Modularan, funkcionalan & elegantan stan postaje savršeno mesto za odmor

Ovaj stan je istovremeno prilagodljiv, efikasan & upečatljivo elegantan...

Zapravo, reč je o svojevrsnoj kući za odmor koja predstavlja savršen primer stvaranja kompaktnog, multifunkcionalnog prostora i to usred mora. Kao što ćete i videti u našoj maloj galeriji, ovaj dom ima tu moć da se, jednim potezom ruke, iz prostranog jednosobnog pretvori u dvosoban stan, a sve zahvaljujući stolovima i krevetima koji se sklapaju i rasklapaju po potrebi!

Kao polazište za ovaj projekat poslužila je fascinacija nautičkim dizajnom optimizovanim za mali život, modularnu organizaciju i efikasnost. Uverenje da dom treba smatrati “mašinom za život” ponudilo je inspiraciju za takozvani konvertibilni raspored stana, odnosno pojednostavljanje i uglađivanje njegovih funkcionalnih dimenzija. Otkrivanje (ali i skrivanje) različitih funkcionalnih zona je pažljivo dirigovano produžavanjem putanje kretanja tako da se dobija utisak kako se čitav prostor istovremeno širi i sabija, da bi na kraju sve delovalo mnogo prostranije.

photo: Alan Tansey

Kada se uđe u stan, prvo na šta se nailazi jeste svetli hodnik koji vodi prema širokom zidu stakla – on je okrenut ka okeanu i okružen sa dva odvojena rebrasta aluminijumska volumena od kojih svaki sadrži privatno kupatilo i prostore za skladištenje. Ovi delovi ne samo da savršeno organizuju prostor već istovremeno stvaraju staze za kretanje između i oko njih, pa su uprkos malom prostoru sve privatne zone idealno odvojene od ulaznih i društvenih delova.

Kuća u sebi krije dve spavaće sobe, dva kupatila, kuhinju, dnevni boravak kao i dodatne manje prostore koji se mogu koristiti kao garderoberi ili ostave. Trpezarija se po potrebi lako može pretvoriti u drugu spavaću sobu i to zahvaljujući trpezarijskom stolu koji se maestralno uvlači u zid ne bi li napravio mesto za elegantni krevet na rasklapanje. Kada se pretvori u prostor sa dve spavaće sobe onda takozvani klizni ekran stupa na scenu kako bi podelio stan i omogućio potrebnu privatnost svojim gostima.

photo: Alan Tansey

Osim stolova i kreveta koji nestaju, ovaj dom se može pohvaliti i ugrađenim skrivenim osvetljenjem kao i integrisanim aparatima koji se mogu otkriti ali i uredno skloniti sa strane. Modernistički zagrljaj industrijskih materijala poput hromiranog cevastog čelika bio je inspiracija za ekstrudirana kontinuirana aluminijumska rebra koja su pomogla u prikrivanju podela panela, vrata i uređaja.

Kada je u pitanju izbor nameštaja, i ovde se težilo jednostavnosti i funkcionalnosti, pa su tako gotovo sve površine u stanu visoko taktilne, polazeći od uglačanih metala i kamena, preko pliša i antilopa pa sve do baršunasto nežnih komada koji služe kao skulpturalni elementi u prostoru.

Svi predmeti sačinjeni su od prirodnih materijala i odlikuju ih tople boje pa su tako u savršenoj suprotnosti sa hladno plavom i sivom estetikom svih onih elemenata koji su izrađeni po meri.

Izvor: archdaily

Povezane teme