PSIHOLOGIJA BOJA U ENTERIJERU

Okolinu u kojoj živimo jednostavno ne možemo zamisliti bez boja. Mračnu sobu boje optički čine svetlijom, manju većom, a dugačka prostorija može izgledati kraća…

Ima boja koje nas uznemiruju, a druge nas opet prijatno smiruju, jedne deluju toplo, a druge hladno. Boje nisu ugodne samo oku, koje ih vizuelno razaznaje, već prijatno ili neprijatno deluju i na naše mišljenje i osećanje.

Žuta se smatra najživljom bojom. Ona je poput sunca, puna života, prijatna je i deluje oslobađajuće. Žuto obojena mala prostorija izgleda optički veća. Prijatna je za okolinu, za veće površine u sobi, za zidne obloge i zavese. Najboje dolazi do izražaja na svetlucavoj podlozi od svile ili satena. Pri kombinaciji žutih tonova možemo dobiti nezadovoljavajući krajnji rezultat ako je stavimo na neprikladnu podlogu.

Crvena se smatra uznemirujućom bojom. Ona nas aktivira i razvedruje naše osećaje. Može imati neverovatan učinak na velikim površinama. U mnogim nijansama crvena izražava šarm i eleganciju, dok tamniji tonovi simbolizuju ozbiljnost i dostojanstvo. Upotreba crvene boje treba biti ograničena. Najčešće je odabiremo kada želimo nešto da naglasimo. Crvena može delovati i vrlo nametljivo, previše upadati u oči, naročito kad je na jeftinim materijalima i beznačajnim predmetima koji se tako ističu.

Zelena je najuravnoteženija boja. Na oči deluje smirujuće. Zelena može biti vrlo nesvakidašnja, jer se paleta zelene proteže od belozelene preko zelene boje lista, do plavozelene. Zelena je boja karakteristična boja za podloge.

Plava boja izražava tamu. Ona je mračna i senovita boja. Simbolizuje hladnoću i beskonačnu dubinu mora ili neba. Deluje ozbiljno. Sobe sa zidnim tapetama plave boje izgledaju šire i hladnije. Svetloplava, boja neba, stvara utisak kao da se odmiče.

Povezane teme