Otkrijte prednosti prirodnih materijala u enterijeru

Verovatno ste već čuli o prednostima dekorisanja enterijera prirodnim materijalima kao što su mermer, drvo, metal i glina...

Ukoliko ste se zapitali šta spada u „prirodno“ u svetu dizajna enterijera, odmah ćemo vam reći da je u pitanju širok pojam koji (najjednostavnije rečeno) obuhvata korišćenje materijala iz izvora prirode. Ovih dana, postajemo sve više svesni kvaliteta proizvoda koje koristimo. Stvar je prilično jasna: proizvodi koji su manje obrađeni su bolji za nas i okolinu.

Kao što počinjemo sa sve većom upotrebom organskih proizvoda u našoj ishrani, tako je i sa enterijerom. Ako i dalje oklevate, nemojte. Prirodni materijali imaju velike prednosti.

Neutralna kuhinja sa velikim radnim pločama od granitaphoto: iStock

PRIRODNI MATERIJALI SU IZDRŽLJIVIJI

Razmislite samo o porodičnom nasleđu. Da li je ono i dalje funkcionalno? Da li je i dalje u dobrom stanju? Prirodni predmeti su verovatno u boljem stanju nego neki komercijalno proizveden nameštaj koji ste kupili pre nekoliko godina. Prirodni građevinski materijali su veoma izdrživi. Pluta je veoma elastična i zadržava svoj oblik bez obzira na sve. Granit je najteži i najgušći prirodni kamen koji zadržava svoj sjaj i odupire se koroziji duže nego neki slični materijali. Naravno, svi materijali za maksimalnu trajnost moraju imati odgovarajuću negu.

VAŠ ENTERIJER ĆE BITI U TRENDU

Kada je u pitanju stvaranje enterijera u trendu, zeleni materijali su definitivno put kojim treba ići. Dizajneri praktično skaču i bore se da naprave proizvode koji će doneti prirodu u dom. Razmislite o bakarnoj kadi, ako želite veliki efekat. Za nešto suptilnije, razmislite o kupovini eko nameštaja. Dodajte bambus u svoj dom sa zavesama i slično. Nemojte se plašiti da mešate materijale. Bambusov parket može doneti harmoniju u vaš dom, a drveni trpezarijski sto će dati izjavu. Metalno osvetljenje će dati notu glamura skoro svakom stilu enterijera.

Bakarna kada je dobar način da dodate prirodne materijale u svoj domphoto: iStock

IMAĆETE BEZVREMENSKI DEKOR

Ako ste jedni od onih koji žele da dekorišu svoj dom da traje puno godina, onda je ovo pravi izbor za vas. Održivi materijali su na vrhu liste bezvremenih stilova otkada postoje, tj. otkada i sam pojam enterijera postoji. Prvi korak je da izaberete materijal koji najviše odgovara vašem stilu. Birajte glinu ili terakotu, za klasični stil izaberite mermer i nećete pogrešiti, ili drvo koje će uklopiti u svaki stil. Drugi korak je najjednostavniji, nakon što ste izabrali materijale počnite dekorisati vaš dom i uživajte u svom bezvremenom uređenju enterijera.

Neutralan enterijer ispunjen prirodnim materijalimaphoto: iStock

PRIRODNI MATERIJALI DAJU NEUTRALNI KARAKTER

Svaka prostorija treba da ima bar jedan neutralan element da biste napravili hrabrije aspekte i dali dekoru šansu da blista. Svaki aspekt vašeg dizajna, izabranog iz prirodnih materijala će imati male, prirodne diferencije koji će prostoriju činiti manje dosadnom. Svaka radna površina kuhinjskog elementa od mermera, će imati različit obrazac koji će varirati od elementa do elementa. Slično tome, parket od hrastovine će imati unikatne nesavršenosti u drvetu.

Podrazumeva se da je korišćenje prirodnih materijala u vašem dizajnu enetrijera dobro za okolinu. Osim toga, takođe je lakše i za vaš novčanik. Ovakav odabir materijala zaista nema manu.

Povezane teme

12.02.2024 Enterijer

Za vašu inspiraciju: 15 prelepo dizajniranih spavaćih soba koje garantuju dobar san

Uređenje spavaće sobe je umetnost koja zahteva pažljivu kombinaciju udobnosti, funkcionalnosti i estetike. Ključ je pronaći ravnotežu između elemenata koji stvaraju mirnu atmosferu...

10.02.2024 Enterijer

Saveti za kohezivnu paletu boja u malim stanovima

Svi se možemo složiti da je uređenje malih enterijera zahtevno i teško u skoro svakom pogledu, ali odabir savršene palete boja (koja će učiniti da sve deluje povezano i srodno) je...

08.02.2024 Enterijer

Harmonija prirode u vašem domu: dnevne sobe u zemljanim tonovima

Ovi tonovi ne samo da pružaju estetsku ravnotežu prostoru, već i stvaraju osećaj dubine i stabilnosti, čineći ovaj deo doma prostorom u kojem se svako okupljanje pretvara u iskustv...

06.02.2024 Enterijer

Kreativne pregrade i paravani: savremeni dizajn za funkcionalnost i estetiku u enterijeru

Iako je primarna funkcija paravana arhitektonska, oni imaju i snažnu vizuelnu ulogu, te zavisno o dizajnu mogu uticati na celokupni utisak u enterijeru.

04.02.2024 Enterijer

Vodič za dizajniranje savršenog enterijera u potkrovlju

Dizajniranje enterijera stana u potkrovlju može predstavljati izazov, ali istovremeno pruža idealnu priliku za kreativnost i iskorišćavanje jedinstvenih karakteristika prostora.

02.02.2024 Enterijer

Moderna gotika: stil u dizajnu enterijera koji postaje sve traženiji

Zamislite crne zidove, tamni kožni nameštaj i mnogo resa - ako vam ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija, onda je moderan gotički stil savršen za vas.

31.01.2024 Enterijer

Najlakši i najbrži načini da postignete željen izgled enterijera

Ono što nazivamo postepenim koracima za dizajniranje savršenog životnog prostora zapravo su samo provereni saveti koji vam mogu pomoći da lakše postignete željeni izgled doma.

29.01.2024 Enterijer

Saveti i ideje za uređenje dnevne sobe u atraktivnom industrijskom stilu

Definitivno bezvremenska ideja dekora prostora u kom živimo, donela nam je vrlo ćudljiv, hladan i odvažan način upotrebe materijala koji su nepravedno bili zanemareni, poput kamena...

27.01.2024 Enterijer

Beton kao ključni element u vašem enterijeru

Bilo da samo akcentujete svoju prostoriju betonskim zidovima ili pak konstruišete celu sobu, moraćete da se pridržavate nekih pravila dekorisanja kako biste izbegli osećaj preteran...

25.01.2024 Enterijer

Dosadila vam je vaša snežno bela dnevna soba? Evo 5 načina da je osvežite!

Zidovi okrečeni u belo mogu biti pravi melem za oči i osveženje u enterijeru, posebno ukoliko im dodate inovativne teksture i različite boje koje im daju karakter.

23.01.2024 Enterijer

Klasik koji ne mari za vreme: kombinacija crne i bele u enterijeru

U pitanju je klasičan spoj boja koji na prvi pogled može delovati jednostavno, ali ima duboke i kompleksne efekte na atmosferu i celokupan doživljaj prostora.