Ukrasite svoj enterijer – odaberite zavese po svojoj meri

I mada se minimalizam uvukao u sve sfere našeg života, istom smo odlučno rekli "ne" kada je oproštaj sa zavesama u pitanju.

Iako smo ostavili u prošlosti teške tipove zavesa koji su dominirali domovima u našem okruženju od 80-tih godina prošlog veka pa do sada, u obilju novih modela veoma je lako izgubiti predstavu o tome šta nam je potrebno, a šta ne. Kakve zavese potražiti kako bi enterijer našeg doma izgledao privlačno i pružao nam ugođaj koji zaslužujemo?

Zavese su svojstvene stilu vašeg života. Poput tepiha, one prostor mogu učiniti privlačnijim i obezbediti vam neophodnu privatnost. Osim toga zavesama regulišete i dozu svetlosti koju puštate u svoj dom, a zahvaljujući njima se vidi i stil koji preferirate. Zavese su suptilan načn odraza vaše ličnosti u prostoru u kom boravite.

Zavese određenom prostoru daju završnu definiciju, oplemenjujući enterijer i s tim na umu treba pažljivo da im pristupate. Kreirane uglavnom od laganih materijala, zavese svojim lelujanjem unose život u prostoriju, dajući joj specifičan karakter. Primetićete to kada ih skinete da biste ih oprali. Vaši prozori kao da su ostali bez svog vernog ogrtača koji im daje izražajnost.

Ukoliko želite da koristite zavese tokom dužeg vremenskog perioda, odaberite neutralne nijanse. Neupadljive boje neće opterećivati prizor u enterijeru, već će mu suptilno dodati malo stila. Takođe, birajte materijale koji ne blede na suncu ukoliko u prostor kojim raspolažete ulazi dosta prirodne svetlosti, kako vaše zavese brzo ne bi izgubile svoju lepotu.

Boja i dezen zavese trebalo bi da dopune ostatak enterijera. Možete izabrati zavese koje se slažu sa bojom zidova za ujednačen izgled ili da dodate kontrast bojama nameštaja ili dekorativnim elementima.

Dizajneri enterijera se slažu u tome da su lan, svila, veštačka svila, baršun i slični materijali vaš najoptimalniji izbor kada su zavese u pitanju. Ovi materijali su izdržljivi i najlakši za saradnju kada je kačenje, povlačenje i pranje u pitanju. Osim toga treba istaći da je veštačka svila izdržljivija od prirodne svile, a da je baršun najbolji izbor za maksimalno blokiranje svetlosti koja dolazi spolja.

Zavese treba da budu dovoljno duge da dodiruju pod ili da se blago prelivaju po podu za elegantan izgled. Širina zavesa takođe je važna - zavese bi trebalo da budu dovoljno široke da potpuno prekriju prozor kada su zatvorene, ali ne toliko široke da izgledaju nepraktično.

Pravilna montaža zavesa je ključna. Ako želite da prozor izgleda veće, montirajte zavese iznad samog prozora, blizu plafona. Ako želite da prozor izgleda šire, montirajte zavese izvan okvira prozora. Da biste postigli što efektniji izgled, razmislite i o dodavanju dodatnih elemenata poput traka za zavese, držača ili ukrasnih kopči kako biste dodali stil zavesama.

Povezane teme

13.05.2024 Enterijer

Enterijer koji opušta i umiruje

Kreiranje enterijera koji umiruje i opušta je zapravo stvaranje utočišta od svakodnevnih stresova, i to onog koje promoviše opuštanje, obnavljanje energije i osećaj blagostanja.

11.05.2024 Enterijer

Ideje za sivi i beli izgled spavaćih soba

Ovi neutralni tonovi donose sa sobom ne samo estetsku privlačnost već i funkcionalnost, omogućavajući vam da stvorite prostor koji odražava vašu ličnost i stilski senzibilitet.

09.05.2024 Enterijer

Kreiranje životnog prostora koji odražava vašu ličnost i stil

Stvaranje životnog prostora koji je u skladu sa vašom ličnošću i stilom nije samo praćenje najnovijih trendova u uređenju kuće; radi se o stvaranju okruženja koje se čini jedinstve...

07.05.2024 Enterijer

Kreativne ideje za personalizaciju stana bez velikih troškova

Pristupačne ideje za dizajn enterijera ne moraju da budu ograničavajuće, a svakako imaju potencijala da budu i jako kreativne i originalne.

05.05.2024 Enterijer

Moderni i elegantni stanovi u potkrovlju – i razlozi zašto ih volimo

Stanovi u potkrovlju postali su standard u urbanim sredinama. Osim činjenice da su jedino moguće rešenje u već prenatrpanim gradovima, oni su ujedno i savršeno mesto za stvaranje i...

03.05.2024 Enterijer

Nordijski dizajn može učiniti svaki mali stan velikim

Nordijski dizajn stvara prozračan prostor u kome se njegovi stanovnici mogu osećati opušteno, a gosti biti dočekani širokogrudom dobrodošlicom.

01.05.2024 Enterijer

5 saveta za luksuzniji izgled dnevnog boravka bez velikog troška

Sa strateškim planiranjem i pažnjom na detalje, možete transformisati svoj prostor u sofisticirano utočište koje izražava eleganciju bez velikih troškova.

29.04.2024 Enterijer

Trendovi u dizajnu enterijera: da li ih ponekada treba zanemariti?

Iako je primamljivo pratiti najnovije modne trendove, uključivanje elemenata koji održavaju svoju privlačnost tokom godina osigurava da dom ostane funkcionalan i moderan.

27.04.2024 Enterijer

Osvetlite svoj enterijer sa stilom: saveti za stvaranje udobnijeg doma

Bez obzira da li se trenutno bavite uređenjem malog stana ili jednostavno želite da poboljšate prirodno svetlo u svom domu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete sve...

25.04.2024 Enterijer

5 boja koje će pomoći da vaš enterijer izgleda skupoceno

Od bogatih, dubokih nijansi do mekih, suptilnih tonova, prave boje mogu poboljšati arhitektonske karakteristike vašeg doma i odražavati vaš lični stil.

22.04.2024 Enterijer

Enterijer koji se raduje Uskrsu

Uskrs je vreme obnove, radosti i proslave, a enterijer koji se raduje Uskrsu odražavaće tu atmosferu kroz svoj dizajn, dekoraciju i ambijent.