Top tri vrhunska stana u minimalističkom stilu

Ovo nikako nije prvi put da pominjemo minimalizam kao stil u dizajnu enterijera, ali kompanija Oporski Architektura svake godine uspeva da kreira originalni enterijer doma od koga svim pravim ljubiteljima ovog pravca zastaje dah! 

Ova grupa dizajnera svakom novom kreacijom pomera granice elegancije i nanovo, do oduševljenja, iznenađuje ljubitelje ovog stila. Svaka soba u prostoru kojom se pozabave ovi dizajneri u sebi sadrži samo najosnovnije i najneophodnije objekte, a to važi i za izbor boja, jer je svaka prostorija, praktično bez izuzetaka, uređena u osnovnim nijansama bele i sive. Kao rezultat primene ovog stila dobija se dom koji, zahvaljujući svojoj jednostavnosti, prosto hipnotiše elegancijom koja inspiriše i zrači pozitivnom energijom.

 

Prva od kuća koju nam je kompanija Oporski Architektura predstavila u 2015. godini se nalazi u mestu Wroclaw, a dizajn enterijera je teško povezan sa paletom tamno sive boje. U glavnom dnevnom boravku, pažnju privlači tamno siva sofa sa jastučićima koji se lako mogu zameniti ili ukloniti, u zavisnosti od individualne potrebe vlasnika za različitim nivoom komfora.

Geometrijsko poigravanje sa dizajnom stolica kod trpezarijskog stola, koje se svojom bojom ukapaju u ostatak ambijenta, privlači pažnju blagim kontrastom u odnosu na ostale ravne i simetrične linije u celoj kući, dok se izukrštane linije kao element diskretnog kontrasta pojavljuju na više mesta, a među najupečatljivijim su tepih u dnevnom boravku i kreativna izrada čiviluka i polica.

 

Druga kuća ove kompanije koristi svetlo prirodno drvo kao primarni element koji u kombinaciji sa čistom belom bojom čini celokupan enterijer svake sobe. Radi poigravanja sa kontrastom (koji je jedna od ključnih osobina minimalizma) dizajneri ovog doma nisu koristili neobične trpezarijske stolice, izukrštane linije na tepihu, niti specifične police, već su odlučili da će se u ovaj ambijent bolje uklopiti autentične viseće lampe, kao i ostatak osvetljenja izrazito originalnog dizajna.

Naravno, minimalizam, kao primarni stil dizajna u ovom domu, ostao je dominantan, a to se najbolje vidi u obliku kreveta (koji ima ivice ravnog pravouganika bez dodatnih detalja), kao i u najosnovnijim drvenim “pregradama” koje zamenjuju zidove između prostorija.

 

Poslednji, ali ne i najmanje zanimljiv dom iz ove kolekcije, je stan na plaži, dizajniran za par koji uživa u društvu i dobroj zabavi, pa često organizuje žurke i poziva veliki broj prijatelja. Naravno, prijatelji koji dolaze će unapred morati da računaju da će pri ulasku izuvati obuću i da im hrana koja lako ostavlja fleke neće biti poslužena. Razlog za ove uslove je bela i svetlo siva boja, koja je bila dominantna pri dizajniranju enterijera, pa bi i najmanja mrlja od hrane ili prljave obuće iritantno bola oči.

Svaki predmet nameštaja u stanu je napravljen u savršenim geometrijskim oblicima, dok drveni sto za ručavanje u trpezariji predstavlja centralni stilski objekat, i na prvi pogled deluje kao da lagano levitira u vazduhu. Stolice su napravljene od neprovidnog stakla, pa se savršeno uklapaju u pomalo nadrealan izgled prostora za doručak, ručak ili večeru.  

P.Ć.

Povezane teme

08.07.2024 Enterijer

Ženstvene spavaće sobe

Ženstvene spavaće sobe obično odišu elegancijom, toplinom i sofisticiranošću, kombinujući različite elemente dizajna kako bi stvorile harmoničan i udoban prostor.

06.07.2024 Enterijer

Police za knjige za svaki prostor

Od brilijantnih polica koje su ugrađene u stepeništu, od polica koje se prostiru od poda do plafona, do zanimljivih polica za dnevne sobe, biblioteke su inspirativne poput tomova k...

04.07.2024 Enterijer

Inspirativne dnevne sobe u boho stilu

Ovakav stil podrazumeva balans između egzotičnog i modernog, a ako znate kako da njime upotpunite svoj dom, ostvarićete jednu sasvim nesvakidašnju atmosferu.

02.07.2024 Enterijer

Saveti za uređenje dečije sobe

Dečije sobe su funkcionalni prostori u kojima treba obezbediti dobre uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. Vrlo je važno uključiti decu u uređenje njihove sobe.

30.06.2024 Enterijer

Prirodni materijali u enterijeru

Prirodni materijali u enterijeru sve više dobijaju na popularnosti zbog svoje estetske privlačnosti i ekološke održivosti. Drvo, kamen, bambus i prirodna vlakna poput lana i pamuka...

28.06.2024 Enterijer

Morski stil u enterijeru

Za sve one koje muči pitanje, koja je boja idealna za njihov enterijer, ova kombinacija je zaista savršeno rešenje. Od spokojnih do senzacionalnih, danas vam donosimo plavo-bele in...

26.06.2024 Enterijer

Šest ideja za uređenje spavaće sobe

Vaša spavaća soba je u većini slučajeva vaše utočište, to je poslednji prizor koji vidite pre nego što zaspite i prvi koji ugledate kada ujutru otvorite oči

24.06.2024 Enterijer

Beli i sivi enterijeri modernog minimalističkog stila

Bela boja pruža čistu i svetlu osnovu, dok siva dodaje dubinu i toplinu, balansirajući oštrinu bele. Zajedno stvaraju harmonično i umirujuće okruženje, čineći prostore većim i otvo...

22.06.2024 Enterijer

Kako da iskoristite ćoškove u domu?

U svakom stanu, kući, vikendici, uglovi često ostaju prazni i obično smatramo da je to samo deo bačenog prostora, koji ne može služiti ničemu. Ali, grdno se varamo!

20.06.2024 Enterijer

Šta sve može stati u 20m2?

Uređenje malog stana od 20 kvadratnih metara zahteva pažljivo planiranje kako bi se postigla funkcionalnost i organizovanost prostora. Ključ je u maksimiziranju svakog kvadratnog c...

18.06.2024 Enterijer

Saveti za lepši dnevni boravak

Stil i uređenje dnevne sobe reflektuju lični ukus i stil ukućana, što je - na kraju krajeva - i čini tako posebnim mestom u kući.