Tradicionalan engleski enterijer u službi raskošne udobnosti

Danas sa vama delimo fotografije prelepog engleskog doma koji ne samo da uživa u svom tradicionalno opremljenom enterijeru, već istovremeno ima neverovatan pogled na okolnu prirodu...

Svaki put kada se susretnemo sa engleskim domovima opremljenim u tradicionalnom stilu, znamo da se radi o prostranim vilama koje daju dovoljno pažnje svakom, pa i najmanjem dekorativnom elementu. To je slučaj i sa ovom prelepom zgradom koja se može pohvaliti velikim dnevnim boravkom, još većom kuhinjom sa trpezarijom, prostranim spavaćim sobama i zastakljenim delom koji se otvara u divnu privatnu baštu.

U kuću se formalno ulazi prvo u svetlo predsoblje, a zatim kroz zastakljena vrata koja se otvaraju u široki hodnik. Sa leve strane nalazi se dvokrevetna soba za prijem okupana svetlošću sa svih strana, dok je drugi deo rezervisan za dnevnu sobu sa visokim plafonima, prozorima i tamnim drvenim podovima.

Široki luk vodi do trpezarije i kuhinje koja se može pohvaliti specijalno dizajniranim radnim elementima od brušenog granita i drveta višnje. Ovo je prostoru dalo neki poseban, starinski šmek koji se delimično oseća i u nastavku – odnosno trpezariji gde francuski prozori sa kapcima izlaze na terasu sa stepenicama koje dalje vode do bašte.

U vrt se može pristupiti i hrastovim stepeništem unutar kuće, koje vodi u zaseban prostor koji se može koristiti kao privatni stan. Renoviranjem ovog dela doma, stvoren je prelep prostor sa visokim plafonima i nezavisnim pristupom koji sadrži kuhinju, dnevni boravak i spavaću sobu po meri.

Grubo rezani hrastov pod savršeno je kombinovan sa nerđajućim čelikom i dimljenim hrastom u kuhinji, a ukoliko tome dodamo i ogromnu količinu stakla koju nude prozori od poda do plafona, kao i kameni deo koji vodi na terasu – dobijamo sliku doma koji se u osnovi oslonio samo na proverene prirodne materijale kako bi naglasio svoju nesumnjivu udobnost.

Zanimljivo je pomenuti da se u prostoru najviše ističu svetle krem bele i bež nijanse, kao i neutralna sivo-zelena koja je rezervisana za intimniji deo doma, odnosno spavaće sobe i kupatilo. A kad smo već kod kupatila, slobodno možemo reći da se radi o najzanimljivije dizajniranom delu doma koji je zapravo raspoređen oko samostojeće kade koja ujedno predstavlja i njegovu fokusnu tačku.

Zajedno sa spavaćom sobom i kupatilom, ovaj nivo doma deli prostor sa bibliotekom i radnim prostorom koji se može za tili čas pretvoriti u još jednu sobu za odmor. Zimi ili leti, od zore do sumraka igra svetlosti u celoj kući je izuzetna, često se filtrira kroz grane koje se ljuljaju animirajući zidove na svakom spratu.

Na kraju, ne zaboravimo da pomenemo i predivnu i mudro dizajniranu baštu sa stazama od cigle i kamena koje vode do raskošnih biljaka nehajno raspoređenih na sve strane vrta. Ovaj deo imanja je ujedno i prelepo mesto za ručak na otvorenom, ali i jedno mirno, opuštajuće ostrvo za odmor i relaksaciju ukućana.

Povezane teme