Svaka tercijarna boja koja ima elemente hladne plave ima i hladan podton, a njihova osnovna funkcija u enterijeru jeste da izazivaju osećaj opuštenosti i smirenosti.

Objekti hladnih boja povlače se u pozadinu, a istovremeno dodaju dubinu ili perspektivu određenom prostoru. U enterijeru se najčešće koriste za dekoraciju kupatila i spavaće sobe, gde je opuštanje važno.

Postoji razlog zašto je hladna strana spektra toliko popularna kada je u pitanju uređenje spavaće sobe. Plava, zelena i ljubičasta, koje su i u projektu koji danas delimo sa vama bogato korišćene, su mirne, spokojne boje, ali imaju mnogo više ličnosti i karaktera nego smirenije neutralne. Kada ih kombinujete, dobijate paletu koja je puna života i pritom odlična za definisanje prostora, ali vas ona sigurno neće držati budnim noću.

Pošto su pomenute boje komplementarne, odnosno nalaze se jedna pored druge na krugu boja, možete mešati i kombinovati njihove različite nijanse bez straha od sukoba. Svakako, dodatna prednost je i u tome što hladnije boje mogu vizualno učiniti prostor većim, što je svakako savršena stvar ukoliko je vaša spavaća soba ili kupatilo manje nego što biste želeli.

U ovoj spavaćoj sobi, hladna paleta deluje elegantno, sa tek ponekim akcentnim elementom poput noćnog stočića i lampe. Bogata šljiva na zidovima nije samo tiho dramatična već i (suprotno onome što mislite) pomaže da mračna soba izgleda svetlije. Posteljina kombinuje različite boje, teksture i dezene koji bi mogli biti previše na krevetu s kitnjastim stilom, ali na ovom jednostavnom krevetu sa crnim okvirom u savremenom stilu, savršeno funkcionišu. Baš kao što nakit upotpunjuje odeću, noćni stočić sa jednostavnom lampom upotpunjuje elegantan, sofisticiran stil ove spavaće sobe.

Ako želite da stvorite hladniju atmosferu u domu, uverite se da su vaši veliki komadi nameštaja i zidovi hladnih boja. Odaberite akcentne komade sa komplementarnim bojama na vašoj hladnoj ili neutralnoj osnovi kako biste svojoj sobi dali dinamičnu paletu boja. Na primer, ako koristite plavu i zelenu kao osnovu, stavite neke hladne boje sa toplim nijansama ili neke tople boje sa plavim nijansama kako biste sprečili da šema boja postane previše ravna.

I za kraj, za sve one koji više vole smireniji tempo kada je u pitanju dekor spavaće sobe, savet je da se paleta boja smanji na samo dve od tri hladne boje. Primera radi, u ovoj kuhinji se koristi uglavnom crna sa tek ponekim zelenim detaljem koji je istaknut zahvaljujući prigušenim ljubičastim svetlima. Kakva savršena kombinacija, zar ne? Sličan efekat možete postići sa zelenom i plavom ili plavom i ljubičastom - samo držite boje donekle prigušenim, izaberite jednostavan, neutralan nameštaj i svedite dodatke na minimum.

Povezane teme