Saveti za kohezivnu paletu boja u malim stanovima

Odabir boja mali stan može biti izazov, ali mi smo tu da vam kažemo da sve može biti mnogo jednostavnije nego što mislite...

Svi se možemo složiti da je uređenje malih enterijera zahtevno i teško u skoro svakom pogledu, ali odabir savršene palete boja (koja će učiniti da sve deluje povezano i srodno) je definitivno dodatni izazov sa kojim se svaki domaćin pre ili kasnije suočava. No, odmah na početku - dobra vest: danas vam dajemo tačnu formulu za odabir boja za vaš divan, maleni dom.

Formula je prilično jednostavna i obuhvata tri stavke koje treba uzeti u razmatranje kada krećete u kupovinu boja za vaš prostor. To su: kohezivnost boja, odabir omiljenih nijansi, i dublje razmatranje na temu boja koje se slobodno može nazvati i personalizacijom prostora.

KOHEZIVNOST BOJA I JASNOĆA PROSTORA

Hajde da, za početak, pričamo o tome kako da svoju paletu boja učinite kohezivnom. Deluje zastrašujuće ali zapravo nije. Sve se svodi na to da odaberete jednu osnovnu boju, a da joj zatim dodate jednu akcentnu boju koja će se ponavljati u celom enterijeru. Dakle, prvo birate jednu osnovnu boju za sve veće predmete u vašem prostoru. Ovo može biti vaš kauč, vaša fotelja, trpezarijski sto, bilo koja vrsta većih predmeta u vašem prostoru.

Primera radi, u malom stanu koji vidite na slici osnovna boja je nijansa tamnog uglja koja se kreće u rasponu do crne. Tamna ugalj sa primesama crne prožima bazu doma, i ujedinjuje sve što naizgled izgleda nespojivo. Preporuka dizajnera je da osnovna boja uvek bude neutralna (bela, bež, braon, siva, crna), jer ćete na taj način lakše moći da odaberete akcentne boje. Preporuka kada je u pitanju boja akcenta u vašem prostoru je da odaberete jednu boju i ponovite je gde god se za to ukaže prilika.

ODABIR BOJA

Hajde sada da razgovaramo o tome kako da izaberemo ove boje - osnovnu i boju akcenta. Verovatno ćete reći: „Volim mnogo različitih boja i nisam baš siguran koju da odaberem!“ I ovo je vrlo, vrlo normalno. Kako želite da se osećate u svom prostoru? I kako možete koristiti boju da biste to osetili? Različite boje izazivaju različite emocije, a takođe izazivaju različite emocije u zavisnosti od osobe.

Na primer, crvena je aktivna boja. Veoma je strastvena i dramatična. A kod mnogih ljudi ona može izazvati anksioznost. Neke će čak činiti nervoznijim. S druge strane, zelenkasta paleta boja je popularno rešenje za sve one koji teže mirnom i harmoničnom okruženju. Dakle, sa ovom paletom boja nema greške. Zato razmislite o tome kako možete koristiti boju da zadovoljite svoje emocionalne potrebe!

Evo još jedne stvari koju treba uzeti u obzir kada pokušavate da izaberete boje u svom prostoru. Šta već imate u svom stanu? Kada je u pitanju izbor boja, idite linijom manjeg otpora, barem u početku. Ako već imate određenu boju u svom prostoru, oslonite se na to. Postoji razlog zašto ste sve te stvari kupili. Ne samo da vam to mnogo govori o vašem ličnom ukusu, već je i isplativije - ako već imate određenu boju u svom prostoru, to jednostavno znači da nećete morati da kupujete toliko novih stvari.

DUBLJE RAZMATRANJE BOJA

Evo još jednog saveta kako da izaberete koje boje ćete koristiti u svom prostoru. Jednostavno obratite pažnju na ono što vas privlači kada ste napolju! Kada ste u šetnji, koje boje vam se ističu u prirodi? U stvari, obratite pažnju na ono što prolazite u svom stvarnom životu i vodite računa o tome.

Dozvolite da vam to pruži dublji uvid u ono što volite odnosno ne volite i dajte sebi male naznake svakog dana, gde god da se nalazite. Samo se malo više opustite, usporite i primetite ove tragove. Obratite pažnju kada vam određene boje "iskaču" i dozvolite da to utiče na vašu paletu boja koju ćete kasnije uskladiti sa vašim dekorom.

Povezane teme

10.04.2024 Enterijer

Ukrasite svoj enterijer – odaberite zavese po svojoj meri

Kakve zavese potražiti kako bi enterijer našeg doma izgledao privlačno i pružao nam ugođaj koji zaslužujemo?

08.04.2024 Enterijer

Stan u kom dominiraju boje i teksture

Kada ste dizajner enterijera koji takođe dizajnira proizvode, vaš dom čini savršeno mesto za eksperimentisanje sa dekorom.

06.04.2024 Enterijer

Tamnoplava u enterijeru: inspirativne ideje i saveti za stilizovanje vašeg prostora

Tamnoplava je svestrani i vremenski testirani izbor boje za dizajn enterijera, sposobna da transformiše prostore u privlačne i stilizovane oaze.

04.04.2024 Enterijer

7 principa dobrog dizajna enterijera

Savladavanje ovih principa osnažuje dizajnere da transformišu prostore u inspirativne refleksije i stila i svrhe. Zašto i vi ne biste postali jedan od njih?

02.04.2024 Enterijer

Najbolje kombinacije boja za moderni enterijer

Odabir prave kombinacije boja ne odnosi se samo na njihovo mešanje i usklađivanje, radi se o stvaranju prostora koji odražava vašu ličnost uz održavanje ravnoteže između udobnosti...

31.03.2024 Enterijer

Narandžasta boja u dnevnom boravku: najbolji način da pozdravite proleće!

Zahvaljujući svojim živahnim tonovima, narandžasta se često koristi kao ključni element za dodavanje svetlosti i topline prostoru.

29.03.2024 Enterijer

Moderan dizajn enterijera: mali komadi koji imaju veliki uticaj

Uključivanjem elegantnih personalnih dodataka u vaše životne prostore, možete podići ukupni izgled i osećaj vašeg doma dok izražavate vaš jedinstveni stil i ličnost.

27.03.2024 Enterijer

Udobnost i stil: kako tkanine mogu transformisati vaš dom?

Pravi tekstil može da unese ličnost, toplinu i karakter u svaku prostoriju, pretvarajući obične prostore u udobna, prijatna utočišta.

25.03.2024 Enterijer

Najnoviji trendovi u luksuznom dizajnu enterijera: savršenstvo elegancije i stila

Sa fokusom na detalje, raspored prostora i elegantnu paletu boja, naš sveobuhvatni vodič pruža stručne uvide za stvaranje prostora koji odražavaju ekskluzivnost i prefinjen ukus.

23.03.2024 Enterijer

5 stvari koje dizajneri enterijera nikada ne rade u svojim domovima

Postoji intrigantna dinamika koja se dešava kada dizajneri enterijera postavljaju svoje lične izbore i estetske standarde nasuprot onima koje primenjuju u radnom okruženju.

21.03.2024 Enterijer

Udobnost i praktičnost u enterijeru: kreativni saveti za harmoničan dom

Bez obzira da li želite da unesete toplinu u svoj dom ili da maksimalno iskoristite prostor, ovi saveti će vam pomoći da stvorite idealan ambijent za svakodnevno uživanje.