Odabrana umetnost za ljupki, misteriozni stan u srcu Atine

Ovaj prelepi stan iz 1950-ih smešten je u srcu Atine & opremljen samo odabranim umetničkim delima iz sredine prošlog veka...

Arhitektonski dijalekt kao i jedinstvena art deco estetika zgrade poslužili su kao inspiracija dizajnerskom timu koji je bio pred izazovom da kombinuje izuzetan imidž ove zgrade sa dubokim uvažavanjem stila i ukusa njenog domaćina. Tokom obnove su sačuvani karakteristični elementi postojećeg prostora poput hrastovih podova (tehnika riblje kosti) i betona, dok su impresivna obložena vrata koja su odvajala ulazni hol od dnevne sobe i starog poslovnog prostora takođe integrisana u arhitektonski dizajn.

Funkcionalnost stana imala je primarnu ulogu u projektu dizajna, pošto je prirodno svetlo bilo prilično ograničeno za većinu prostorija. Kako bi se zadovoljile potrebe velike porodice ali i povećala prirodna osvetljenost, odlučeno je da se spavaće sobe i kupatila smeste u najmračnije delove doma, dok su unutrašnji svetlarnici iskorišćeni za usmeravanje prirodne svetlosti u sve ostale prostorije. Skriveni prostori za skladištenje kao i prolazi u vidu originalnih ormara od pruća koji se otvaraju i vode do “tajnog” kupatila iskorišćeni su kako bi dodatno naglasili misterioznu atmosferu prostora.

Na izbor nameštaja i dizajnerskih predmeta je u potpunosti uticalo divljenje vlasnika stana prema klasičnim komadima iz '50-ih godina prošlog veka, pa se tako u celom prostoru mogu videti kolekcije dizajnerskih predmeta iz različitih delova sveta. Jedan od ubedljivo najzanimljivijih delova stana jeste prostrana kuhinja koja je dizajnirana kako bi se u potpunosti uklopila u dnevni boravak, odnosno trpezariju otvorenog plana.

Na kraju dodajmo i to da su materijali poput vulkanskog mermera, hrastovog drveta i crnog metalnog lima savršeno kombinovani sa odabranim umetničkim delima i keramičkim skulpturama kako bi se zaokružio jedan savršeno dobro izbalansiran, umirujući estetski “feeling” kojim ovaj stan definitivno odiše.

Izvor: archello

Povezane teme