Skladište pretvoreno u funkcionalan dom zahvaljujući stolariji

Ovo je jedan od najboljih dokaza da se čak i veliki, nezgrapni skladišteni prostor uz samo malo ulaganja i kreativnosti može pretvoriti u funkcionalan i udoban stan.

Prethodno oštar i industrijski prostor pretvoren je u praktičan dvosoban stan koji na najbolji mogući način koristi hrastovu stolariju, glazirane pločice i teraco podove. Na ovaj način je nekadašnji magacinski prostor postao topliji i pristupačniji dom a da se pritom nije nimalo izgubilo na prvobitnom industrijskom karakteru.

Kada su vlasnici kupili stan, on je bio samo jedna velika prazna školjka sa otvorenim zidovima i stubovima od opeke, kao i betonskom plafonskom pločom prožetom daskom. Odlučeno je da se prvobitne grublje površine zamene pažljivo promišljenom paletom materijala kako bi se upotpunili postojeći tonovi. Pa ipak, to nije bio i najveći zadatak kada je ovaj projekat u pitanju.

Najteži deo priče bilo je planiranje novog rasporeda koji bi odgovarao životnom stilu i svakodnevnim navikama domaćina, a da on ujedno savršeno prati sve postojeće postavke – poput prozora i strukturnih stubova. Tako su glavni životni prostori organizovani na jednom kraju stana a spavaće sobe na drugom, pa su na taj način oba ova podeljena dela dobila korist od prirodnog svetla.

Kako se radi o prilično dugačkom a uskom prostoru, rodila se ideja za dodavanjem biblioteke koja bi ujedno činila i ulaz u stan i povezivala sve ostale prostorije. Svi novi pregradni zidovi integrišu ugrađene police i ormare, pružajući im osećaj čvrstine i istovremeno stvarajući dodatan prostor za odlaganje. Unutrašnji prostori su zamišljeni kao nezavisni elementi od kojih je svaki obložen drvenom stolarijom po meri i keramičkim pločicama kako bi se stvorila prepoznatljiva atmosfera i identitet. Na taj način je stambeni prostor zapravo postao najveći prostor unutar kuće.

Dva betonska stuba kao i veliki komadi nameštaja pomogli su da se prostor podeli na tri različite zone – dnevni boravak, trpezariju (koja ujedno služi i kao radni prostor) i kuhinju. Istovremeno, ovo je olakšalo odvijanje više aktivnosti odjednom.

Istaknuti elementi poput polica i plakara od poda do plafona u biblioteci, lepo organizovanog garderobera u spavaćoj sobi i prilagođenih niskih vitrina u dnevnoj sobi, doprineli su da ovaj dom deluje ne samo praktično već i ušuškano.

Izvor: dezeen

photo: Mariell Lind Hansen

Povezane teme