Sve što je priroda imala da ponudi ovaj stan je oberučke prihvatio

Čini se da su dizajneri pronašli neka nova & jedinstvena rešenja za povezivanje stambenih prostora sa okolnom prirodom...

Jedan takav primer predstavlja i ovaj nesvakidašnji stan na petom spratu koji svojim dizajnom neodoljivo podseća na klasičnu kuću na drvetu. Iako se radi o prostoru koji je već prošao nekoliko modifikacija, ovaj projekat je simbol vraćanja suštinskom konceptu stvaranja laganog i jednostavnog prostora za privatan i miran način života.

Stan pretvoren u zelenkasto, provetreno, dobro osvetljeno i tiho mesto omogućava svojim domaćinima da svim svojim čulima osete svoje prirodno okruženje i uživaju u mestu odvojenom od spoljašnjeg sveta. Na prvom nivou stana smešten je glavni dnevni boravak koji zapravo predstavlja otvoren prostor sa trpezarijom i kuhinjom, velikom spavaćom sobom i jednim kupatilom.

photo: Hej! sir

Penjući se stepenicama, polako se otkrivaju dodatni životni prostori - radni studio i soba za goste. Originalni balkon je obnovljen na uštrb unutrašnjeg prostora ali je zato ovim potezom obezbeđen maksimalan prodor prirodne svetlosti tokom većeg dela dana, kao i mnogo bolja ventilacija pa je samim tim povećan i osećaj boravka na otvorenom prostoru.

Plafon napravljen od iverice sa prirodnom teksturom i bojom takođe naglašava moć drveta i pokazuje nam da je upravo ovaj materijal velikodušno iskorišćen kako bi ublažio osećaj ograničenosti izazvan niskom visinom plafona. Prvobitno skriveno stepenište je otvoreno, a napravljene su šire i sigurnije stepenice od perforiranih metalnih panela i metalne mreže. Na ovaj način naglašena je lakoća stepenica a zahvaljujući njihovoj beloj boji sunčevi zraci sada mnogo lakše putuju do prizemlja.

photo: Hej! sir

Staklena klizna vrata takođe imaju veliku ulogu u raspršivanju svetlosti po dnevnom boravku, pa tako i brojna umetnička dela koja nalazimo u ovom delu stana dobijaju svoju priliku da zablistaju punim sjajem. Što se materijala tiče, osim drveta korišćena je i šperploča, beton kao i glinene pločice. Sve to ne samo da naglašava jednostavnost ovog prostora već istovremeno šalje poruku kako je ovaj dom u potpunosti prihvatio sve što je priroda imala da mu ponudi.

Izvor: archdaily

Povezane teme