Minimalistički dom sa udobnim "gnezdom"u sredini priče

Minimalistički dizajn je specifičan sam po sebi.

Ako svemu tome dodate činjenicu da je jedan dom kreiran u ovom stilu u svoje središte smestio neobično "gnezdo" kompletan utisak je fascinantan. Jedinstven japanski dom sadrži vrlo nebičan detalj u svojoj sredini, osim kog nema drugih pregradnih zidova u prostoru. Japanske arhitekte nas uvek nanovo uspeju iznenaditi inovativnim pristupom i dizajnom koji sve svodi na minimum i čini prostor – ultra praktičnim.

Japanski studio YAP architects završio je nedavno renoviranje stana u Kjotu, podarivši mu "gnezdo među drvećem". Stan se nalazi u dosta staroj zgradi zbog čega svojim izgledom privlači još veću pažnju. Orijentacija dodate jedinice osigurava da prirodna sunčeva svetlost i ventilacija sa tri strane ulaze u ovo neobično – gnezdo. Već postojeći raspored imao je vrlo strogu koncepciju u pogledu pregradnih zidova, pri čemu je veći deo unutrašnjeg prostra bio taman budući da do njega nije dopirala svetlost u dovoljnoj meri. Dizajnerski tim otvorio je unutrašnji prostor u sasvim novom pravcu ispunjavajući je svežinom i prozračnošću.

Ovo neobično gnezdo zamišljeno je kao kutak ispunjen pozitivnim vibracijama, svetlošću i svežim vazduhom, pri čemu su demontirane sve unutrašnje pregrade, a skeletni okvir je okačen u sredini otvorene jedinice. Ovaj novi volumen realizovan je kao useljiv objekat koji sadrži nameštaj i zone poput spavaće sobe, prostora za klavir i trpezariju. Oko ovog trodimenzionalnog objekta, dizajnerski tim je organizovao prostor za garderober, kao i kupatilo koje je delimično skriveno i samim tim doprinosi zanimljivijem izgledu prostora.

Ove zone su poređane kao jedna veza oko “živog pejzaža” u središnjem delu; nešto poput ptice koja se udobno smesti u svom gnezdu. Nameštaj je s druge strane vrlo minimalan, napravljen od šperploče a kao izvrsan dodatak tu su tapacirani komadi koji razbijaju monotoniju. Intrigantan i zaista spektakularan dom, stvoren sa ciljem da pruži mnogo od zaista malog raspoloživog prostora.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme