Sve što ste oduvek hteli da znate o minimalističkom wabi - sabi dizajnu enterijera

Više slika

Više slika

Wabi-sabi je japanski estetski koncept koji se odnosi na prihvatanje nesavršenosti i prolaznosti lepote.

Kada ovaj koncept primenimo na uređenje enterijera, dobijamo stil koji stvara jednostavne, prirodne i suptilne prostore koji odišu harmonijom, skromnošću i autentičnošću. Ono što posebno oduševljava kod ovako uređenih prostora jeste njihova sposobnost da se savršeno prilagode sa većinom drugih stilova, pa se tako nemojte začuditi ako za neki dom čujete da je opremljen, primera radi, u minimalističkom wabi - sabi stilu.

Jedan takav enterijer u koji vas vodimo danas, delo je dizajnera Selami Bektasa, i savršen dokaz da minimalizam ne mora biti dosadan ili sterilan, niti da mora nužno biti kombinovan isključivo sa skandinavskim stilom dekoracije. Ovaj ljupki dom nam pokazuje da je minimalistički wabi - sabi zapravo u isto vreme suptilan i originalan, ali da uprkos tome uspeva da naglasi jedinstvenost i prolaznost vremena. Kroz jednostavnost i skromnost, ova estetika stvara prostor u kojem možete pronaći mir i lepotu u jednostavnim stvarima.

Kao što i sami možete videti, u ovom domu su maksimalno naglašeni prirodni materijali poput drveta, bambusa, kamena, tkanina od prirodnih vlakana i keramike. Svi ovi materijali sliže da ožive i podignu prostor i daju mu pomalo organski izgled. Ruku pod ruku sa prirodnim materijalima ide i neutralna paleta boja koja se u ovom slučaju svodi na tople zemljane (smeđu, bež, sivu i boju drveta) koje pomažu u postizanju umirujuće atmosfere. Ujedno, ove neutralne boje uspele su da naglase lepotu prirodnih materijala i tekstura.

Dakle, osnovna ideja minimalističkog wabi-sabi stila je jednostavnost. Bilo da se vodite idejom dizajnera koju vidite na našim slikama, ili planirate da sledite neku drugu zamisao, poenta priče je da eliminišete sve suvišne detalje i zadržite samo ono što je neophodno. Drugim rečima, otvoren prostor i minimalistički nameštaj trebaju biti vaši glavni pomoćnici kada je u pitanju postizanje savršene ravnoteže.

Kao i većina drugih stilova, i wabi - sabi u kombinaciji sa minimalizmom ceni prirodno svetlo i teži stvaranju otvorenog i prozračnog prostora. Držite se zato jednostavnih i tankih zavesa kako bi se što više svetlosti pustili u svoj dom. Ili, pokušajte da unesete prirodu u prostor koristteći biljke, cvetove ili grančice. Ne bežite od nepravilnih ili previše nezgrapnih oblika biljaka, oni samo mogu doprineti ukupnoj estetici vašeg doma.

Wabi - sabi prihvata lepotu prolaznosti i propadanja. Sve nepravilnosti, patina, ogrebotine ili stariji komadi nameštaja mogu biti cenjeni kao deo priče i karaktera prostora. Sve dok, naravno, izbegavate preterano dekorisanje doma. Radije birajte nekoliko jednostavnih komada ili detalja koji imaju sentimentalnu vrednost ili pričaju neku vama posebnu priču.

Na kraju, ne zaboravite: wabi - sabi stil bi trebao da vam obezbedi umirujuću, spokojnu atmosferu u domu. Razmislite o dodavanju prostora za meditaciju ili stvaranju kutka za opuštanje gde možete uživati u tišini i puniti svoje baterije iz dana u dan. Ili jednostavno pustite mašti na volju i spojite (naizgled) nespojivo, kao što je to uradio dizajner čiji projekat danas delimo sa vama.

Povezane teme

09.05.2024 Enterijer

Kreiranje životnog prostora koji odražava vašu ličnost i stil

Stvaranje životnog prostora koji je u skladu sa vašom ličnošću i stilom nije samo praćenje najnovijih trendova u uređenju kuće; radi se o stvaranju okruženja koje se čini jedinstve...

07.05.2024 Enterijer

Kreativne ideje za personalizaciju stana bez velikih troškova

Pristupačne ideje za dizajn enterijera ne moraju da budu ograničavajuće, a svakako imaju potencijala da budu i jako kreativne i originalne.

05.05.2024 Enterijer

Moderni i elegantni stanovi u potkrovlju – i razlozi zašto ih volimo

Stanovi u potkrovlju postali su standard u urbanim sredinama. Osim činjenice da su jedino moguće rešenje u već prenatrpanim gradovima, oni su ujedno i savršeno mesto za stvaranje i...

03.05.2024 Enterijer

Nordijski dizajn može učiniti svaki mali stan velikim

Nordijski dizajn stvara prozračan prostor u kome se njegovi stanovnici mogu osećati opušteno, a gosti biti dočekani širokogrudom dobrodošlicom.

01.05.2024 Enterijer

5 saveta za luksuzniji izgled dnevnog boravka bez velikog troška

Sa strateškim planiranjem i pažnjom na detalje, možete transformisati svoj prostor u sofisticirano utočište koje izražava eleganciju bez velikih troškova.

29.04.2024 Enterijer

Trendovi u dizajnu enterijera: da li ih ponekada treba zanemariti?

Iako je primamljivo pratiti najnovije modne trendove, uključivanje elemenata koji održavaju svoju privlačnost tokom godina osigurava da dom ostane funkcionalan i moderan.

27.04.2024 Enterijer

Osvetlite svoj enterijer sa stilom: saveti za stvaranje udobnijeg doma

Bez obzira da li se trenutno bavite uređenjem malog stana ili jednostavno želite da poboljšate prirodno svetlo u svom domu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete sve...

25.04.2024 Enterijer

5 boja koje će pomoći da vaš enterijer izgleda skupoceno

Od bogatih, dubokih nijansi do mekih, suptilnih tonova, prave boje mogu poboljšati arhitektonske karakteristike vašeg doma i odražavati vaš lični stil.

22.04.2024 Enterijer

Enterijer koji se raduje Uskrsu

Uskrs je vreme obnove, radosti i proslave, a enterijer koji se raduje Uskrsu odražavaće tu atmosferu kroz svoj dizajn, dekoraciju i ambijent.

18.04.2024 Enterijer

Miks krem i braon nijansi: najbolje kombinacije za spavaću sobu

Kombinacija krem i braon nijansi nudi harmoničan spoj topline, svestranosti i vizuelne privlačnosti, što je čini popularnim izborom za stvaranje udobne spavaće sobe...

16.04.2024 Enterijer

Male dnevne sobe: ideje za transformaciju kompaktnih prostora

Sa savetima o višestrukoj funkcionalnosti, igri sa svetlom i prostorom, kao i izborom pravog nameštaja, vaša mala dnevna soba će postati omiljeno mesto za opuštanje i druženje u va...