Uprkos brojnim crnim detaljima, ovaj enterijer izgleda živahno i veselo

Više slika

Više slika

Dizajneri koriste crne akcente kako bi dodali upečatljivost, dimenziju i elegantan izgled prostoru.

Dodavanje crnih akcenta postojećoj šemi boja u enterijeru je trik koji dizahneri rado koriste kako bi uneli malo drame u životni prostor. Crna može stvoriti prodoran izgled, svestrana je, bezvremenska i klasična. Ona pojačava boje koje je okružuju, posebno neutralne, pa zauzvrat čini da se soba čini većom i svetlijom.

Tamo gde se soba ponekad može osećati nekompletnom, čak i sa malim i suptilnim crnim dodacima kao što su zidna svetla ili bočni sto, prostor se može učiniti impresivnijim. Kada se koriste na oštroj, beloj pozadini, crna umetnost, nameštaj i umetnički predmeti nude injekciju savremenog glamura. S druge strane, crni zid je hrabar, vanvremenski, ali moderan način da uključite dašak tamne boje u svoju šemu dekoracije.

A koje se boje najbolje slažu sa crnom? Kada je u pitanju uparivanje boja u vašem domu, nekoliko nijansi ima moć da privuče pažnju i dopuni niz tamnijih nijansi. Za razliku od bele, koja teži da ublaži smelije nijanse, čak i samo dodir crne će povezati svaku prostoriju i učiniti da vaš prostor zaista zablista, bilo da redizajnirate prozračnu spavaću sobu ili udobno kupatilo .

Odabir boje koja ide uz crnu počinje sa saznanjem koju nijansu crne koristite (da, ima ih mnogo!). Iako je boja najbolje upotpunjena dubokim kontrastom, postoji nekoliko izuzetaka koji će vam pomoći da kreirate sobu punu vizuelnog interesa i malo drame koja će odgovarati nečijim željama dizajna. Primera radi, boja fuksije. Ukoliko ovu boju kombinujete sa crnom dobićete izgled koji dramatično iskače od ostatka dizajna vašeg enterijera.

Iako je crna tradicionalno boja visokog kontrasta, može se postaviti sa bilo kojom bojom kako bi se stvorio drugačiji izgled. Slobodno je uparite sa mekim neutralnim kao što je zelenkasta ili ružičasta ili nijansama bež, krem i najsvetlije braon kako biste upotpunili svoj dnevni boravak ili spavaću sobu. Sve su ovo prigušene kombinacije koje pomažu da dom deluje kao umirujuće utočište i mesto gde ćete rado provoditi vreme okruženi porodicom i prijateljima.

Zajedno, crna i smeđa stvaraju toplu, modernu estetiku koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Najbolji način da ih uključite u dizajn svog enterijera je mešanje materijala, kao što su crna kožna sofa i smeđi drveni stolovi sa akcentima, što vam omogućava da kreirate teksturiranu, eklektičnu vibraciju koja izgleda uredno i sofisticirano. Za efektniji izgled, ubacite nekoliko živahnih zelenih biljaka da bi stvari izgledale kompletnije.

Crna i tamnoplava - još jedna kombinacija koja obara s nogu. Idealna za sve moderne enterijere koji žele da dodaju dašak glamura i elegancije u svoj izgled. Ove dve boje su savršene za dodavanje dubine prostoru, a tamnoplava u vidu akcentnih dodataka poput neke lepe upečatljive fotelje od somota ili dekorativnih jastučića od svile stvoriće lepu žarišnu tačku svake prostorije koja je prethodno maksimizirala uticaj crne boje.

Ako želite monohromatski izgled, ali ne želite da se posvetite potpuno crnom prostoru, uvedite seriju sivih tonova da biste stvorili suptilan, bogat finiš. Počnite sa tri nijanse, označavajući najsvetliju za zidove i dve tamnije za podne obloge i manje akcentne delove. Održavajte stvari svežim korišćenjem metala, kao što su kovano gvožđe ili bronza, za dodatnu teksturu i sjaj.

Ako ciljate na malo drame sa malo prefinjenosti, odlučite se za crne zidove i odgovarajući nameštaj u senf ili limun žutoj boji. Ova kombinacija je ultra-moćna i njeno uvođenje u unutrašnjost može delovati zastrašujuće. Umanjite intenzitet uparivanja tako što ćete dozvoliti beloj da služi kao tampon zona - tako ćete stvoriti dinamičnu šemu boja koja će u isto vreme delovati opušteno i udobno.

Crna i ljubičasta mogu biti malo nezgodna kombinacija zbog smelosti obe boje. Umesto direktnog postavljanja dva sloja, postavite ih na neutralnu pozadinu i odredite ih za odvojene glavne elemente sobe. Primera radi, ukoliko u svom domu imate jedan veliki akcentni zid u crnoj boji, dodajte mu malo ljubičastih detalja u vidu nekog lepog okvira za slike ili ogledalo, ili u njegovoj blizini postavite ljubičastu stolicu. To će biti dovoljno da vaš dnevni boravak oživi.

Povezane teme

02.12.2023 Enterijer

10 pametnih načina da mala dnevna soba postane veća

Mala dnevna soba ne mora da bude zagušljiva, pa samim tim definitivno ne treba praviti kompromise u pogledu stila i boja za najbolji vizuelni izgled.

30.11.2023 Enterijer

Šareni tonovi u kombinaciji sa drvetom unose toplinu, udobnost i poseban stil u svaki enterijer

Kombinacija šarenih tonova sa drvetom može rezultirati enterijerom koji je istovremeno bogat teksturama i paletom boja, pružajući prijatan kontrast i usklađenost.

28.11.2023 Enterijer

Mala spavaća soba može biti lepa ukoliko joj obezbedite ovih 5 stvari

Spavaće sobe su sjajni prostori za kreativnost sa dizajnom i dekoracijom. To je zato što postoji mnogo mogućnosti za igru sa bojama, šarama, nameštajem, osvetljenjem i razmerom. Al...

26.11.2023 Enterijer

Do luksuznijeg predsoblja u samo 7 jednostavnih koraka

Ulaz je neka vrsta najave za ostatak vašeg doma, pa ga samim tim ne smemo zanemariti već ga trebamo obogatiti upečatljivim elementima koji stvaraju ugodnu dobrodošlicu.

24.11.2023 Enterijer

Tamni podovi u enterijeru: savršen način da unesete malo drame u svoj dom

Oni koje se ne plaše eksperimentisanja, i odaberu taman pod, uživaće u sofisticiranom i elegantnom, ali i toplom izgledu svojih novouređenih prostorija.

22.11.2023 Enterijer

Stilizovanje enterijera za hladnije dane: saveti za stvaranje tople atmosfere

Stvaranje tople i ugodne atmosfere za hladnije dane je izuzetno važno kako biste se osećali prijatno i udobno u svom domu tokom zime. Zimski dekor enterijera donosi čarobnu atmosfe...

20.11.2023 Enterijer

Greške koje pravimo pri uvođenju skandinavskog stila u dizajn enterijera

Moderan, minimalistički i udoban – to je skandinavski kućni dekor. Njegove oštre linije i čiste ravne površine navode vlasnike kuća (pa čak i dizajnere) da ga prigrle svom snagom,...

16.11.2023 Enterijer

Praktični saveti za korišćenje ogledala u dizajnu enterijera

Ogledala mogu učiniti da soba izgleda veća. Strateški postavite ogledalo i ono može trenutno da „proširi“ prostoriju, stvarajući iluziju više prostora i unoseći više svetlosti. To...

14.11.2023 Enterijer

Ispunite svoj enterijer energijom: koristite tople boje za povećanje produktivnosti

Pokazalo se da tople boje, odnosno nijanse crvene, narandžaste i žute stimulišu čula, nudeći i udobnost i inspiraciju. Drugim rečima, dodavanje toplijih nijansi ima pozitivan učina...

10.11.2023 Enterijer

Ispoštujte ovih 7 pravila i enterijer će raditi za vas!

Dizajn enterijera je često shvaćen samo kao estetski aspekt našeg doma, ali njegova važnost seže mnogo dublje od toga. Ono što može izgledati kao jednostavan izbor boje zidova ili...

08.11.2023 Enterijer

Najtopliji trendovi u dizajnu enterijera 2024.godine

Pratili smo najbolje u industriji enterijera i primetili nekoliko ponavljajućih trendova u uređenju doma i uzbudljivih novih talasa koji dolaze! Svet dizajna enterijera će svakako...