Mali stanovi ne moraju biti dosadni, a mi imamo dokaz za to!

Duboko plavi zidovi u kombinaciji sa belom štukaturom postavljaju veoma smeo, ali ekspresivan ton za enterijer ovog malog, ali svetlog stana u Stokholmu.

Ovaj mali stan je savršen dokaz da minijaturni domovi ne moraju nužno bežati od tamnijih boja. Zapravo, iako se radi o prilično tamnoj osnovi, dizajn ovog doma je veseo i šaren, a brojni detalji stvaraju zaista razigrano raspoloženje. Zidne police sa šarenim i modernim knjigama, crvena sofa zaobljenog oblika, umetnost u raznim veličinama i temama - sva ova raznolikost zajedno izgleda impresivno i prilično harmonično.

I upravo tu se kriju neke manje poznate ideje za dizajn i dekoraciju koje vam mogu poslužiti u maksimiziranju malog prostora. Za početak, tu je oslanjanje na vertikalni prostor. Iskorišćavanje praznih zidova kačenjem polica i ormara oslobađa prostor na podu, što će učiniti da vaš prostor bude veći. Još jedan pametan trik koji štedi prostor je postavljanje zidnih lampi i svećnjaka umesto stonih ili samostojećih lampi u spavaće sobe, kupatila, radne prostore, hodnike i dnevne sobe.

Ugradne police mogu vam pomoći da dobijete prostor na podu, a istovremeno obezbeđuju mesto za skladištenje i organizovanje predmeta. Ako radite sa malom spavaćom sobom, vrata ormara sa ogledalom savršeno će otvoriti prostor, dok u maloj kuhinji ili dnevnoj sobi postavljanje polica sve do plafona može stvoriti optičku iluziju viših plafona.

Postoji nekoliko malih trikova koji mogu pomoći u stvaranju iluzije prostora. Primera radi ogledala, postavljena na strateškim lokacijama, mogu pomoći da se reflektuje prirodno svetlo i osvetli prostor. Kada je pod u pitanju, postavljanje dasaka paralelno sa najdužim zidom takođe može vizuelno produžiti prostor i načiniti ga većim.

Kada birate pod, neka stvari budu što jednostavnije. Ako koristite drvo, izaberite vrste drveta sa doslednom bojom i suptilnim zrnastim slojem i izbegavajte preterane varijacije u boji. Ovo se takođe odnosi na vaš izbor podnih obloga od vinila ili laminata.

I na kraju, svi oni koji žive u malim domovima jako dobro znaju svoja ograničenja u pogledu odabira savršenog nameštaja i propratnog dekora. Mali stanovi očas posla mogu postati prenatrpani, a najbolji način da se ovo zaobiđe jeste uklanjanje nereda i stalna organizacija prostora koja će stvari načiniti funkcionalnijim ali i estetski privlačnijim.

Povezane teme